Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Μάλτας με φόντο το μεταναστευτικό - Δείτε φωτογραφίες

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Μάλτας με φόντο το μεταναστευτικό - Δείτε φωτογραφίες

«Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, μας ενώνει και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

sakellaropoulou__1_
Τον πρόεδρο της Μάλτας υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε ειδική τελετή, απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας George Vella το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο με Περιδέραιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας στην τάξη Εταίρου της Τιμής.



Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Δείτε βίντεο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας να κάνει αέρα με τη «βεντάλια» του:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctu44nyaqb5d)


Το βράδυ, είναι προγραμματισμένο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας George Vella.

Η συνομιλία της προέδρου της Δημοκρατίας με τον προεδρο της Μάλτας:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, φίλε George, με ιδιαίτερη χαρά σας συναντώ ξανά και σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων γνωρίζει ιδιαίτερη δυναμική και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Η γεωστρατηγική μας θέση, καθώς και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν το ιδεώδες υπόβαθρο για την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η ναυτιλία.

Η κοινή μας θάλασσα, η Μεσόγειος, μας ενώνει και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό. Το τραγικό πρόσφατο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, κατά την οποία τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία όμως πρέπει να συμβαδίζει με το καθήκον μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Το μεταναστευτικό ωστόσο δεν είναι υπόθεση μόνο των παράκτιων κρατών αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία, με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη, πρέπει να το αντιμετωπίσει, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει.

Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα, μετά από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τονσυνεχιζόμενο πόλεμο, όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην ήπειρό μας, η ειρήνη και η ασφάλεια, έχουν καταρρεύσει. Σε αυτό το περίπλοκο διεθνές σκηνικό,όπου καλούμαστε να διαχειριστούμε μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, η ανάγκη για συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η πολιτική μας εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου που είναι η κοινή μας πυξίδα στον αγώνα μας για ασφάλεια και σταθερότητα, με στόχο την ευημερία των λαών μας.

Κύριε Πρόεδρε, και πάλι καλώς ήρθατε στην Αθήνα».

Κλείσιμο
sakellaropoulou__5_
sakellaropoulou__2_


GEORGE VELLA (ανεπίσημη μετάφραση): «Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή μου Κατερίνα, θέλω να σε ευχαριστήσω για την επίσκεψη αυτή και για τη φιλοξενία σου.

Η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν στενές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά επίσης και σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ήδη από τον 19ο αιώνα. Πάντοτε οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας ήταν εξαιρετικές, γιατί είμαστε και οι δύο μεσογειακά κράτη και κράτη ναυτιλιακά. Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πολύ, έχουν αναπτυχθεί πολύ,και όπως γνωρίζετε, έχει αναπτυχθεί και το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων λόγω του τουρισμού, που είναι εξαιρετικά σημαντικός. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σχέσεις μας, όπως πάντα κάναμε, για να ενδυναμωθούν και να ενισχυθούν, και αυτό συνέβη ήδη από το 2004 μετά την προσχώρησή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμουν στα οφέλη που έχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και αυτό που πρώτο έρχεται στον νου μου είναι η υποστήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα όταν είχε τις δυσκολίες το 2008. Αυτό οφείλεται στη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Και βεβαίως αναφερθήκατε, πολύ σωστά, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως επίσης και στην ομόφωνη στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ.

Ασφαλώς, πρέπει με λύπη μου να επισημάνω ότι υπάρχει το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα πρόβλημα της Μεσογείου, αλλά δεν έχουμε λάβει γι’ αυτό ακόμη την πλήρη υποστήριξη όλων των κρατών της ΕΕ. Ηαλληλεγγύη τους είναι απολύτως απαραίτητη, διότι πρέπει να εκφραστεί και στην πράξη. Ως κράτη μέλη της ΕΕ που προερχόμαστε από τη Μεσόγειο θα πρέπει να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη ότι δεν θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με θέματα που είναι εσωτερικά της Ένωσης. Θα πρέπει διαρκώς να έχουμε κατά νου τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου. Διότι αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί, τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την ΕΕ.

Δύο ακόμη σοβαρά θέματα που απασχολούν τις χώρεςμας είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πολύ σημαντική, διότι θα επηρεάσει τα πάντα, αλλά και ο χώρος της ναυτιλίας. Ελπίζω, ότι τα θέματα αυτά θα τα προωθήσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 -2026.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση και ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε σχέδια για το μέλλον, έτσι ώστε οι σχέσεις μας να γίνουν ισχυρότερες και να ενισχυθούν περαιτέρω».

Η τελετή παρασημοφόρησης

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας George Vella το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο με Περιδέραιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας στην τάξη Εταίρου της Τιμής.

sakellaropoulou__3_
sakellaropoulou__4_


Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μεγάλος Περίπατος»: Ράβε-ξήλωνε μέσα στον Ιούλιο στην Πανεπιστημίου

Πανελλαδικές: Η Χάιντι που είχε ζητήσει να μην κάνουν πάρτι πέρασε στη Νομική - «Παρτάρετε ελεύθερα»

Λευκορωσία: Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον ξαφνικό θάνατο υπουργού του Λουκασένκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης