Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Μια κυβέρνηση «μακράς πνοής» μπορεί να συμπεριλάβει και την Προανακριτική για τις υποκλοπές

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Μια κυβέρνηση «μακράς πνοής» μπορεί να συμπεριλάβει και την Προανακριτική για τις υποκλοπές

Μιλώντας στο Mega εν όψει των εκλογών, έβαλε στο «κάδρο» της Προανακριτικής, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, τους Παναγιώτη Πικραμμένο και Κώστα Τσιάρα

tsipras-sinentefksi-2
Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε περίπτωση συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «φωτογραφίζοντας» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Mega


Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», προσδιόρισε ως δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο το ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε πως θα υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είτε έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Νέα Δημοκρατία.

«Θεωρώ όμως ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα -και γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να δώσουνε την ψήφο τους σε αυτή τη δυναμική- πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε, να βγαίνουν τα κουκιά, να το πω έτσι, με το τρίτο κόμμα, για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας πως θα «είναι μια κυβέρνηση, η οποία με 46% θα έχει 151-152 βουλευτές».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csoq5maaw79l)


Ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο

Σε αντίθετη περίπτωση, «εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα. Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές» απάντησε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές».

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «στη δεύτερη, επαναληπτική εκλογή, εάν υπάρξει επαναληπτική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους, να το πω έτσι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Από πού; Από το ΚΙΝΑΛ, που έχει βγει δεκάδες φορές προεκλογικά και έχει πει εγώ δεν συνεργάζομαι με τον κ. Ανδρουλάκη, και ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ είναι «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως έτσι το λέει. Από τα κόμματα της «Δεξιάς πολυκατοικίας» που, εν πάση περιπτώσει, είχαμε όλα όσα είχαμε με τον Άρειο Πάγο και τα μισά έμειναν απ’ έξω;».

Κλείσιμο
Ακόμη, παρατήρησε για τον pρωθυπουργό «ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια». «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και καθαρός. Ο πρώτος, το έχω πει πάρα πολλές φορές στις προεκλογικές μου ομιλίες, έχουμε απλή αναλογική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και απλή λογική. Ο πρώτος έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο pρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως «έχει, αν θέλετε, και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης».

«Θα πάμε σε δεύτερες κάλπες»

Σε περίπτωση ήττας, «προφανώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει, δεν θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προφανώς και θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες, αυτό θα γίνει» απάντησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «πρέπει να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιο λαγό κάτω απ’ το μανίκι μου ούτε κάποιο τρικ. Αν έρθει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πιθανότατα. Εκτός και πάμε σ’ επαναληπτικές εκλογές όπου γίνει ανατροπή, ή θα φτιάξει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, το επαναλαμβάνω, είναι πολύ πιθανό. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η δική μου η δέσμευση ότι θα έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα κάνω το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Απαντώντας αναφορικά με το σενάριο «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «νομίζω το έχω ξεκαθαρίσει. Μάλιστα και στη χθεσινή μου τοποθέτηση το είπα με σαφήνεια. Δηλαδή τι είπα: Ότι όλοι οι «ειδικοί σκοποί», -διότι αυτή η ερώτηση αφορούσε το θέμα της κάθαρσης, κι εγώ με πολλή σαφήνεια έχω πει και έχω απευθυνθεί και στον κ. Ανδρουλάκη, ότι αν θέλει κάθαρση, πρέπει να ξεκαθαρίσει, κάθαρση με Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει στο θέμα των υποκλοπών. Άρα λοιπόν, αν θέλεις κάθαρση δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Και είπα, ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί μέσα στο γενικό σκοπό μιας κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής».

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, «πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί αυτά είναι κάποια βήματα πιο μετά, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι δεν μπορεί αυτή η υπόθεση, η υπόθεση των υποκλοπών -έχουν περάσει έννια μήνες από τότε που ξεκίνησε- να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «επειδή σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία, ευνομούμενο κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι».

«Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι -και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, «ψηφίστε με, να τελειώσει το θέμα αυτό, να βαπτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αιχμές για Ντογιάκο

Για τις πιθανές ενέργειες στην κατεύθυνση της κάθαρσης, «κατ' αρχάς, ευελπιστώ, μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, να έχει κάνει κάποια βήματα και η Δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Κανέναν. Και να υπάρχει μια δικογραφία» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω και ανοιχτά».

«Ο κ. Ντογιάκος έχει την ευθύνη, γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη που προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε πως «ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csoq728boelt)


«Υποψήφιοι» για την Προανακριτική και άλλοι υπουργοί

Πλην του πρωθυπουργού, αντιμέτωποι με την Προανακριτική θα βρεθούν κατά τον κ. Τσίπρα «μια σειρά από υπουργοί. Σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι. Γιατί αυτό ξεκίνησε από τον κ. Κουκάκη. Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα, είναι ένα θέμα το οποίο θα φτάσει την ώρα εκείνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, «ο στόχος, κ. Πρετεντέρη, είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά, να μη συγκαλυφθεί. Διότι τούτη την ώρα που μιλάμε -ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν-, τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Πού βρίσκονται, κ. Πρετεντέρη; Γνωρίζετε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πέτυχε τον στόχο του»

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενεργός εκβιασμός για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός, δεν μπορώ να το ξέρω. Και επειδή φαντάζομαι ότι η ερώτησή σας δεν είναι αθώα και αφορά έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον κ. Ανδρουλάκη, αυτός ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής, όχι όμως ο μόνος. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ο ίδιος είπε, Αύγουστος 2022, «ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία».

Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, όμως, είπε «με στόχο». Δεν θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του, διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε σ’ αυγά του, να το πω έτσι, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε παντού, άρα δεν δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε». «Αλλά ο στόχος ήταν αυτός. Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης που παρακολουθήθηκε. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κάναμε εξοπλισμούς 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι;» ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τα Τέμπη, «ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως «θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά». «Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ», όπως είπε.

«Να πάρουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-csoq96ebfwld)


Στο ίδιο πλαίσιο, «δεν μπορεί να λες ότι «είναι μια φθορά, την οποία την αντικαταστήσαμε, την ξεπεράσαμε». Δεν είναι φθορά, δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι κόστος και ζημιές πολιτικές. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ απάντησε για την στάση του κόμματός του απέναντι στο «κόμμα Κασιδιάρη» πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά -γιατί δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αυτή τη στάση, δεν ήταν απούσα ή Αριστερά και τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη».

«Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας για τη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.

«Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους» κατέληξε.



Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Τσίμας στον Δανίκα: O Mητσοτάκης θα ξαναβγεί γιατί είναι ο νόμος της δεύτερης ευκαιρίας...

Θεσσαλονίκη: «Κερνούσε δηλητήριο τη γυναίκα του» - Ενοχή του λέκτορα του ΑΠΘ για τη διπλή δολοφονία ζήτησε ο εισαγγελέας

Ιταλία: Σκηνικό αποκάλυψης από τις πλημμύρες - Βίντεο από τις πόλεις βυθισμένες στο νερό

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης