Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

«Τα εμβόλια όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθεί το περιβάλλον του εμβολιασμένου» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

theodoridou
Στην πρακτική πολλών πολιτών να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων με την αγωνία αν «έπιασε το εμβόλιο» αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στα αντισώματα, αλλά έχει και την πτυχή της κυτταρικής ανοσίας που δεν είναι μετρήσιμη άμεσα.

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει οδηγία για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ξεκίνησε λέγοντας ότι «η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη».

Κλείσιμο
Έκανε ειδική αναφορά στο Johnson & Johnson το οποίο ξεκινάσει σήμερα και συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Αυτό είναι εμβόλιο με ιικό φορέα. Η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται στο 66% για ελαφρά με μέτρια νόσο 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή νόσο 77%-80%. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης με εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.

Το εμβόλιο αυτό είναι μεν μονοδοσικό αλλά δεν πρέπει να συμπαρασύρει να πιστέψουμε και για τα άλλα εμβόλια ότι είναι αποτελεσματικά με μία δόση, τόνισε.

Η ίδια τόνισε ότι βάσει βρετανικής μελέτης σε μεγάλο αριθμό ατόμων,  ο εμβολιασμός μειώνει κατά 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον του εμβολιασμένου, εύρημα που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό. «Τα εμβόλια όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθεί το περιβάλλον του εμβολιασμένου» τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου κατέληξε δίνοντας συγχαρητήρια στη νέα γενιά, που λειτούργησε με περισσότερη εμπιστοσύνη από την παλαιότερη και ζήτησε χαρακτηριστικά από τους νέους να πάρουν από το χέρι ένα διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξουν το δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Υπό διερεύνηση ο θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

ΜeTooGreece: Οι ειδικές προβλέψεις του εργασιακού νομοσχεδίου για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

Κορωνοϊός: Στα 2.093 τα κρούσματα - 96 οι θάνατοι, στους 765 οι διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK