LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων - Άλλα 114 εμβολιαστικά κέντρα μέχρι την Τετάρτη

entatiki-sotiria-0

Η Αττική διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές υψηλού κινδύνου - 650 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 μέσα στον Ιανουάριο - Tο Φεβρουάριο το εμβόλιο σε όλα τα νησιά - Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

«Το κρύο είναι σύμμαχος του κορωνοϊού και όχι των ανθρώπων», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες για τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος της κακοκαιρίας.

Τα 320 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορεί να μην είναι ενδεικτικά μεγάλης διασποράς, τα 8.173 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο 24ωρο, όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτυπώσουν μια ευκρινή επιδημιολογική εικόνα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι χθες Κυριακή ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στα 19.075.

Χαρακτηριστική της άποψης αυτής είναι και η εκτίμηση των υγειονομικών, οι οποίοι τονίζουν ότι τα Σαββατοκύριακα ελέγχονται μόνο άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα. Ο υπόλοιπος κόσμος «κερδίζει χρόνο», πράγμα που θολώνει και συσκοτίζει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

«Πληγή» οι διασωληνωμένοι – Το 1/8 των συνολικών θανάτων τον Ιανουάριο

Οι 322 διασωληνωμένοι, πάντως, παραμένουν η μεγάλη «πληγή» στα δεδομένα της πανδημίας, με 207 ανθρώπους άνω των 65 ετών να παλεύουν με τον κορωνοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται επίσης άλλοι 106 συμπολίτες μας μεταξύ 40-64 ετών. Επιπλέον, μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου τη μάχη με τη ζωή έχουν χάσει ήδη 650 άνθρωποι από COVID-19, δηλαδή περίπου το 1/8 των συνολικών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Με 139 κρούσματα στο σύνολο των 320 νέων διαγνώσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ιδίως έπειτα και από τη σημερινή ημέρα, κατά την οποία ουσιαστικά έγινε η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, με τους ασθενείς σε απλές κλίνες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να ανέρχονται σε 480 και στη Μακεδονία στους 491, ενώ οι δύο περιφέρειες «κοντράρονται» και στους διασωληνωμένους με 118 και 122 αντίστοιχα.

Σημαντικό εδώ είναι να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αυτά τα στοιχεία μετά από μια αρκετά εκτεταμένη περίοδο αυστηρού lockdown, το οποίο φαίνεται πως συνετέλεσε ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στην ευρύτερη περιοχή. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αναφέρουμε ότι στις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν 1.914 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και 241 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Αντιθέτως η Αττική δεν δείχνει μειωτικές τάσεις, με το κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των ειδικών, λόγω αφενός των 46 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο και αφετέρου του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων.

Θεοδωρίδου: «Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο»
Θεοδωρίδου ενημέρωση

Σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr σχετικά με τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα και την σοβαρότητά τους, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε:

«Εκτός από τα συνήθη σημεία που έχουμε από τον εμβολιασμό που μπορεί να είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, άλγος στο χέρι που γίνεται το εμβόλιο ή γενικά μια μυική αδυναμία, από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα και γι'αυτό συστήνεται η αναμονή των 15 λεπτών μετά τον εμβολιασμό είναι η αλλεργικού τύπου αντιδράσεις. Αυτές είναι οι συχνότερες από τις συνδεόμενες με το εμβόλιο, αλλά και στη χώρα μας θεωρούνται σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις του τύπου της αναφυλακτικής αντίδρασης. Οι τέσσερις που έχουν σημειωθεί, έχουν αναταχθεί ταχύτατα με την αδρεναλίνη που υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Υπάρχει, όμως, και μια υπερδήλωση ανεπιθύμητων ενεργειών που έχει σαν βάση τον ψυχισμό και τον φόβο των ανθρώπων για το θέμα του εμβολιασμού με ένα νέο εμβόλιο. Δεν είχαμε παρά μόνο μία περίπτωση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, αλλά η εξέλιξη και συνεχιζόμενη αξιολόγηση του περιστατικού έδειξε ότι δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό».

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στον Φεβρουάριο εμβόλιο σε όλα τα νησιά»
Θεμιστοκλέους ενημέρωση

Στη δική του τοποθέτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από τις 27/12 μέχρι και σήμερα είχαν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,77% της εμβολιαστικής κάλυψης. Επιπλέον, κατά την σημερινή, δεύτερη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 85 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως από τις 20/1 θα λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας έτσι ώστε να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 1.000. «Το Σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, έχουμε στη φαρέτρα μας κι άλλες λύσεις, όπως τα νέα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αν απαιτηθεί θα ενισχυθούμε και από δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Ξεχωριστή αναφορά στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε η κατάταξη της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάστασης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων, με σύνθημα «καμία δόση χαμένη».

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν εφοδιαστεί 31 μεγάλα νησιά, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας. Πρόσθετο μέτρο για τα νησιά με λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή και όχι μόνο οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 320 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι

Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Σε lockdown λόγω φωτιάς

Λιανεμπόριο: Ελπίδες στην αγορά με το άνοιγμά του - Αυξημένη κίνηση και ουρές στα καταστήματα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Εμβολιασμοί με ρυθμό χελώνας

Η κρατική ανικανότητα στο μεγαλείο της. Εμβολίασαν το 0,77% (ούτε καν 1%) του πληθυσμού από τις 25 Δεκ. που ήρθε το εμβόλιο και το λέει και καμαρώνει!! Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί ούτε μέχρι το 2023. Και όσο ΔΕΝ γίνονται εμβόλια, τόσο θα πεθαίνει κόσμος. Απλά.

Συριζοειδής Απόφυση

Ο τουρισμός φταίει....η Γροιλανδία είναι καλύτερα....οι εμβολιασμοί αργούν και ας μην πρόκειται να κάνουμε το εμβόλιο...έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων....ότι κι αν αποφασίζει η κυβέρνηση πάντα το ανάποδο θα είναι το σωστό....αυτά τα άκρως παραγωγικά και εμπνευσμένα!

θεοτρελος

το μονο που φοβαμαι μην φαμε σφαλιαρα και απο τον τουρισμο με αυτο το ατακτο ανοιγμα γιατι θα ειναι πραγματικη καταστροφη!!! πως θα μπουν λεφτα στην χωρα μετα? εκει να δεις λουκετα μετα παντου!

Νικος

Ηρεμησε, θα παθεις τιποτα....

Μόνο ετσι σωζόμαστε

Να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός επιβολής ολοκληρωτικής καραντίνας πχ. όταν περάσουμε τα 600 κρούσματα. Όλοι μέσα, στα σοβαρά όμως, με σφράγισμα σε σπίτια. Εννοείται έρευνες χωρίς εισαγγελέα για επισκέψεις πάρτι κλπ όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Επίσης υποχρεωτικό το εμβόλιο (το τονίζω) για όποιον θέλει να πιάσει δουλειά, να αγοράσει ακίνητο και αυτοκίνητο, να δώσει εξετάσεις, να βγάλει πιστωτική κάρτα κλπ κλπ. Τέλος, μονιμοποίηση SMS με γεωεντοπισμό (GPS) και άμεσο πρόστιμο (πχ 2000€) για τους παραβάτες. Το πρόστιμο θα πηγαίνει στη εφορία ά-με-σα. Έτσι να πάμε ως τον Ιούνιο οπότε ξεκινάει η τουριστική σεζόν.

ΕΙ-ΣΕ

ΒΛΑ-ΚΑΣ...

Επειδή υπάρχουν

ηλίθιοι που εδώ κι έναν χρόνο αρνούνται να δεχτούν ότι το κλείσιμο συνόρων ήταν και είναι η μοναδική λύση, θα καθόμαστε διαρκώς καραντίνα και θα στέλνουμε SMS? Αρνητές της πραγματικότητας και της ιστορίας δηλαδή. Ακόμη πιο ηλίθιοι είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο θα μας απελευθερώσει. Εντελώς όμως. Κι αυτοί που το θέλουν υποχρεωτικό κάνουν τις αμοιβάδες να μοιάζουν με Αινστάιν. Μήπως θεωρείς τον εαυτό σου εξυπνότερο από τους Αυστραλούς που θα έχουν κλειστά τα σύνορα όλο το 2021 παρά τον εμβολιασμό που κάνουν? Για ρίξε μια ματιά στα επιδημιολογικά και οικονομικά δεδομένα της Αυστραλίας και μετά στης Ελλάδας και πες μας ποιος είναι εξυπνότερος.

εχετε παρει αερα ολα

τα χουντοσπέρματα που καυλωνετε με εγκλεισμούς και απαγορευσεις κυκλοφοριας κλπ...

Makryniotis

Να το δεις με κανα γιατρο αυτο. Και συνεχισε τα κρυα ντουζ

Ναρκωτικα

Εχεις παρει;;

Οχι κακη ιδέα

Οι Ζαιοι θα λεγαν πως "είναι χούντα". Επίσης προτείνω ολοκληρωτικό κλείσιμο συνόρων.

Mnbvvv

ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΟΥ ΞΕΧΑΣΕΣ

Ποιος ο στόχος;

Δηλαδή, από την τελευταία φράση, όλα αυτά τα αυστηρότατα να γίνουν και να κάνουμε όλοι μεγάλες θυσίες, μόνο και μόνο, για να ανοίξει το καλοκαίρι ο τουρισμός (και να πάθουμε όσα πάθαμε πέρυσι το καλοκαίρι); Πραγματικά εντυπωσιακή άποψη...

Η μόνη σωτηρία

1 Ηλεκτροκόλληση πόρτες-παράθυρα, 2 Υποχρεωτική χρήση αναπνευστήρα δύτη 3 Αποστάσεις τουλάχιστον 35 μέτρα 4 Κατάργηση sms και επικοινωνία κατευθείαν με Σωτήρη Τσιόδρα για άδεια μετακίνησης 5 Πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης το ένα νεφρό ή το ένα όρχι ΟΙ ΕΠΌΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

nick epi

οτι να'ναι...ουτε μπεργκαμο ουτε αγγλια να ημασταν φυρερισκε με τη χουνταρα που'χεις μεσα στην κρανα σου...συστημα υγειας με σωστη λειτουργια και απαγορευση στις μετακινησεις απο νομο σε αλλο νομο εξ'αρχης απο το μαρτιο κι οχι τωρα τα δικα σου τα παλαβα...

....

Γιατί όχι έτσι μέχρι το 2030;

Οτι του κατεβει του καθενος

Σ αρέσει να είναι όλος ο κόσμος φυλακισμένος ε; Μπορεί εσύ να έχεις λεφτά και να μη σε νοιάζει να μένεις στο σπίτι του bigbrother ε; Στον άλλο κόσμο λεφτα δεν περνάνε όμως. Ούτε βουλή , πρωθυπουργούς και λοιμωξιολόγους θα έχουμε.

Δαφνί

Από εμάς το έσκασε. Ερχόμαστε να την πάρουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία