Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων αποτελούν τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν

Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων αποτελούν τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν

Θετική γνωμοδότηση στις ΗΠΑ για δεύτερη δόση του Johnson & Johnson, αναμένεται η τελική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου - Καλύτερη ανοσολογική απόκριση παρουσιάζουν όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν εμβολιαστεί

emvolio-paidi-main
Τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, παρουσίασαν η  Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αρχικά είπε: «Τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους. Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως μετά την πανδημία θα είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που ειναι ευγνώμονες στην επιστήμη. Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους. Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη  νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νοσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cf2mzff2ye41-se)


Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους

Σε ένα άλλο θέμα, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC βρίσκεται το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen ως προς την πρόσθετη δόση. Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη. Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%.

Τέλος, θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργιες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης».

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6. 540.000 πολίτες, δηλαδή το 62,2% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,2% του γενικού πληθυσμού και 73,9% του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 13.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας. ». 


Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Στις 10 στη Βουλή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πανδημία

Ο Γρηγόρης Πετράκος (με rapid test) έκανε πρεμιέρα στο εμβολιασμένο κοινό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ