Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Θα εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ψήφιση

vouli
Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς εκτός από την ΝΔ, θετικά ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «τεράστια εθνική επιτυχία» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίοι διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας».

Πάντως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν τα προωθούμενα άρθρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα εμφανίστηκε με δύο γραμμές. Ο εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η διεύρυνση των σχέσεων με την Γαλλία είναι στρατηγική ορθή και υπηρετεί την πολιτική που υιοθέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, επέμεινε όμως σε επιμέρους ενστάσεις για να υποστηρίξει την αρνητική ψήφο που τελικά θα δώσει το κόμμα του. Σε άλλο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος διαφώνησε με την ελληνογαλλική σύμπλευση, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία αναβιώνει το αυτοκρατορικό της δόγμα, διαφώνησε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και υποστήριξε πως η ισχύς της χώρας εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνίας. Να σημειωθεί πως μετά την δημόσια αποτύπωση της διπλής γραμμής που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για την Συμφωνία, βουλευτές της πλειοψηφίας σχολίαζαν πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τελικά την καταψήφιση προκειμένου να αποφύγει ένα νέο σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και όχι γιατί διαφωνεί με το κρίσιμο νομοσχέδιο.

Βέβαια, το πολιτικό πρόπλασμα που διαμορφώθηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ενόψει αυτής που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επισκιάστηκε από την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Η ενέργεια του βουλευτή να επαναφέρει εμφυλιοπολεμικά μίση κατά την συζήτηση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου που προϋποθέτει συναίνεση, ομοφωνία και εθνική ομοψυχία προκάλεσε την όχι μόνο την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία θα εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ψήφιση.

Ν. Δένδιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Η επιθετικότητα της Τουρκία δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης

Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσιάζοντας την Συμφωνία μίλησε για τεράστια εθνική επιτυχία ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην γειτονική Τουρκία.

Απευθυνόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίοι διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».

Ο ίδιος απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθετηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για να ξεκαθαρίσει στην συνέχεια: «Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Παράλληλα τόνισε «ποιος δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να μην υπάρχει απειλή πολέμου κατά της χώρας μας; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Τι από αυτά που κάνουμε είναι παράλογο;

Δεν βλέπω οτιδήποτε στην στάση μας που να εμποδίζει τον διάλογο με την Τουρκία» και υπογράμμισε «Όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύστημα υποτέλειας προς την γείτονα. Δεν θα το κάνουμε όπως δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε ότι «ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση. Με την Γαλλία κάνουμε από κοινου ένα βήμα για την ολοκλήρωση της αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».

Σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο του άρθρου 2 είπε «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση» και κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που αδυνατίζουν την ισχύ της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την διπλή γραμμή με την οποία προσήλθε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για την Συμφωνία καθώς ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε επι της αρχής με την επέκταση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ενώ ο κ. Φίλης διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία διακατέχεται από αυτοκρατορική λογική.

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το κόμμα θα ψηφίσει «κατά» της προωθούμενης Συμφωνίας εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΧ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχελ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε».

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» ενώ είπε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πέραν αυτών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή άμυνα. Το αξιόμαχο των ΕΔ να εξασφαλίζει ισορροπία και όχι υπεροπλία δυνάμεων».

Ο ίδιος είπε σε άλλο σημείο πως «Οι παλινωδίες του πρωθυπουργού, η αποχή του από το συμφωνημένο πρόγραμμα κατέληξε σε προμήθειες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και θέτουν την χώρα σε κούρσα εξοπλισμών που είναι άσχετη με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» ενώ με αφορμή και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περι «Μαξίμου ΑΕ» ανέφερε «στο παρελθόν είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο της μίζας. Για τον λόγο αυτό είχαμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία ώστε οι εξοπλισμοί να εγγυώνται το αξιόμαχο των ΕΔ και παράλληλα την διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης λες και η χώρα είναι επιχείρηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο. Μεταξύ άλλων φούσκωσε κατά 150% το κόστος για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα».

Σε άλλο μήκος κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος διαφώνησε με τις πολιτικές «στρατικοποίησης» της χώρας, εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις με την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας με την Γαλλία υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ανασυστήνεται στην βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο» ενώ διαφώνησε και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Αν. Λοβέρδος: ισχυρό όπλο για την χώρα

Την υπερψήφιση από το κόμμα του, της ελληνογαλλικής στρατηγικής συμφωνίας, ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερη, η σύναψη της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα».

«Είμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Δεν είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι, όπως για παράδειγμα στο σημείο που αφορά την ρήτρα αμοιβαιότητας. Θα την θέλαμε καλύτερη. Ωστόσο, πρέπει όλα τα κόμματα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε καλά τα πράγματα και να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Η καταψήφιση της Συμφωνίας ή το “παρών” δεν αποτελούν στάση που συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας. Σίγουρα η Συμφωνία έχει προβλήματα. Όμως η στάθμιση θετικών και αρνητικών γέρνει ολοφάνερα στη σημασία υπέρ του ναι, γιατί η Συμφωνία υπηρετεί με τρόπο σοβαρό τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμα, ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία, γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε».


Ειδήσεις σήμερα:

Το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου: Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Χιλή: Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 - Άρση των περιορισμών


Διαγραφή Μπογδάνου: Από τη Σλοβενία η εντολή Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης