Μουντιάλ 2022: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής ομάδας

Μουντιάλ 2022: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής ομάδας

Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο στον αγώνα με την Αγγλία και αν δεν θέλουν μπλεξίματα με την κυβέρνηση πρέπει να φερθούν «σωστά» στην αποψινή αναμέτρηση με τις ΗΠΑ

Iran_Naitional_Team
Η ιρανική κυβέρνηση φέρεται να έχει απειλήσει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τις οικογένειες των παικτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν το Ιράν (απόψε στις 21:00) σε ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουν οι Αμερικανοί για να προκριθούν. Το Ιράν θα προχωρήσει στη φάση των νοκ άουτ με νίκη ή ισοπαλία.

Το Ιράν αντιμετωπίζει επίμονες διαδηλώσεις για περισσότερους από δύο μήνες, από τότε που η 22χρονη Mahsa Amini (γνωστή και ως Jina Amini) φέρεται να δολοφονήθηκε σε αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε με τον «σωστό» τρόπο το χιτζάμπ.

Η Εθνική ομάδα έχει σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. Πριν από τον αγώνα με την Αγγλία, στάθηκε σιωπηλή στον εθνικό ύμνο της χώρας, αρνούμενη να τραγουδήσει.



«Οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι σωστές και ο λαός μας δεν είναι ευτυχισμένος», δήλωσε ο αρχηγός Ehsan Hajsafi στους δημοσιογράφους μετά τον αγώνα. Ο Hajsafi είπε ακόμη ότι οι οικογένειες των θυμάτων «πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους, τους υποστηρίζουμε και τους συμπονούμε».

Κλείσιμο
Iran football players decline to sing national anthem at World Cup match - BBC News

Το CNN μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι οικογένειες της ιρανικής ομάδας έχουν «απειληθεί με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες δεν «συμπεριφερθούν όπως πρέπει» στην αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το λάθος με το «Ιράν» και οι διακρίσεις
Ο προπονητής των ΗΠΑ Gregg Berhalter και ο αρχηγός της ομάδας Tyler Adams στριμώχτηκαν από Ιρανούς δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για την πολιτική στο Ιράν ο Berhalter απάντησε: «Δεν ξέρω αρκετά για την πολιτική, είμαι προπονητής ποδοσφαίρου».

Ο Berhalter ασχολήθηκε επίσης με τη διαμάχη που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, όταν το U.S. Soccer δημοσίευσε μια εκδοχή της ιρανικής σημαίας στην οποία το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχε σβηστεί. Ο προπονητής είπε ότι ο ίδιος, το επιτελείο του και οι παίκτες του «δεν είχαν ιδέα για αυτό που έβγαλε το U.S. Soccer». Οι αναρτήσεις διαγράφηκαν αργότερα.

'Our thoughts are with the Iranian people' | Gregg Berhalter, Tyler Adams ahead of Iran game


«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκ μέρους μας είναι να ζητήσουμε συγγνώμη, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο είχαμε γνώση», δήλωσε ο Berhalter.

Ένας Ιρανός δημοσιογράφος είπε στον Adams ότι πρόφερε λάθος το «Ιράν» και ρώτησε τον αρχηγό για το γεγονός ότι «εκπροσωπεί μια χώρα που έχει τόσες πολλές διακρίσεις κατά των μαύρων».

«Ζητώ συγγνώμη για την λανθασμένη προφορά της χώρας σας», είπε ο Adams. «Υπάρχουν διακρίσεις όπου κι αν πας. Ένα πράγμα που έχω μάθει, ειδικά ζώντας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και έχοντας αναγκαστεί να προσαρμοστώ σε διαφορετικές κουλτούρες και να αφομοιωθώ κατά κάποιον τρόπο σε διαφορετικές κουλτούρες, είναι ότι στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο κάθε μέρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια - Ταρακουνήθηκε και η Αττική

Τα εκλογικά μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός από το Λονδίνο - Ο καμβάς της δεύτερης τετραετίας


Καιρός: Με επικίνδυνη κακοκαιρία φεύγει ο Νοέμβριος - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ