Υπόθεση Novartis: Ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρόσφερε κάτι νέο

martiras-novartis

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η στρατηγική» που πρόβαλε η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis - Πρωταγωνιστεί ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων που εμφανίστηκαν ως Βενετσιάνοι καλόγεροι

Δεν είναι τόσο πειστικό το ντοκιμαντέρ που πρόβαλε με τον τίτλο «Η στρατηγική» η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis, αλλά ούτε παρουσιάζει κάποια νέα στοιχεία.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, με την κωδική ονομασία Α,Β και C. Οι μάρτυρες εμφανίζονται ως καλόγεροι με βενετσιάνικου τύπου μάσκες στα πρόσωπά τους.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρεται, χρημάτισε η φαρμακοβιομηχανία χιλιάδες γιατρούς, όπως επίσης ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και προβολή έχει ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει στην Αθήνα και την Νέα Υόρκη.

Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες, που έφτασαν στο FBI και κατέθεσαν, με τον δικηγόρο τους Παύλο Σαράκη, μπορούν, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία τους αυτή με τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο δικηγόρος έχει το ανάλογο μερίδιο. Ενδεικτικό είναι ότι αιτιολογούν, όχι με πειστικό χαρακτήρα, γιατί έγιναν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Πάντως, δεν είναι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ και μάλλον έχει το διαφημιστικό χαρακτήρα για έναν από τους Έλληνες πρωταγωνιστές του.

Στη Νέα Υόρκη οι μάρτυρες προετοιμάζονται σε δωμάτιο ξενοδοχείου πριν καταθέσουν και γενικά υποστήριξαν ότι δόθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για τρία φάρμακα σε γιατρούς και αξιωματούχους. Και αυτό επιτεύχθηκε με υπερσυνταγογραφήσεις και υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, ώστε τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες σχεδόν 30.000 γιατροί έπαιρναν «δωράκια» για να προτιμούν τα φάρμακα της Novartis. Μιλούν για γενναιόδωρα προγράμματα της Novartis για «λαδώματα» γιατρών που θα υπερσυνταγογραφούσαν πανάκριβα φάρμακα για την πίεση και τα μάτια, ακόμα και σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονταν.

Κάθε εβδομάδα ενημέρωνε η εταιρεία τους γιατρούς για ποιος είναι ο στόχος των συνταγογραφήσεων και τι απομένει να γράψουν.

Μάλιστα ο μάρτυρας Β ανέφερε ότι οι υπερκοστολογήσεις φαρμάκων αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαφθοράς και κάθε χρόνο υπήρχαν 50 τέτοια προγράμματα διαφθοράς.

Έπρεπε να δίνει η εταιρεία 2,5 εκατ. ευρώ μίζες το χρόνο για να έχει έσοδα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Οι πληροφορίες προέρχονται μέσα από την φαρμακοβιομηχανία, ενώ ο ένας μάρτυρας υποστηρίζει ότι ήταν διευθυντής πωλήσεων και είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλο κύκλο προσώπων.

Ο τρίτος μάρτυρας κατέθεσε ηχητικά ντοκουμέντα, δηλαδή μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και βίντεο, ενώ έκανε λόγο σε έλεγχο διαφθοράς που γινόταν από την φαρμακοβιομηχανία προς τα στελέχη της.

Ζητώντας την γνώμη της μητρικής εταιρείας στη Βασιλεία, η Novartis απάντησε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί σε μια υπόθεση υπερ-πολιτικοποιημένη στη Ελλάδα, πιστεύοντας στην ακεραιότητα των συνεργατών της.

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, του Παύλου Πολάκη, του αρχικά προστατευόμενου μάρτυρα και εν συνεχεία κατηγορούμενου καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη και αποσπάσματα από ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή μέσα στην φαρμακοβιομηχανία.

O Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι από όσα είπε στην ελβετική τηλεόραση «κάποιοι αποφάσισαν να απομονώσουν μια φράση για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».Δείτε το ντοκιμαντέρ όπως αναρτήθηκε στο dikastiko.gr

video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Και μόνο το γεγονός

Και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Άδωνις είχε υποψίες ότι λαδωνονταν γιατροί και πολιτικοί αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει είναι ανήθικο.

Σκευωρία ναι ή όχι;

Η κορυφή της καταγγελίας και του πολιτικού σκανδάλου είναι η τροχήλατη βαλίτσα. Αν είναι αλήθεια, υπάρχει σκάνδαλο και καλά έπραξε ο Παπαγγελόπουλος και ο Σύριζα, αν είναι ψέμματα υπάρχει σκευωρία. Πρώτη ερώτηση λοιπόν: Μετά από 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση ο Σύριζα δεν πρόλαβε να κάνει ένα απλό έλεγχο στην είσοδο του Μαξίμου, να δει αν ο Φρουζής επισκέφτηκε ένα μεσημέρι το καλοκαίρι του 2014 τον πρωθυπουργό Σαμαρά, κρατώντας ή όχι μια τροχήλατη βαλίτσα; Αν αυτό είναι ψέμα, η μάρτυρας είναι αναξιόπιστη και κάποιοι την έβαλαν να το πει...

τσάμπα χαίρονται τα συριζοτρόλ

ο Άδωνις είπε "ΜΠΟΡΕΙ" να δίνουν. Που σημαίνει πιθανότητα. Όχι βεβαιότητα. Αλλά οι συριζαίοι ακόμα προσπαθούνε μήπως και καταφέρουν να την πούνε στον Άδωνι, και πιάνονται από ό,τι μπούρδα τους πασάρει η Κουμουνδούρου.

ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΣ

αγαπητέ δημοσιογράφε, το συγκεκριμένο πόνημά σας να το βάλετε στο βιογραφικό σας. Είναι ένα διαμαντάκι υψηλής δημοσιογραφίας...

Νικος

Τι ειπε ο δημοσιογραφος που δεν σου αρεσε?

Nik

Υπάρχει και συνέχεια, δείχνει βιντεο τους εμπλεκομενους να σκάβουν στον κήπο και να χώνουν κούτες με μετρητά.. Αλλά ακόμη και να έβγαινε, θα μας βγάζανε πάλι τρελούς.. Όποιος δεν θέλει να καταλάβει, δεν πρόκειται ποτέ...

ΑΙΑΝΤΑΣ

ο δημοσιογράφος γράφει ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι πειστικό και παραθέτει ένα σωρό στοιχεία (που υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ) τα οποία αναιρούν τη διαπίστωσή του. Η αποθέωση της αντικειμενικότητας...Και μετά λέτε γιατί δεν σας παίρνει στα σοβαρά ο κόσμος...

11.56 H συντροφισσα περιστερα κλαιει στις 5/7 και 7/7 , επιθυμεις να κλαιει στις 18/10 και 23/10 .

......ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ...

gr

Ο Κύριος ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Καταγγέλλει ότι η ΝΟΒΑΡΤΙΣ χρημάτιζε πολιτικούς , γιατρούς κ.λ.π άξιους . Να καταθέσει στον εισαγγελέα τα ονόματα που ξέρει ότι τα παίρναν .........

@@gr

Γιατι ρε φιλε να καταγγειλει τον εαυτο του?????

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΛΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ,ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ,ΚΥΠΑΤΣΙΔΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΩΝΙ, ΣΑΜΑΡΑ, ΛΟΒΕΡΔΟ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ .. ΑΠΛΩΣ H NOVARTIS ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ....

Δημήτρης

"ΑΠΛΩΣ H NOVARTIS ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ..." απλώς.... οπότε όλα καλά... εύγε νέε μου.... μόνο μην αρρωστήσεις ποτέ... Επίσης οκ, ενημερωτικά το σκάνδαλο με την Novartis είναι παγκόσμιο, μόνο στην Ελλάδα είναι σκευωρία, αλλά... οκ

Τρολ

Οταν μιλάει ο ΤΕΛΑΜΩΝ γατάκια να σέβεστε !!! Ειδικά στο σημείο " ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΩΝΙ, ΣΑΜΑΡΑ, ΛΟΒΕΡΔΟ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ" θυμίζει κάτι από και Λοιπών δημοκρατικών Δυνάμεων !!! Γατάκια Θαυμάστε !!!

ΑΙΑΝΤΑΣ

πόσο λίγος είσαι..Απλώς λάδωναν δεν έκαναν τίποτα...Έτσι εξηγείται γιατί ψηφίζεις αυτούς που ψηφίζεις...

β

Όπως λάδωνε η Νοβάρτις έτσι λαδώναν και άλλες εταιρίες και συνεχίζουν. Τι το παράξενο?

Σχολιαστής 1ου Θέματος

Άλλο ένα άρθρο που αποδεικνύει ότι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να κυβερνάει. Το ρεπορτάζ από την διεφθαρμένη Ελβετία δεν έλεγε τίποτα σε αντίθεση με το tweet του Άδωνι που ήταν κόλαφος για τους Συριζαιους. Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση μας προς όφελος μας. Όλοι μαζί μπορούμε.

ΑΘΩΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ....ΑΘΩΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης