Εισαγγελείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα: Παραγράφονται βασικά αδικήματα

Εισαγγελείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα: Παραγράφονται βασικά αδικήματα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων εξέφρασε έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις για μια μεγάλη σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα αλλαγής των δύο Κωδίκων μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων

poinikos_kodikas
Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε για δεύτερη, συνεχόμενη, μέρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης για το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι ήδη σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τις έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις εξέφρασε ο κ. Μιχαηλίδης για μια μεγάλη σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα αλλαγής των δύο Κωδίκων μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων.

Πάντως, επισήμανε ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης, σε κάθε τόνο, επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν οι διατάξεις αυτές του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31.3.2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και οι θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται με τους νέους Κώδικες δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Κλείσιμο
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε, στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από 9 συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Μάλιστα, εξέφρασε την απορία, γιατί τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν αναζήτησαν στατιστικά στοιχεία, αλλά και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες, πριν συμπεριλάβουν στους Κώδικες τις διατάξεις για την επιβολή της κοινωνικής εργασίας ως κύρια ποινή.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, ανέφερε ότι "επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε", ενώ είπε ότι θα συγκληθεί αύριο η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων των Κωδίκων.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα για τα οποία διατύπωσε τις ενστάσεις του εισαγγελικού κλάδου, που μεταξύ των άλλων είναι:

-Οι διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση (ακόμη και ο δήμαρχος στον εαυτό του) διαφορετικά η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.

-Οι διατάξεις που προβλέπουν, ότι το αδίκημα της κλοπής, στο μέλλον δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση.

Ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Εξάλλου, αναφέρθηκε σε μια σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας "πως θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες τη νύκτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;"

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης