Κορωνοϊός - Σχολεία: Σημάδια μείωσης της επιδημίας στα παιδιά 4-18 ετών χάρη στα self test

Κορωνοϊός - Σχολεία: Σημάδια μείωσης της επιδημίας στα παιδιά 4-18 ετών χάρη στα self test

«Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των θετικών κρουσμάτων στους μαθητές εντοπίζονται εγκαίρως λόγω των self test», εξήγησε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας–Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του ΕΟΔΥ

sxoleio_covid_lockdown_xr
Μειούμενο βαίνει το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά σχολικής ηλικίας (4-18 ετών) χάρη στον τακτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self testing) που εφαρμόζεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των θετικών κρουσμάτων στους μαθητές εντοπίζονται εγκαίρως λόγω των self test», εξήγησε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας–Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας με πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο κ. Παρασκευής εξήγησε ότι «την 37η εβδομάδα της επιδημίας, δηλαδή την εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρήσαμε μια μικρή αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών λόγω του αυξημένου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Έκτοτε η πορεία της επιδημίας στην ομάδα 4-18 ετών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ή και μικρής μείωσης».

sxoleia1


Η θετική επίδραση του τακτικού self testing αποτυπώνεται και στις αναφερόμενες συρροές κρουσμάτων στις σχολικές δομές, ακόμα κι όταν πρόκειται για τις «κόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων σε 2 σχολικές μονάδες, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας επίσης 2, στις Σέρρες 3 και στη Μαγνησία 2.

sxoleia2
Κλείσιμο


«Η διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού γίνεται ταχύτερα στην σχολική κοινότητα λόγω του τακτικού self testing συγκριτικά με τους χώρους εργασίας ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Μετά το σχολείο εξίσου γρήγορα γίνεται η διάγνωση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή.

sxoleia3


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι η διάγνωση του κορωνοϊού στα παιδιά γίνεται ταχύτερα ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει γίνει η μετάδοση, και μάλιστα τις περισσότερες φορές πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19.

«Τα self test έχουν βοηθήσει καθοριστικά στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα κι έτσι έχουμε περιορίσει την ενδοσχολική μετάδοση. Ανάλογο όφελος θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε και οι ενήλικες αν εφαρμόζαμε τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κατά περίπτωση. Δηλαδή μετά από μια κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα που συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως ο συνωστισμός ή παραμονή σε κλειστό χώρο χωρίς καλό αερισμό», είπε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν στο Μαυροβούνι τα συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροπλάνου που αγνοούνταν από τη Δευτέρα

Αποφυλακίζεται μετά από έξι μήνες ο 48χρονος για την απόπειρα απαγωγής κοριτσιού στη Ραφήνα, επιβεβαιώθηκε το άλλοθί του

Αγνώριστη η γοητευτική Έλεν Μίρεν στο ρόλο της «Σιδηράς Κυρίας του Ισραήλ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ