Δένδιας για διαγραφή Μπογδάνου: Εκπροσωπώ τον Μητσοτάκη, ενεργώ σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό

Δένδιας για διαγραφή Μπογδάνου: Εκπροσωπώ τον Μητσοτάκη, ενεργώ σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό

«Η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών - Γιατί ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο - Με σημερινή ανάρτησή του ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής επιμένει στις απόψεις του για τον κομμουνισμό και υποστηρίζει ότι «οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις» και οι... αλήθειες έχουν επιπτώσεις

dendias_bogdanos_art
Απάντηση στα στελέχη της αντιπολίτευσης που με αφορμή τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη ΝΔ επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν διαφοροποίησής του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δίνει με σημερινή τοποθέτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του» είναι η κατηγορηματική δήλωση του Νίκου Δένδια με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών βάζει τέλος σε σχόλια των τελευταίων ωρών, σχετικά με την υποτιθέμενη πολιτική στόχευσή του και τους σκοπούς της άμεσης πολιτικής καταδίκης των δηλώσεων του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. 

«Η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών με έμφαση και ξεκάθαρο τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Στις αναρτήσεις του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας αποδίδει τη φημολογία για τα δήθεν κίνητρα της απόφασής του να καταγγείλλει πολιτικά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει εικόνα εσωστρέφειας για την κυβέρνηση. 

«Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον Πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 


nikos_dendias



Kίνηση με υψηλό συμβολισμό που εκπέμπει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ήταν H απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βγάλει «κόκκινη γραμμή» στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, θέτοντάς τον εκτός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας μετά το εμφυλιοπολεμικού τύπου διχαστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής.

Ο Κ. Μπογδάνος απάντησε σήμερα μέσω Twitter δείχνοντας ότι επιμένει στις απόψεις του. «Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις» έγραψε ποστάροντας μάλιστα το βίντεο από την ομιλία με τις απόψεις τους περί κομουνιστών.

Κλείσιμο



Παρότι είχε προειδοποιηθεί δημοσίως, ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών συνέχισε και κορύφωσε τον ιδεολογικό κλεφτοπόλεμο που είχε ανοίξει εδώ και καιρό με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εμφανιζόμενος ως εκφραστής ακραίων απόψεων που συγκινούν μεν ένα μικρό ακροατήριο στο δεξιό φάσμα του πολιτικού άξονα αλλά την ίδια ώρα δημιουργούν αμηχανία και δυσανεξία στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που στήριξαν και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε από την Σλοβενία, όπου βρισκόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον κ. Μπογδάνο. «Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Νέα Δημοκρατία: Διεγράφη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την Κ.Ο. ΕΡΤ 5/10/2021

Ο Γρίβας και το Βίτσι

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε ακαριαία μόλις πληροφορήθηκε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του εκλεγμένου με το κυβερνών κόμμα βουλευτή ότι οι κομμουνιστές αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Τούρκους. Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπογδάνος επικαλέσθηκε ρήση του αμφιλεγόμενου Γεωργίου Γρίβα, ο οποίος πριν από την εμπλοκή του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων ήταν γνωστός για την αντικομουνιστική δράση του την περίοδο της Κατοχής και μετέπειτα.

«Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», ανέφερε ο μέχρι χθες βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. «Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…», συνέχισε. Ενώ επαιρόμενος υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμμετοχή του σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση στο Βίτσι που οργανώθηκε από δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς.

Αντίδραση Δένδια

Οι ισχυρισμοί του κ. Μπογδάνου που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της προσφάτως υπογραφείσας ελληνογαλλικής Συμφωνίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του βουλευτή τονίζοντας, «εκ μέρους της κυβερνήσεως», όπως είπε, «ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον».

«Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους». Και με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση καταδίκης της συμπεριφοράς Μπογδάνου συνέχισε: «Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία δεν είναι επίσης παραδεκτή».

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».

Η «κίτρινη κάρτα» που έφερε την «κόκκινη»

Το… μοιραίο λάθος για τον κ. Μπογδάνο ήταν ότι δεν έλαβε υπόψιν του την προειδοποίηση που του είχε στείλει το Μέγαρο Μαξίμου μόλις πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την αναπαραγωγή στον λογαριασμό του στο twitter ξενοφοβικού άρθρου που περιείχε μάλιστα και λίστα με ονόματα παιδιών από νηπιαγωγείο της Κυψέλης. «Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Hταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας», συμπλήρωσε.

«Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών που είχαν δημοσιοποιηθεί και όσα ακολούθησαν, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτά», υπογράμμισε.

Πολλοί τότε χαρακτήρισαν ως «κίτρινη κάρτα» την προειδοποίηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν ανεκτά στο μέλλον ανάλογα λάθη. Παρά ταύτα, ο κ. Μπογδάνος συνέχισε ακάθεκτος τις προκλήσεις. Γι΄ αυτό και μετά τη χθεσινή διαγραφή του, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν: «Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Πρωτοκαθεδρία στο Κέντρο

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται», υπογραμμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ. Όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία “παράταξη των δοσιλόγων” ο Τσίπρας του έκανε… χαρούλες», συμπληρώνουν.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η κυβερνητική ηγεσία θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις διχαστικές λογικές, απομονώνοντας από τη μια τους εκφραστές ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ και αφοπλίζοντας από την άλλη την επιχειρηματολογία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο του Κέντρου. 

Γεωργιάδης για Μπογδάνο: Ορθή και επιβεβλημένη η διαγραφή του - Πρέπει ο ίδιος να καταλάβει ότι έκανε λάθος

Ορθή και επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αφορμή τις αντικομμουνιστικές διατυπώσεις του στη Βουλή.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε μία απόφαση σωστή. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Μπογδάνος -φίλος μου, τον συμπαθώ και πολύ, δεν θέλω να πω ψέματα για αυτό- έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Σε μία εβδομάδα που αυτό που πρέπει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή είναι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και οι φρεγάτες, αποφάσισε ο κ. Μπογδάνος, για λόγους που δεν γνωρίζω, να αλλάξει την ατζέντα. Παρότι και εγώ τον είχα υποστηρίζει πριν από δύο εβδομάδες για να μπορέσει να να ξεπεράσει την κρίση που είχε δημιουργηθεί με τη λίστα με τα παιδιά. Όταν είμαστε πολιτικού φερόμαστε με υπευθυνότητα, καταλαβαίνουμε τη στιγμή, το χώρο και τον τρόπο, και ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος -και το λέω έτσι γιατί τον συμπαθώ πραγματικά- τα παραβίασε» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Μπογδάνου από το κόμμα, είπε ότι ο ίδιος πρέπει να καταλάβει ότι έκανε λάθος και θα επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά. Ερωτηθείς αν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος πρέπει να επιστρέψει στην ΚΟ εφόσον ζητήσει συγγνώμη, ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Εγώ δεν είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν μου αρέσει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος να υποδύεται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχουμε άλλο».
Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό είναι το πιο ωραίο ποίημα που γράφτηκε ποτέ, σύμφωνα με τους Βρετανούς

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης για τους πλήρως εμβολιασμένους με διαταραχές χρήσης ουσιών


Facebook: Πώς από «παγκόσμιο αγαθό» έγινε «οικουμενικός κίνδυνος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης