Προσφυγικό: Έτοιμοι να φύγουν ήταν και οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μονή Κάτω Δίβρης - Επίθεση σε διερμηνέα

divri_meta-1

Αποφασίστηκε προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Μονής, έπειτα από τις αντιδράσεις των προσφύγων και φορέων της περιοχής - Μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα οι 105 πρόσφυγες - Συνελήφθη 47χρονος που επιτέθηκε σε διερμηνέα προσφύγων

Καταστάσεις όμοιες με αυτές που εξελίχθηκαν στη Μονή Πορετσού, έζησαν όσοι βρέθηκαν και στην Ιερά Μονή Κάτω Δίβρης, όταν έφτασαν εκεί οι 105 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, που μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκονταν πριν στη Μόρια. Οι συνθήκες που συναντησαν ήταν απογοητευτικές για αυτούς και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η Μόρια ήταν καλύτερος χώρος διαμονής, όπως έλεγαν και οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην Πορετσού. Μάλιστα, λίγο έλειψε να αποχωρήσουν από την περιοχή, ώστε να αναζητήσουν νέο τόπο διαμονής.

Η επόμενη μερα μοιάζει αβέβαιη στη δομή που δείχνει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και να είναι ανέτοιμη να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, αλλά και χωρίς υποστήριξη στην τοπική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της δομής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αρχαιας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης. Οι πρόσφυγες που έφτασαν χθες εκεί, θα μεταφερθούν το απόγευμα σε άλλη δομή στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν την ώρα η δομή, δεν είναι κατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μετά τα παράπονα που έγιναν από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τις αντιδράσεις προσφύγων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έλαβε αυτήν την απόφαση.

Στ μεταξύ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιωργος Γεωργιοπουλος μετέβη χθες στη Δίβρη για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, ωστόσο έγινε μάρτυρας ακραίων αντιδράσεων και γρήγορα ήρθε σε επαφή με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για να αναζητηθούν λύσεις.

ilialive.gr - Αντιδράσεις στη Δίβρη για τη δομή φιλοξενίας


“Διαπιστώσαμε κάποια πράγματα ήδη στον λίγο χρόνο που έχουν οι πρόσφυγες εδώ, πρώτον ότι δεν τους αρέσουν οι συνθήκες στους περισσότερους και είχαμε και έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Θα έλεγα κι εγώ ότι οι συνθήκες χρειάζονται μεγάλη βελτίωση για να μπορούν τουλάχιστον ανθρώπινα να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι εδώ, ειδικά όταν είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Και βεβαίως έρχεται χειμώνας και οι συνθήκες εκεί με τις ιώσεις και τις ασθένειες που κυκλοφορούν θα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Άρα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεύτερον δεν μας αρέσει το ότι είχαμε από την κυβέρνηση την διαβεβαίωση, όπως και η Μητρόπολη, ότι θα φιλοξενήσουμε Σύρους, δεν κάνουμε διαχωρισμό στον ανθρώπινο πόνο, αλλά καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν διάφορα που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και οι τοπικές κοινωνίες ακόμα και με αυτούς τους εθνικούς διαχωρισμούς έχουν ευαισθησίες. Και ήρθαν Αφγανοί. Το τρίτο που θα ήθελα να πω είναι όταν αν οι συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι τέτοιες και δεν δίνουν τις δυνατότητες στους ανθρώπους να μείνουν μέσα και αρχίσουν να περιφέρονται γύρω από την περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα βάλουν αρκετούς σε ανησυχία και η ανοχή που υπάρχει τώρα και μάλιστα η τοπική κοινωνία έχει ιδιαίτερη ανεκτικότητα, το λέω με την καλή έννοια και έχει δείξει ότι συμπάσχει στον ανθρώπινο πόνο και θέλει να φιλοξενήσει αλλά φοβάμαι οτι αν οι συνθήκες γίνουν ακόμα πιο δυσμενείς εκεί και έχουμε και αντιδράσεις γιατί είδαμε κάποιους νεαρούς να αντιδρούν έντονα, τότε η τοπική κοινωνία είναι δύσκολο να παραμείνει σε αυτή την ανεκτικότητα και φοβάμαι μην έχουμε άλλες καταστάσεις” είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.


Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του θέματος σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. “Η ΜΚΟ θα πρέπει να αναλάβει καλύτερο συντονισμό και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Γιατί δε νομίζω ότι ήταν έτοιμη. Έγιναν τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα και μάλλον απροετοίμαστα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις αντιδράσεις και ακόμα και τώρα που μιλάμε να μην υπάρχει φωτισμός άρα και μια στοιχειώδης θέρμανση. Δεν μπορούν να επιβιώσουν άνθρωποι τη νύχτα με τη θερμοκρασία πάρα πολύ χαμηλά και σε αυτό το υψόμετρο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Να θέσω ξανά το ζήτημα της διατροφής τους, της σχέσης τους με την τοπική κοινωνία και της περίθαλψής τους και της μονιμότητας εδώ ενός γιατρούς, ασθενοφόρου που πρέπει να έχουμε πολύ κοντά στην Ολυμπία που έχουμε ξαναθέσει για άλλους λόγους, πυροσβεστική που πρέπει να βρίσκεται εδώ και για την ασφάλεια των ανθρώπων δεν μπορούμε να επιφυόμεθα σε δύο αστυνομικούς που πολλές φορές έχουν τις ανάγκες τους και τις άδειές τους και πρέπει να ενισχυθεί και το τοπικό αστυνομικό τμήμα” κατέληξε ο δήμαρχος.


Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Αρβανίτης, ανέφερε ότι “… η Δίβρη σήμερα ζει πρωτόγνωρες στιγμές, ζει πράγματα που δεν τα έχει ξαναζήσει. Άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε, λέω με λύπη ότι το υπουργείο που δεν μας ενημέρωσε καθόλου και η Μητρόπολη που μας ενημέρωσε κατά το ήμισυ, μας παγίδευσαν. Σύριους πρόσφυγες περιμέναμε σήμερα, Αφγανούς είδαμε, Σομαλούς είδαμε, Μογγόλους είδαμε. Μια κατάσταση απαράδεκτη, σε μια δομή που είναι χωρητικότητας 40 με 50 άτομα και έχουν έρθει 105 νομίζω. Γυναίκες, παιδιά, μας είπαν ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά, είναι μεγάλα παιδιά, δεν ξέρω αυτό κατά πόσο θα είναι καλό για την τοπική κοινωνία. Πριν λίγο που κατεβήκαμε κάτω, είδαμε άθλιες συνθήκες, είδαμε και σκηνές αλλοπρόσαλλες, που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα, αν όχι εγκληματικότητας, παραβατικότητας. Μην παραξενευτείτε αν το βράδυ δείτε να καίνε στρώματα αυτοί και να κάνουν πράματα και θάματα που έχουμε δει σε άλλες περιοχές όπως την Μόρια. Μέχρι και πριν κατέβουν οι άνθρωποι από τα λεωφορεία,είδαμε και μέσα στο πλήθος τον ανθρώπινο πόνο, είδαμε, και μανάδες με μικρά παιδιά, είδαμε και οικογένειες, αλλά είδαμε και άτομα τα οποία είναι σίγουρα Αφγανικής προέλευσης και δεν είναι αυτοί που περιμέναμε. Η τοπική κοινωνία σε μια σύσκεψη που κάναμε το πρωί, αποφασίστηκε ότι θα είμαστε δίπλα στην κίνηση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέσαμε χωρίς να είμαστε ενημερωμένοι, ότι θα είναι μονογονεικές οικογένειες όπως μας υποσχέθηκαν με μικρά ανήλικα παιδιά, ότι θα είναι άνθρωποι που θα στηρίξουν την τοπική κοινωνία, ότι δεν θα υπάρχει παραβατικότητα, δεν θα υπάρχει εγκληματικότητα κτλπ. Τώρα δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη ημέρα” είπε ο κ. Αρβανίτης.


Συνελήφθη 47χρονος που επιτέθηκε σε διερμηνέα προσφύγων

Ένας 47χρονος συνελήφθη στο Επιτάλιο της Ηλείας, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, κτύπησε διερμηνέα προσφύγων/μεταναστών στην Κάτω Δίβρη και απείλησε υπάλληλο του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων.


Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο 47χρονος μετέβη χθες το απόγευμα σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην Κάτω Δίβρη Λαμπείας στην Ηλεία, και κρατώντας ένα ξύλινο κοντάρι προκάλεσε σωματικές βλάβες σε διερμηνέα, ενώ παράλληλα απείλησε υπάλληλο του χώρου φιλοξενίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για απλή σωματική βλάβη και απειλή.

Πηγή: Ilialive
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

μία εικόνα χίλιες λέξεις

Κοιτάξτε απλά τις φωτογραφίες. Σχιστομάτηδες Ταταρομογγόλοι, εχθές στην άλλη Μονή Αφρικάνοι υποσαχάριοι, που έμαθαν πως στο Ελλαδιστάν θα τα έχουν όλα τζάμπα, οπότε μάζεψαν το βιός τους ωραία ωραία, το πακετάρισαν, και βουρ για μάσες, ξάπλες και λιάσιμο. Από πού μας κουβαλήθηκαν αυτοί όλοι; Έχουν πόλεμο στην χώρα τους; Δεν έχουν, αλλά και αν είχαν, ας πάνε στην πρώτη γειτονική. Αυτοί είναι από τα βάθη της Ασίας, από κανά Τουρκμενιστάν, κανά Τατζικιστάν, κρίνοντας από τις φάτσες. Τι γυρεύουν εδώ; Αααα, ναι βέβαια, ξέχασα, τους είπαν Γιουνανιστάν, σπίτι, φαΐ, τα πάντα όλα τζάμπα, και από 400 στην τσέπη έκαστος. Οπότε σου λένε, αυτό είναι, την κάναμε την τύχη μας, μαζέψανε τα μπογαλάκια τους, τα δέσανε σε μεγάλες σακκούλες, τα φόρτωσαν και βουρ για την χώρα του "τα πάντα τζάμπα και λεφτά στην τσέπη". Όχι σιγά μην δεν ερχόντουσαν, κορόϊδα είναι; Και σε ό, τι αφορά τις "συνθήκες διαβίωσης", στα χωριά τους, από όπου τέλος πάντων μας κατσικώθηκαν, μήπως έμεναν όλοι σε χάι-εντ σπίτια, με όλες τις ανέσεις, σούπερ λουξ κατασκευές, όλα μέσα, έπιπλα ηλεκτρικά, ένα κι ένα, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οπότε εδώ τους ξίνισαν λίγο τα μούτρα με όσα είδαν;;; Τρίχες κατσαρές! Σε κάτι κοτέτσια μένουν στα χωριά τους, που μπροστά σε αυτά, τα εδώ καταλύματα είναι παλάτια. Και παρ' όλα αυτά, επειδή είναι δασκαλεμένοι, από τις ρυπαρές μκο, έρχονται τώρα οι μπαμπουΐνοι και μας κουνάνε το δάχτυλο, no good! Είχες στο χωριό σου καλύτερα και μας λες no good! Ε τότε, γιατί δεν γυρνάς πίσω, αφού είναι no good, no good;;; Και βέβαια, καθώς τους είχανε τάξει λαγούς με πετραχήλια οι δουλέμποροι μκο, ποιός ξέρει τι παραμύθιασμα τους είχανε ρίξει, διαμέρισμα δικό σας, μεγάλη πόλη, ξέφρενη ζωή και ελεύθερη, ξενοδοχεία με πισίνα, οπότε τώρα έρχονται τα ταταρομόγγολα ΛΑΘΡΑΙΑ, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα, έτσι απλά, είδα φως και μπήκα, έρχονται οι ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΙ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ και από πάνω έχουν και το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο, σαν εκείνη την μπονόμπα προχθές, "no good, no good", ότι και καλά δεν ...τους αρέσει και θέλουν καλύτερο κατάλυμα. Ε ας τους πάμε στο Χίλτον ρε παιδιά, στον Αστέρα, στο Ελούντα Μπητς, στο Κόρφου Πάλας ...μην μας πούνε και ρατσιστές! Ή, ακόμα καλύτερα, στα τσακίδια, πίσω στις τρύπες σας.

Ψηφοφόρος ΝΔ

Προσωπικά σχεδιάζω να βάλω τρεις μετανάστες να κοιμούνται μαζί με την δωδεκάχρονη κόρη μου. Καλοί άνθρωποι φαίνονται, θα έχει και παρέα τα βράδια μέχρι να την πάρει ο ύπνος.

Δάκρυσα.

Στα τσακίδια και πιο πέρα ακόμα! Τα φιλάκια μας!

Θελουν

τα σπιτια των αγωνιστων ζαιων με εσωτερικες πισινες και σαουνες. Δικιο εχουν!

Καμία δουλειά δεν ειχε η εκκλησία

Να μπλέξει με το θέμα και με τους ξεφτίλες πολιτικούς.

Ο Τσίπρας ήταν όααη

Μπροστά στο απερίγραπτο νεοδημοκρατικό χάλι! Με το ζόρι θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα κάθε καρυδιάς καρύδι! Με το ζόρι θα πέσουν όμως!

Last

Διεθνής οργανισμός μετανάστευσης , Ύποπτη αρμοστεία του ΟΗΕ , μκο αγνώστου προέλευσης και ειδικού σκοπού . Ποιός κυβερνάει αυτό τον τόπο ; Ο Τζέφρυ και η παρέα του ; Που είναι εκείνα τα περίφημα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα . Ευρωπαίοι συνέταιροι , όταν πάρουν δικαίωμα παραμονής στην ελλάδα θα σας προκύψουν νόμιμα . Είναι απλά θέμα χρόνου ανόητοι . Εγώ προσωπικά από θιασιώτης της ΕΕ προσανατολίζομαι να γίνω πολέμιός της , αντιδρώντας στην ανικανότητά της .

Candyman

Αν ήσουν ποτέ θιασώτης της Ε.Ε., τότε είσαι πιο ηλίθιος κι απο ότι λες ότι είσαι.

Δεν καταλαβαίνω,

πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; Πως προκύπτει αυτό;

John

Travolta

Κατ

Γέροντες και γερόντισες, μια συμβουλή. Airbnb. Εγώ θα έδινα πολλά για ένα τέτοιο καταφύγιο.

George Soros

Οσοι διαμαρτυρεστε για τη κυβερνηση προφανως δεν διαβασατε το προγραμμα της ΝΔ πριν ψηφισετε. Ο Μητσοτακης δεν ειναι Σαλβινι ή Βελοπουλος ή Κασιδιαρης με τις τρελες ιδεες τους για ναρκοπεδια και τειχη. Ο Μητσοτακης ειναι ενας συγχρονος δημοκρατης, φιλελευθερος, διεθνιστης πολιτικος που εχει προσαρμοστει στα δεδομενα της σημερινης εποχης γι αυτο αλλωστε και καλειται και στη Λεσχη Μπιλντεμπεργκ. Οσον αφορα την πιθανη εγκληματικοτητα μεταναστων,σκεφτειτε αν οι Αλβανοι ή οι Γεωργιανοι που σιδερωνουν ηλικιωμενους ειναι καλυτεροι, ή ακομα και οι παραβατικοι Ρομα που συνεχως η αστυνομια πιανει συμμοριες τους θεωρουνται πιο ασφαλείς. Η δεν υπαρχουν συμμοριες Ελληνων μπραβων που πουλανε προστασια, γυναικες, ναρκωτικα, οπλα κ.λ.π Και αν παμε πολυ πισω στην μεταναστευση των θεοφτωχων Ελληνων στην Αμερικη στις αρχες του προηγουμενου αιωνα δειτε το πολυ καλο ντοκιμαντερ του Κουλογλου "Βρωμοελληνες" στο you tube και αν βαριεστε να το δειτε ολο πηγαινετε κατευθειαν στο 30.50 λεπτο και δειτε τη σειρα καταταξης της εγκληματικοτητας μεταξυ των μεταναστων ολων των χωρων. Οι Ελληνες ειναι πρωτοι στους βιασμους και απαγωγες, στις συλληψεις γενικα και στη διασαλευση της δημοσιας ταξης, εκτος που κατηγορουνται και για βρωμα γενικοτερα, εξου και το "βρωμοελληνες" ή το "No rats, no Greeks all American" στις επιγραφες των εστιατοριων. Ο Μητσοτακης αλλαζει την Ελλαδα και την εντασσει στον συγχρονο Δυτικο κοσμο μακρια απο σοσιαλιστικες ουτοπιες.

agg

Φίλε το΄τούρκος είσαι? Ελληνας που αγαπά τη χώρα του με τίποτα. Μπορείς να πάς στο αφγανιστάν να μείνεις.

@

Αχμέτ, πίσω στη σπηλιά σου. Οι Έλληνες είμαστε ο καλύτερος λαός και απόδειξη είναι ότι αυτά τα ορκ εγκατέλειψαν τον βόθρο της χώρας τους- όπως κι εσύ- για την Ελλάδα. Σίγουρα Ρομα, Γεωργιανοί, Αλβαναριό είναι επίσης πολύ επικίνδυνοι και πού καταλήγουμε; Στο η Ελλάδα για τους Έλληνες και στα τσακίδια όσοι δε τους αρέσει. Έρχονται εδώ πληρώνοντας ...εκατομμύρια ο καθένας - για τα δεδομένα τους- και δεν προβληματίζει το ανύπαρκτο μυαλό σου; Οστό για ύψους Έλληνες τυχοδιώκτες που έχτισαν με άλλους Ευρωπαίους τυχοδιώκτες τις ΗΠΑ ήταν 10000000000 φορές καλύτεροι τα όρκος που δε χτίζουν ποτέ, αλλά αρπάζουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης