Στο εβραϊκό γκέτο της Νέας Υόρκης οι γυναίκες κάνουν τουλάχιστον 8 παιδιά: Η αληθινή ιστορία του Unorthodox

Στο εβραϊκό γκέτο της Νέας Υόρκης οι γυναίκες κάνουν τουλάχιστον 8 παιδιά: Η αληθινή ιστορία του Unorthodox

Το Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν είναι μία γειτονιά με 57.000 Χασιδίμ, από τα συνολικά 2 εκατομμύρια Εβραίων της Νέας Υόρκης.

MV5BNGY2MDA4NmMtNDNiYy_opt
Στις 26 Μαρτίου, την ημέρα που ανέβηκε το «Unorthodox» στο Netflix, η ζωή μου -υποθέτω όλων μας- είχε έναν δυστοπικό χαρακτήρα, λίγο σαν το εβραϊκό γκέτο της Νέας Υόρκης. Τη στιγμή που εμείς ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι, η πρωταγωνίστρια ήταν εγκλωβισμένη σε έναν παραδοσιακό χασιδικό γάμο από τα 18 της, με έναν άνδρα που είχε δει μόνο μία φορά, με τον οποίο έπρεπε να συνευρεθεί με θρησκευτικό τελετουργικό και να κάνει πολλά παιδιά, όπως όλες οι γυναίκες των υπερορθόδοξων Εβραίων. Μένει στο Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν, σε μία γειτονιά με 57.000 Χασιδίμ, από τα συνολικά 2 εκατομμύρια Εβραίων της Νέας Υόρκης. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μανχάταν υπάρχει ένας κόσμος που ζει στον 19ο αιώνα, μιλάει yiddish (την από τα γερμανικά προερχόμενη γλώσσα των Εβραίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) και δεν ξέρει τι είναι το Google. Οι άνδρες φορούν μακριά μαύρα σακάκια και τεράστια γούνινα στράιμελ από τα οποία κατεβαίνουν τα στριφογυριστά κοτσίδια τους, όλα στοιχεία προσδιορισμένα από την ανάγνωση της Βίβλου. Ασχολία τους είναι η Γιεσίβα, η ακαδημία όπου μελετάνε το Ταλμούδ (δηλαδή τις διδαχές των ραβίνων από την προχριστιανική εποχή έως τον 5o μ.Χ. αιώνα), στην οποία είτε φοιτούν, είτε διδάσκουν. Οι γυναίκες, που απαγορεύεται να δείχνουν δημόσια τα μαλλιά τους, ξυρίζουν το κεφάλι τους την ημέρα του γάμου τους και φορούν μαντίλα ή σάιτελ (περούκα). Εκείνοι προσεύχονται δύο φορές την ημέρα στη συναγωγή απαγγέλλοντας ψαλμούς (από εκεί βγήκε η έκφραση «Χάβρα των Ιουδαίων») κινώντας το σώμα τους μπρος-πίσω.Εκείνες είναι νοικοκυρές. Κάθε χρόνο στο Γουίλιαμσμπεγκ γίνονται 900 γάμοι ανάμεσα σε νέους 18 έως 21 ετών. Επίσημος μέσος όρος παιδιών ανά οικογένεια: οκτώ. Στη σειρά η πρωταγωνίστρια λέει ότι οι γυναίκες στην κοινότητά της πρέπει να κάνουν πολλά παιδιά για να αποσβέσουν τις απώλειες στη γενοκτονία του Ολοκαυτώματος.Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Μόνο που στην πράξη έχει διάφορους αντίκτυπους. Η περιοχή είναι τόσο πυκνοκατοικημένη ώστε ο κορωνοϊός τη χτύπησε σαν βιβλική πληγή και εκτόξευσε τα ποσοστά θνητότητας ολόκληρης της Νέας Υόρκης. Ένας κάτοικος, ο Σουλίμ Λάιφερ, είπε στους New York Times: «Στην αρχή πέθανε ο θείος μου, μετά η γιαγιά μου, μετά δύο ξαδέρφια μου. Ο κύριος που έμενε δίπλα μας στο πατρικό μου υπέκυψε και μετά ο γείτονας από την άλλη μεριά.Δεν υπάρχει χασιδική οικογένεια που να μη θρηνεί θύματα». Στις 29 Απριλίου, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Bedford Avenue κατακλύστηκε από εκατοντάδες Χασιδίμ, μόνο άνδρες με μαύρα σακάκια, καπέλα, κοτσιδάκια και χειρουργικές μάσκες, που συνόδευαν τη νεκρική πομπή του ραβίνου Τσάιμ Μερτζ, θύμα του COVID-19.Θα μπορούσε να είναι σκηνή από το «Unorthodox», όμως συνέβη στ’ αλήθεια.Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό βλέποντας το συνωστισμό και τις πιθανές επιπτώσεις του στη διασπορά του ιού και έβγαλε έκτακτο διάγγελμα.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης