«Βουλιάζουν» από πρόσφυγες οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων σε Λέσβο και Σάμο

«Βουλιάζουν» από πρόσφυγες οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων σε Λέσβο και Σάμο

Στους 25.223 οι πρόσφυγες/μετανάστες σε 30 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων

pros_009
Στην αυγή του φετινού καλοκαιριού επανέρχεται με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το Προσφυγικό, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά της δομές στα παραμεθόρια νησιά και ακόμη ειδικότερα στη Λέσβο και στη Σάμο, τα οποία «βουλιάζουν» από πρόσφυγες, ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σάμο και τη Λέσβο, έχουν υπερκαλυφθεί από τους πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά από τα παράλια της γειτονικής χώρας, παρά τη σχετική συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό του trafficking.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στη Λέσβο και στη Σάμο, καθώς στα υπόλοιπα νησιά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών είναι μικρότερος του συνολικού αριθμού των ατόμων που είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν.

Στη Λέσβο οι υποδομές είναι για 3.300, αλλά στο νησί φιλοξενούνται 6.900, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο.

Στη Σάμο οι δομές έχουν κατασκευαστεί για τη φιλοξενία 1.490 ατόμων, όμως στο νησί βρίσκεται διπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή 2.900 άτομα

Σε Λέσβο και Σάμο διαμένουν 5.000 περισσότεροι πρόσφυγες απ' αυτούς που «αντέχουν» οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, γεγονός που δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση τόσο εντός των προσφυγικών καταυλισμών, όσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με ιδιαίτερες καταστάσεις.

Κλείσιμο
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, σας γνωρίζεται ότι για τις 26 Απριλίου 2018 διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης ΕΔ, 25.223 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 24.045 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς). Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 26 Απριλίου 2018 ανέλαβαν το έργο της παροχής 13.804 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 540 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης