«Με τη διαθεσιμότητα 8 πανεπιστήμια δεν θα λειτουργούν», λένε οι πρυτάνεις

«Με τη διαθεσιμότητα 8 πανεπιστήμια δεν θα λειτουργούν», λένε οι πρυτάνεις

«Η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή»

«Με τη διαθεσιμότητα 8 πανεπιστήμια δεν θα λειτουργούν», λένε οι πρυτάνεις
Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ειδικότερα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, μετά την εφαρμογή παρουσίασαν εκπρόσωποι των πρυτάνεων σε συνέντευξη Τύπου και στην ενημερωτική εκδήλωση που ακολούθησε, με συμμετοχή ευρωβουλευτών και κοινού, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου και παρουσία της κ. Ρεμπέκα Χαρμς, συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, και η καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), επεσήμαναν «ότι, αν καταργηθούν 1.349 θέσεις διοικητικού προσωπικού, τα 8 πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς, εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό.

Εγινε σαφές ότι η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές. Σε ποια χώρα όμως της Ευρώπης προέκυψε κάτι καλό για την ανάπτυξη και την ευημερία χωρίς υψηλού επιπέδου δημόσια πανεπιστήμια;»

Κλείσιμο
Τέλος, οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων ζήτησαν η πολιτική της διαθεσιμότητας να στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων. «Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα 8 πανεπιστήμια και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα», κατέληξαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης