Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε τώρα την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60

Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε τώρα την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60

«Δύσκολη πολιτική απόφαση, αλλά την πήρα γιατί θα σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο πρωθυπουργός - Θα αποκλιμακωθεί η πίεση ενόψει των Χριστουγέννων - Ενισχύεται το τείχος ανοσίας απένατι στην omicron που προβάλει απειλητική - Το μέτρο αφορά περίπου 520.000 ανεμβολίαστους - Το εμβόλιο ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας - Δωρεάν self test  ενόψει των εορτών

mitsotakis_ypourgiko_symvoulio_xr
Το κουμπί της ετοιμότητας της χώρας απέναντι στην παραλλαγή «Όμικρον» πάτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως πρόκειται για μια μετάλλαξη «πολύ υψηλού» κινδύνου.

Καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη θωρακίζονται απέναντι σε ένα ενδεχόμενο, πέμπτο κύμα της πανδημίας λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών ενεργοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, κίνηση την οποία έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστρία.

Ασπίδα για τις γιορτές

Μπροστά στα παγκόσμια, επιδημιολογικά δεδομένα, «η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή» επισήμανε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη και τη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς τόνισε ότι «οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση του».

Ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε ακόμη για την παραλλαγή «Όμικρον» ότι «αργά γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα», επιταχύνοντας για αυτό το λόγο τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε «να κερδίσουμε χρόνο».

Απορρίπτοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο lockdown, ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε τα βήματα της στρατηγικής για την πανδημία ως εξής:

· Εμβολιασμοί,

Κλείσιμο
· πολλά τεστ,

· εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και

· μέτρα ατομικής προστασίας

εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών τον προηγούμενο μήνα. «Ήδη 3 στους 4 Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται «δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών εμβολιασμών που αφορούν την 3η δόση» με πάνω από 2 εκατομμύρια ραντεβού τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωση μέτρων για τον περιορισμό της Omicron 30/11/2021



Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός κατέγραψε υστέρηση στην εμβολιαστική ροή της πληθυσμιακής ομάδας άνω των 60 ετών, αφού από τους «580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου», τόνισε, αν και πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που πλήττεται κυρίως από την πανδημία.

Δύσκολη απόφαση

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου «οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%» διευκολύνοντας το τοπικό σύστημα υγείας, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την απόφασή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, παρότι ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά».

«Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ορόσημο η 16η Ιανουαρίου

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών. Για όσες και όσους δεν προσέλθουν τελικά, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Το διοικητικό πρόστιμο «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «προστασία και όχι τιμωρία».

Επιχειρώντας ταυτόχρονα έναν απολογισμό της αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έθεσε κανόνες ελεγχόμενης πρόσβασης σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο, όπως και πρώτη τον Οκτώβριο άνοιξε τη δυνατότητα τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες, θέτοντας ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού για τους άνω των 60 τη χορήγηση της τρίτης δόσης.


Πρόληψη με δωρεάν self test

Πρόκειται για «ένα σχέδιο με σταθερούς στόχους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προτάσσοντας την ίδια ώρα και πολιτικές πρόληψης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ακόμη «συμπληρωματικό μέτρο», προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της πανδημίας τις ημέρες των γιορτών, μέσω της διανομής δωρεάν self test.

Συγκεκριμένα, ένα δωρεάν self test θα διατεθεί σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη στις :

· 6-12 Δεκεμβρίου και

· 3-7 Ιανουαρίου,

ώστε «να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για την πρώτη φάση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ, και να καταγραφεί με το δεύτερο κύμα η πορεία μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Περισσότερες πληροφορίες θα το πλαίσιο διάθεσής τους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη στιγμή που ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests είναι πλέον διαθέσιμα και για τις ανάγκες των σχολείων μας.

«Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς «υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας» κατέληξε, ευχόμενος οι φετινές γιορτές «να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία».

Μάλιστα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» κατά την ψήφιση των δύο μέτρων στη Βουλή, τονίζοντας ότι «οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η «προαιρετική υποχρεωτικότητα».



Ειδήσεις σήμερα:

Είχε καταδικαστεί για βιασμό και ληστεία, αποφυλακίσθηκε και σκότωσε τη μάνα του, ενώ τραυμάτισε τη γιαγιά του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης