Προσφυγικό: Έτοιμοι να φύγουν ήταν και οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μονή Κάτω Δίβρης - Επίθεση σε διερμηνέα

Προσφυγικό: Έτοιμοι να φύγουν ήταν και οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μονή Κάτω Δίβρης - Επίθεση σε διερμηνέα

Αποφασίστηκε προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Μονής, έπειτα από τις αντιδράσεις των προσφύγων και φορέων της περιοχής - Μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα οι 105 πρόσφυγες - Συνελήφθη 47χρονος που επιτέθηκε σε διερμηνέα προσφύγων

divri_meta-1
Καταστάσεις όμοιες με αυτές που εξελίχθηκαν στη Μονή Πορετσού, έζησαν όσοι βρέθηκαν και στην Ιερά Μονή Κάτω Δίβρης, όταν έφτασαν εκεί οι 105 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, που μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκονταν πριν στη Μόρια. Οι συνθήκες που συναντησαν ήταν απογοητευτικές για αυτούς και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η Μόρια ήταν καλύτερος χώρος διαμονής, όπως έλεγαν και οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην Πορετσού. Μάλιστα, λίγο έλειψε να αποχωρήσουν από την περιοχή, ώστε να αναζητήσουν νέο τόπο διαμονής.

Η επόμενη μερα μοιάζει αβέβαιη στη δομή που δείχνει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και να είναι ανέτοιμη να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, αλλά και χωρίς υποστήριξη στην τοπική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της δομής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αρχαιας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης. Οι πρόσφυγες που έφτασαν χθες εκεί, θα μεταφερθούν το απόγευμα σε άλλη δομή στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την ώρα η δομή, δεν είναι κατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μετά τα παράπονα που έγιναν από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τις αντιδράσεις προσφύγων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έλαβε αυτήν την απόφαση.

Στ μεταξύ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιωργος Γεωργιοπουλος μετέβη χθες στη Δίβρη για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, ωστόσο έγινε μάρτυρας ακραίων αντιδράσεων και γρήγορα ήρθε σε επαφή με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για να αναζητηθούν λύσεις.

ilialive.gr - Αντιδράσεις στη Δίβρη για τη δομή φιλοξενίας


“Διαπιστώσαμε κάποια πράγματα ήδη στον λίγο χρόνο που έχουν οι πρόσφυγες εδώ, πρώτον ότι δεν τους αρέσουν οι συνθήκες στους περισσότερους και είχαμε και έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Θα έλεγα κι εγώ ότι οι συνθήκες χρειάζονται μεγάλη βελτίωση για να μπορούν τουλάχιστον ανθρώπινα να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι εδώ, ειδικά όταν είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Και βεβαίως έρχεται χειμώνας και οι συνθήκες εκεί με τις ιώσεις και τις ασθένειες που κυκλοφορούν θα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Άρα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεύτερον δεν μας αρέσει το ότι είχαμε από την κυβέρνηση την διαβεβαίωση, όπως και η Μητρόπολη, ότι θα φιλοξενήσουμε Σύρους, δεν κάνουμε διαχωρισμό στον ανθρώπινο πόνο, αλλά καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν διάφορα που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και οι τοπικές κοινωνίες ακόμα και με αυτούς τους εθνικούς διαχωρισμούς έχουν ευαισθησίες. Και ήρθαν Αφγανοί. Το τρίτο που θα ήθελα να πω είναι όταν αν οι συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι τέτοιες και δεν δίνουν τις δυνατότητες στους ανθρώπους να μείνουν μέσα και αρχίσουν να περιφέρονται γύρω από την περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα βάλουν αρκετούς σε ανησυχία και η ανοχή που υπάρχει τώρα και μάλιστα η τοπική κοινωνία έχει ιδιαίτερη ανεκτικότητα, το λέω με την καλή έννοια και έχει δείξει ότι συμπάσχει στον ανθρώπινο πόνο και θέλει να φιλοξενήσει αλλά φοβάμαι οτι αν οι συνθήκες γίνουν ακόμα πιο δυσμενείς εκεί και έχουμε και αντιδράσεις γιατί είδαμε κάποιους νεαρούς να αντιδρούν έντονα, τότε η τοπική κοινωνία είναι δύσκολο να παραμείνει σε αυτή την ανεκτικότητα και φοβάμαι μην έχουμε άλλες καταστάσεις” είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.


Κλείσιμο
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του θέματος σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. “Η ΜΚΟ θα πρέπει να αναλάβει καλύτερο συντονισμό και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Γιατί δε νομίζω ότι ήταν έτοιμη. Έγιναν τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα και μάλλον απροετοίμαστα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις αντιδράσεις και ακόμα και τώρα που μιλάμε να μην υπάρχει φωτισμός άρα και μια στοιχειώδης θέρμανση. Δεν μπορούν να επιβιώσουν άνθρωποι τη νύχτα με τη θερμοκρασία πάρα πολύ χαμηλά και σε αυτό το υψόμετρο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Να θέσω ξανά το ζήτημα της διατροφής τους, της σχέσης τους με την τοπική κοινωνία και της περίθαλψής τους και της μονιμότητας εδώ ενός γιατρούς, ασθενοφόρου που πρέπει να έχουμε πολύ κοντά στην Ολυμπία που έχουμε ξαναθέσει για άλλους λόγους, πυροσβεστική που πρέπει να βρίσκεται εδώ και για την ασφάλεια των ανθρώπων δεν μπορούμε να επιφυόμεθα σε δύο αστυνομικούς που πολλές φορές έχουν τις ανάγκες τους και τις άδειές τους και πρέπει να ενισχυθεί και το τοπικό αστυνομικό τμήμα” κατέληξε ο δήμαρχος.


Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Αρβανίτης, ανέφερε ότι “… η Δίβρη σήμερα ζει πρωτόγνωρες στιγμές, ζει πράγματα που δεν τα έχει ξαναζήσει. Άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε, λέω με λύπη ότι το υπουργείο που δεν μας ενημέρωσε καθόλου και η Μητρόπολη που μας ενημέρωσε κατά το ήμισυ, μας παγίδευσαν. Σύριους πρόσφυγες περιμέναμε σήμερα, Αφγανούς είδαμε, Σομαλούς είδαμε, Μογγόλους είδαμε. Μια κατάσταση απαράδεκτη, σε μια δομή που είναι χωρητικότητας 40 με 50 άτομα και έχουν έρθει 105 νομίζω. Γυναίκες, παιδιά, μας είπαν ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά, είναι μεγάλα παιδιά, δεν ξέρω αυτό κατά πόσο θα είναι καλό για την τοπική κοινωνία. Πριν λίγο που κατεβήκαμε κάτω, είδαμε άθλιες συνθήκες, είδαμε και σκηνές αλλοπρόσαλλες, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα, αν όχι εγκληματικότητας, παραβατικότητας. Μην παραξενευτείτε αν το βράδυ δείτε να καίνε στρώματα αυτοί και να κάνουν πράματα και θάματα που έχουμε δει σε άλλες περιοχές όπως την Μόρια. Μέχρι και πριν κατέβουν οι άνθρωποι από τα λεωφορεία,είδαμε και μέσα στο πλήθος τον ανθρώπινο πόνο, είδαμε, και μανάδες με μικρά παιδιά, είδαμε και οικογένειες, αλλά είδαμε και άτομα τα οποία είναι σίγουρα Αφγανικής προέλευσης και δεν είναι αυτοί που περιμέναμε. Η τοπική κοινωνία σε μια σύσκεψη που κάναμε το πρωί, αποφασίστηκε ότι θα είμαστε δίπλα στην κίνηση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέσαμε χωρίς να είμαστε ενημερωμένοι, ότι θα είναι μονογονεικές οικογένειες όπως μας υποσχέθηκαν με μικρά ανήλικα παιδιά, ότι θα είναι άνθρωποι που θα στηρίξουν την τοπική κοινωνία, ότι δεν θα υπάρχει παραβατικότητα, δεν θα υπάρχει εγκληματικότητα κτλπ. Τώρα δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη ημέρα” είπε ο κ. Αρβανίτης.


Συνελήφθη 47χρονος που επιτέθηκε σε διερμηνέα προσφύγων

Ένας 47χρονος συνελήφθη στο Επιτάλιο της Ηλείας, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, κτύπησε διερμηνέα προσφύγων/μεταναστών στην Κάτω Δίβρη και απείλησε υπάλληλο του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων.


Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο 47χρονος μετέβη χθες το απόγευμα σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην Κάτω Δίβρη Λαμπείας στην Ηλεία, και κρατώντας ένα ξύλινο κοντάρι προκάλεσε σωματικές βλάβες σε διερμηνέα, ενώ παράλληλα απείλησε υπάλληλο του χώρου φιλοξενίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για απλή σωματική βλάβη και απειλή.

Πηγή: Ilialive
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης