LIVE

Κορωνοϊός

Νέες ταυτότητες: Όλες οι αλλαγές και πόσο θα κοστίσουν

tautotita

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των νέων δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων - Θα διαθέτουν ανέπαφο τσιπ με φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα  - Σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει η έκδοσή τους

Ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των τίτλων της διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κανονισμός θα θεσπίζει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία ασφαλή και αξιόπιστα και έρχεται για να καλύψει τα όποια κενά αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Στο μέλλον, όλα τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας» δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες από τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων και από τη διέλευση των συνόρων μας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητάς τους», πρόσθεσε.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας θα είναι όμοια με αυτά των διαβατηρίων, καθώς και οι δύο τύποι ταξιδιωτικών εγγράφων θα διαθέτουν τώρα ένα τσιπ υψηλής ασφάλειας και ανέπαφης εφαρμογής με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τα νέα δελτία ταυτότητας σε δύο χρόνια.

Οι ταυτότητες που κυκλοφορούν σήμερα και δεν είναι σύμφωνες με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας τους. Θα υπάρξει εξαίρεση για τα δελτία ταυτότητας των οποίων οι κάτοχοι είναι άνω των 70 ετών.

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανεπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου.

Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό αυτό πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.

Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή πρότεινε, στο πλαίσιο των δράσεών της προς μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών».

Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των νέεων ταυτοτήτων θα είναι 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών.

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται σε 7 Ζώνες:

Εμπρόσθια Όψη

Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία
Οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ
Στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας, Όνομα Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), Τύπος Εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), Σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για ενσωματωμένο RFID chip.

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου. Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil Aviation Organization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:

- Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
- Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη
- Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα

id
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

txc

χάλια η νέα ταυτότητα,παίρνω τον αλέξη να ακυρώσει τη διαδικασία.

Βαγγ

Χαχαχα. Θα χουν κι οι ρομα τετοια αυτοτητα;;;; Θα ειναι Ελληνοι;;

2019

Και για πες μου βρε αρχηγέ, πώς πληρωνεσε εσύ; Με την φωτογραφία σου;

2019

Γιατί η τωρινή σου γράφει Κρετίνος

isonomia-isopolitia

Η ασφάλεια είναι πάνω απ' όλα! Όλη μέρα στο fb και το instagram δεν ενοχλεί. Η ταυτότητα μας πειράζει. Η τρομοκρατία και η μετανάστευση άλλαξε τον χάρτη συμπεριφοράς παγκοσμίως και οριστικά. Όπως -και πολύ σωστά- θεσπίστηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δοθείσης της "ευκαιρίας" με τα capital controls, έτσι κι εδώ θα πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαινοβγαίνει και που πάει. Παράλογο; Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι "αυτά είναι του διαβόλου" και την ίδια στιγμή να αγοράζει αυτοκίνητο με "full extra", να 'χει i-pad, i-phone, laptop και tablet... Ο κόσμος πάει μπροστά κι όσοι δεν το χωνεύουν αυτό, είναι απλά γραφικοί!

fiscal

Θα είναι οι ταυτότητες του θηρίου της Ιεράς Αποκαλύψεως κεφ. ΙΓ, στ. 18. άραγε; Θα εκπληρωθεί η προφητεία της Α.Γραφής;

Ελενα Κ.

Πονεμένη ιστορία η ταυτότητα, μου έβαλαν τις φωνές στη Βρετανία δύο φορές γιατί η δική μου είναι δυστυχώς χειρόγραφη μιας και εκδόθηκε το 2006 και μου είπαν ότι δεν μπορούν να χάνουν χρόνο μαζί μου γιατί your fucking government όπως ακριβώς μου ειπώθηκε, δεν σας βγάζει καινούριες σύγχρονες ταυτότητες σαν τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες και μάλιστα ήταν μαζί μου και ο Σκωτσέζος φίλος μου που διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμπεριφορά τους, αλλά τον έγραψαν και αυτόν κανονικά. Μπορεί οι Βρετανοί να έχουν τις εκκεντρικότητες τους αλλά είχαν δίκιο σε αυτό το θέμα, και γενικότερα σε θέματα οργάνωσης του κράτους δεν παίζονται γι αυτό και είναι χώρα υπόδειγμα. Φυσικά μετά τη δεύτερη φορά που έγινε φασαρία, τέλος η ταυτότητα για μένα. Μπορεί η γελοία αυτή κυβέρνηση να έχει αποτύχει ακόμη και σε αυτό το γραφειοκρατικό θέμα, αλλα και οι προηγούμενοι την ίδια αδράνεια έδειξαν. Παλιότερα υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις κυρίως από το άθλιο παπαδαριό, νομίζω σχετικά με την αναγροφή του θρησκεύματος , αλλά τώρα ακόμη και αυτοί δεν δημιουργούν πρόβλημα, οπότε γιατί αυτή η κωλλυσιεργία που μας διασύρει στο εξωτερικό. Γιατί πρέπει να μας απογοητεύει διαχρονικά αυτή η χώρα ανεξάρτητα από το τι κυβέρνηση έχει. Θα έκανα τα χαρτιά για να πάρω Ιταλική υπηκοότητα λόγω παππού, αλλά δεν ξέρω αν θα παραμείνει η Ιταλία στην Ευρωπαική ενωση τελικά , εξαιτίας του εθνικιστή Salvini, που από αυτά που γνωρίζω σαν light εκδοχή της Χρυσής αυγής φαίνεται η κυβέρνηση του.

Μιχάλης

Ήταν έτοιμος ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες το 2015 αλλά ακυρώθηκε γιατί τελικά τα χρήματα εξαφανίστηκαν

xD

Οι μόνοι Έλληνες πολίτες που έχουν ταυτότητα σε μορφής κάρτας (όπως τα διπλώματα οδήγησης) είναι οι αστυνομικοί. Ενώ το 2006 στη σύμβαση είχε προβλεφτεί να αντικαταστήσουν και τις ταυτότητες... δεν έγινε ποτέ (έγινε μόνο για τους αστυνομικούς).

Joe

Κοπελία, στο ΗΒ δεν έχουμε ταυτότητες you know.........

Εχιδνα

Το χαραγμα του θηριου που θα ειναι??!

Lord Satanas

Εδω 1-0.....

Navajo

Μην ανησυχείτε, θα έρθουν οι νέες ταυτότητες. Άσχετο αλλά, ξέρετε ότι υπάρχουν σήμερα άτομα που είναι εν ζωή και έχουν βγάλει την ταυτότητά τους τη δεκαετία του 60, του 70 ακόμα και του 80 και δε μοιάζουν καθόλου με το πώς είναι σήμερα. Έχει κάποιο κίνδυνο αυτό?

Platonas

Για αυτό στην Αμερική τις ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια νομίζω και μάλιστα η φωτογραφία τραβιέται επί τόπου. Όταν με το καλό έρθει αυτό στην Ελλάδα με ένα πάτημα του κουμπιού θα βρίσκουν όλους αυτούς με πλαστές .

Αυριανός κάτοικος Ελλάδας

Στη νέα μου ταυτότητα θα γράφει Μωχάμεντ ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης