Έκρηξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή: Εγώ δεν πάω φυλακή για τη Novartis

Έκρηξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή: Εγώ δεν πάω φυλακή για τη Novartis

Η αναφορά του σε 5σέλιδο πόρισμα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου - Είναι ο τρίτος δικαστικός λειτουργός μετά τη Ράικου και τον Παπαγεωργίου που φεύγει καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις για διώξεις πολιτικών προσώπων χωρίς επαρκή στοιχεία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
areios_ar
Εμφύλιο πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη μέση, παραιτήσεις, ακόμη και απειλές για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις προκαλεί στα ανώτερα εισαγγελικά κλιμάκια το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, η έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», όπως είχαν αποκαλέσει κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, η Δικαιοσύνη φαίνεται πως δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση εν όψει εκλογών.

Αντί για αυτό, το διαφαινόμενο φιάσκο επέφερε μεγάλα ρήγματα στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο παραιτηθείς προ ολίγον ημερών εποπτεύων τη Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή».

aggelis
Ιωάννης Αγγελής:Ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, που παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες για τους χειρισμούς στο θέμα της Novartis, έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή»!


Η ένδεια αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση Novartis όχι μόνο καταρρίπτει τις κυβερνητικές προσδοκίες για διώξεις αντιπάλων, αλλά έχει δημιουργήσει πλέον και δύο στρατόπεδα στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Από τη μια πλευρά βρίσκονται «ένοικοι» του Μεγάρου Μαξίμου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και από την άλλη ηγετικό στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Κοινός σκοπός και των δύο πλευρών είναι να βρεθούν άρον άρον στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων ώστε προ των εκλογών η κυβέρνηση να βγει διπλά κερδισμένη: αφενός να δείξει ότι πατάσσει τη διαφθορά και αφετέρου να καταφέρει πλήγμα σε πολιτικούς της αντιπάλους κρεμώντας τους στα μανταλάκια.

Ωστόσο, διαφέρουν οι προσεγγίσεις που έχουν οι δύο αυτοί διαφορετικοί πόλοι που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους στη Δικαιοσύνης ως προς τον τελικό χειρισμό της όλης υπόθεσης. Το πρώτο στρατόπεδο υποστηρίζει τη θεωρία να κληθούν για εξηγήσεις πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα (ανωμοτί κατάθεση), χωρίς δηλαδή να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις. Αντίθετα, το δεύτερο στρατόπεδο υποστηρίζει το δόγμα που είχε καταγγείλει μετά την παραίτησή της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Το δόγμα αυτό πρεσβεύει: «Να ασκηθούν διώξεις και ας πάνε παρακάτω (σ.σ.: τα πολιτικά πρόσωπα) να δικαιωθούν». Δηλαδή διώξεις-εξπρές που θα δημιουργήσουν ναι μεν θόρυβο αλλά δεν θα μπορέσουν να σταθούν νομικά στη συνέχεια.

Κλείσιμο
papaspirou
Μαρία Παπασπύρου : Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης επισκέπτεται τακτικά τον Αρειο Πάγο. Ως λόγος προβάλλεται το γεγονός ότι προΐσταται του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεωρήσεων και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), το οποίο διενεργεί έρευνες και για την υπόθεση της Novartis


Τα δύο στρατόπεδα

Το ένα στρατόπεδο, όπως λένε στο «ΘΕΜΑ» οι γνωρίζοντες καλά τα δρώμενα στο Δικαστικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι δεσμοί των δύο αυτών πλευρών ενδυναμώθηκαν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το «παγόβουνο» της Novartis και την ανάγκη της να κλείσει την υπόθεση με άρον άρον διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Θέλοντας μάλιστα να μεταφέρουν το κλίμα που έχειδιαμορφωθεί, ανέφεραν πως ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον και παρέπεμπαν στις συνεχείς επισκέψεις της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και τα ερωτήματα που αυτές προκαλούν ως προς τον σκοπό τους.

Πάντως, ως λόγος των επισκέψεων της κυρίας Παπασπύρου στον Αρειο Πάγο προβάλλεται το γεγονός ότι η ίδια προΐσταται του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεωρήσεων και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), το οποίο διενεργεί επιθεωρήσεις και έρευνες και για την υπόθεση της Novartis.


dimhtrioy
Ξένη Δημητρίου:Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο γραφείο της, προκαλώντας απορίες στο δικαστικό σώμα για τον σκοπό αυτών των επισκέψεων


Ο έτερος πόλος

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ένα πρόσωπο ψηλά στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλο ένα από την Εισαγγελία Διαφθοράς που διενεργεί την έρευνα. Το υπουργείο επιδιώκει να τηρηθεί το δόγμα για άσκηση διώξεων εδώ και τώρα και ας καταπέσουν αργότερα οι κατηγορίες, το οποίο αρχικά είχε αποδεχθεί η κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Ωστόσο, μετά από οδηγίες και επιμονή του κ. Αγγελή η προσέγγιση άλλαξε και, αντί για άσκηση ποινικών διώξεων, αποφασίστηκε να γίνει κλήτευση πολιτικών προσώπων ως υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρέθηκε δηλαδή μεταξύ δύο διαφορετικών δικονομικών προσεγγίσεων τη στιγμή που η έρευνά της δεν φαίνεται να απέδωσε στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό μάλιστα το διάστημα η κυρία Τουλουπάκη βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαλώντας τα εύλογα ερωτήματα για τον σκοπό των επισκέψεών της δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πως οι διεργασίες για το κλείσιμο της έρευνας κορυφώνονται. Συνάδελφοί της συνδέουν τις επισκέψεις της στον Αρειο Πάγο με το γεγονός ότι η ίδια έχει ξεκινήσει να γράφει κομμάτι-κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση της Novartis, κάτι που, όπως λένε, καταδεικνύει την προσπάθεια να κλείσει άμεσα έστω και για μια χρονική περίοδο (ή από το 2010 έως το 2012 ή από το 2009 έως το 2013) μέρος της δικογραφίας.



Η Novartis... καταπίνει τους εισαγγελείς

Ωστόσο, το δόγμα του «εδώ και τώρα άσκηση ποινικών διώξεων», ώστε η κυβέρνηση να καρπωθεί επικοινωνιακά οφέλη, έχει οδηγήσει σε παραίτηση μέχρι σήμερα τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που είχαν ενεργό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πρώτη παραιτήθηκε στην αρχή της έρευνας η κυρία Ράικου, καταγγέλλοντας άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο της, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και χρεώνοντάς του μάλιστα μεθοδεύσεις τύπου Ρασπούτιν.


touloupaki
Ελένη Τουλουπάκη: Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει αρχίσει να γράφει κομμάτι-κομμάτι το πόρισμα για τη Novartis. Η ίδια θα ελεγχθεί πειθαρχικά με εντολή της κυρίας Ξένης Δημητρίου για τις διαρροές σχετικά με το ταξίδι στη Βιέννη


Ακολούθησε η παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για πρόσωπο επιλογής της κυρίας Δημητρίου, το οποίο διαδέχθηκε ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής. Ωστόσο, ούτε και ο κ. Αγγελής, επίσης επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατάφερε να αντέξει για πολύ στη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μετά τα δημοσιεύματα για τη συνάντηση της Βιέννης, ο κ. Αγγελής κυριολεκτικά τα βρόντηξε! Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι, όπως λένε συνάδελφοί του, «το αγαπημένο παιδί της Ξένης Δημητρίου».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραίτηση του κ. Αγγελή ήταν τα όσα γράφτηκαν για εκείνον σε σχέση με την πολυθρύλητη συνάντηση σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου βρέθηκαν από τη μία Αμερικανοί εισαγγελείς και στελέχη του FBI και από την άλλη ο κ. Αγγελής, η νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Δημοσιεύματα του Τύπου χρέωσαν στον κ. Αγγελή άρνηση να παραλάβει από τους Αμερικανούς στικάκι με στοιχεία για λογαριασμούς πολιτικού προσώπου με τη δικαιολογία ότι αποτελούν προϊόν υποκλοπής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να του καταλογίσουν ότι μπλοκάρει την έρευνα για τη
φαρμακοβιομηχανία αρνούμενος να παραλάβει κρίσιμα στοιχεία.

Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έδωσε στον κ. Αγγελή μια καλή δικαιολογία να παραιτηθεί. Ο ίδιος μάλιστα επέρριψε ευθύνες για τη διαρροή των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση της Βιέννης στην κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. «Στη συνάντηση ήμασταν μόνο εμείς οι τέσσερις», λέει στην επιστολή παραίτησής του προς την κυρία Δημητρίου και προσθέτει: «Πάντως εγώ δεν μίλησα».

Αλλωστε οι μομφές αυτές του κ. Αγγελή κατά των συναδέλφων του έδωσαν την αφορμή στην κυρία Δημητρίου να διατάξει πειθαρχική έρευνα για τα τεκταινόμενα στην αυστριακή πρωτεύουσα αλλά και για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενό της στα ΜΜΕ. Αυτή η έρευνα θα φέρει στον Αρειο Πάγο για εξηγήσεις την κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία των επιλογών της στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο λόγος, όμως, της παραίτησης του κ. Αγγελή, όπως λένε γνώστες των όσων διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον Αρειο Πάγο, εδράζεται αλλού και όχι στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη συνάντηση της Βιέννης. Διαβλέποντας την προσπάθεια να κλείσει βιαστικά ένα κομμάτι -έστω- της έρευνας χωρίς ουσιαστικά στοιχεία παρά μόνο με ενδείξεις, ο κ. Αγγελής συνειδητοποίησε ότι μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα). Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται να ασκηθεί δίωξη σε πολιτικό ή πολιτικά πρόσωπα για δωροδοκία με στοιχεία από ηλεκτρονική αλληλογραφία, SMS, χειρόγραφες σημειώσεις και την κατάθεσή του ενός πλέον προστατευόμενου μάρτυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ευδοκιμήσει. Κι αυτό καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ελεγχόμενα πρόσωπα σε τράπεζες του εξωτερικού. Η έρευνα, πάντως, για τους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες, συνεχίζεται με τους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τα στοιχεία αυτά χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Πάντως, η ηλεκτρική καρέκλα του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έμεινε ούτε ένα λεπτό κενή μετά την παραίτηση του κ. Αγγελή, καθώς αντικαταστάτης του ορίστηκε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.




raikou
Ελένη Ράικου: Η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς φρόντισε να φύγει νωρίς καταγγέλλοντας άνωθεν παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης