Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία προτείνει στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα

Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία προτείνει στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα

Οι τουρκικές προτάσεις πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν - Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και γραπτή δέσμευση για αδρανοποίηση των S-400 από την Τουρκία

rusia-s400-new
Λίγο πριν από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, διέρρευσε η πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, αναφέρει πως στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με την «Τζουμχουριέτ», η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα, η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη.

Οι τουρκικές προτάσεις

Η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης, στις ΗΠΑ, την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».

Κλείσιμο
Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ίντζιρλικ και του Ναχιτσεβάν.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες ξανά στην Αθήνα - Νέα κακοκαιρία με χαλάζι - Χάρτες του meteo

Πρέβεζα: «Πράσινη παλίρροια» από φύκι κατέκλυσε το λιμάνι - Δείτε φωτογραφίες

Roland Garros- O Τζόκοβιτς για τον αντίπαλό του αύριο στον τελικό: «Ο Τσιτσιπάς δεν θέλει να σταματήσει εδώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης