«Θα πληρώσουμε χαράτσι για σπίτια που δεν μένουμε»

«Θα πληρώσουμε χαράτσι για σπίτια που δεν μένουμε»

Εξι μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και οι κάτοικοι του χωριού μετρούν τις πληγές τους και αγωνιούν για το μέλλον –«Ο φόβος έχει φωλιάσει μέσα μας και είναι αδύνατο να μπούμε στα σπίτια μας», λένε κάτοικοι που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα

Τηλεοπτικό αλτσχάιμερ για Βίσση!
«Θα πληρώσουμε χαράτσι για σπίτια που δεν μένουμε»
Δύο μέρες πριν από τη γιορτή της Παναγίας οι κάτοικοι στην περιοχή της Αμφίκλειας- Ελάτειας προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Αν και έχουν περάσει έξι μέρες η καθημερινότητα δεν έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς και πως να γίνει άλλωστε αυτό όταν τα Ρίχτερ δονούν καθημερινά την περιοχή;

Αλλοτε πιο ισχυρά, άλλοτε λιγότερο αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Αυτά που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδαν να «πληγώνονται»  και να απειλούν ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα. Αφησαν τα κρεβάτια τους, πήραν τα υπάρχοντα τους και ακόμη κοιμούνται στην ύπαιθρο. Στα σχολεία, στα αυτοκίνητα, σε σκηνές στις αυλές των σπιτιών και όπου νομίζουν ότι δεν θα διατρέξουν κίνδυνο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Κλείσιμο



Το protothema.gr βρέθηκε στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας-ένα από τα χωριά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές- μίλησε με τους αναστατωμένους κατοίκους και κατέγραψε εικόνες από την καταστροφή. Ο μοναδικός φούρνος τους χωριού, δεκάδες σπίτια χτισμένα τη δεκαετία του '80, καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας δεν γλίτωσαν από τα Ρίχτερ. «Τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε νεκρούς» λένε όλοι και προσπαθούν να πάρουν κουράγιο για το δύσκολο χειμώνα που τους περιμένει.

«Είναι σαν να μας έχει χτυπήσει καταιγίδα»
«Ο φόβος είχε νεκρώσει τα συναισθήματά μου», λέει η κ. Βασιλική Μουστακαλή η οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδε τις κολώνες του σπιτιού της να... κόβονται και η κατοικία της να κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Το σπίτι μας χτίστηκε το '82 και πληρούσε όλες τις αντισεισμικές προδιαγραφές. Αυτό που βιώσαμε και βιώνουμε αυτές τις μέρες από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις είναι κάτι το τρομακτικό. Σαν να μας έχει χτυπήσει καταιγίδα. Σε κάθε χτύπημα του εγκέλαδου νομίζουμε πως θα πέσει το σπίτι. Από την ημέρα που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε κοιμηθεί μέσα γιατί ο φόβος έχει φωλιάσει μέσα μας».








«Είναι θαύμα που είμαι ζωντανή»
Λίγα μέτρα πιο μακριά είναι το σπίτι της κ. Μαγδαληνής Τουρπέτα. Το σπίτι της κατασκευάστηκε το '84. Η ίδια λέει ότι η ζωή της γλίτωσε από θαύμα. Το σπίτι στο εσωτερικό του έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και ειδικά η κρεβατοκάμαρα στην οποία κοιμόταν. «Είναι θαύμα που ζω γιατί ο σεισμός έγινε στις 12 το μεσημέρι και εγώ ήμουν στην κουζίνα και μαγείρευα. Ευτυχώς πρόλαβα και βγήκα έξω. Ηταν τρομερό, λέει με δάκρυα στα μάτια να βλέπω το σπίτι μου να γκρεμίζεται. Από εκείνη την ημέρα φοβάμαι να μπω μέσα. Κοιμάμαι σε ένα ράντζο έξω από σπίτι μέχρι να δούμε τι θα γίνει».












«Εχω μικρά παιδιά και τα έξοδα τρέχουν»
Ο κ. Δημήτρης Νικολάου με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του  φοβάται για το τι θα γίνει στο μέλλον αλλά και το πότε θα αποζημιωθεί καθώς έχει μικρά παιδιά και ο χειμώνας είναι μπροστά. «Αυτή τη στιγμή το σπίτι μας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και είναι αδύνατο να βάλω τα παιδιά μου να κοιμηθούν μέσα. Εχω βγάλει τις κούνιες τους έξω και κοιμούνται εδώ. Το κλιμάκιο που μας επισκέπτηκε μας είπε ότι το σπίτι είναι ακατάλληλο. Τα έξοδα είναι πολλά και τα χαράτσια και οι λογαριασμοί τρέχουν. Πολλοί συγχωριανοί μας έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και μέσα σε λίγα λεπτά έμειναν χωρίς σπίτι».












«Εγώ δεν φεύγω από εδώ»
Ο κ. Δημήτρης Πλάτανος είναι 93 ετών και όλα τα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στο Ρεγγίνι. Δεν μπορεί με τίποτα να αποχωριστεί το σπίτι του παρόλο που κρίθηκε ακατάλληλο. «Εγώ δεν φεύγω από εδώ», λέει χαρακτηριστικά και γέματος δύναμη, υπερηφάνεια και την μαγκούρα στο χέρι κάθεται στην καρέκλα μπροστά από την είσoδο του σπιτιού του.




«Μεγάλες καταστροφές στον ιστορικό Ναό της Παναγίας»
Λίγα μέτρα μετά την κεντρική εκκλησία του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας ο οποίος χρονολογείται από το 1745 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό μνημείο. Οι κάτοικοι του χωριού ετοίμαζαν γιορτή ενόψει του 15 Αυγούστου αλλά τώρα είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο ναός καθώς τόσο η σκεπή όσο και το εσωτερικό του έχουν υποστεί καταστροφές. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες έχουν μετακινηθεί κεραμίδια ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες. Οπως τόνισαν οι κάτοικοι τόσο στο εσωτερικό όσο και στον προαύλιο χώρο είχαν γίνει εργασίες συντήρησης για την γιορτή της Παναγίας.  Δυστυχώς ο φετινός Δεκαπενταύγουστος δεν θα εορτασθεί στο Ρεγγίνι, όπως σχεδίαζαν. Ελπίζουν όμως του χρόνου με τη βοήθεα της Μεγαλόχαρης να τα καταφέρουν αφήνοντας πίσω το φετινό εφιάλτη.



«Καταστράφηκε ο μοναδικός φούρνος του χωριού»
Την ίδια ώρα, χωρίς φούρνο θα μάθουν να ζουν στο Ρεγγίνι, κάθως το κτίριο που στέγαζε τον μοναδικό του χωριού υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο. Ο ιδιοκτήτης του προσπαθεί να σώσει την περιουσία του μεταφέροντας τα μηχανήματα σε άλλο χώρο. Τουλάχιστον οι κάτοικοι δεν μένουν χωρίς ψωμί, καθώς η τροφοδοσία τους με ψωμί γίνεται μέσω πρατηρίων.



Στο «protothema.gr» μίλησε και ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ρεγγινίου Γιάννης Μπολτέτσος ο οποίος μας έδωσε μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τις δεσμεύσεις της πολιτείας:

«Στο χωριό μας ζουν 700 άτομα. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με κλιμάκια του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) που μας επισκέφτηκαν αμέσως μετά το σεισμό περισσότερα από 60 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα. Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μας επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες. Σε γενικές γραμμές είμαστε ψύχραιμοι αλλά όταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί φοβάσαι και πανικοβάλλεσαι. Από την ημέρα του σεισμού έχει ανοίξει το σχολείο και πολλές οικογένειες κοιμούνται εκεί, ενώ πολύ σύντομα θα στηθεί ένας μικρός καταυλισμός με οικογενειακές σκηνές των έξι ατόμων που αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό όμως που μας απασχολεί είναι να μην παγιωθεί αυτή η κατάσταση γιατί ο χειμώνας έρχεται. Πολλοί από τους κατοίκους φοβούνται πως η αποκατάσταση των ζημιών θα αργήσει και λένε πως θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσια για σπίτια που πλέον δεν έχουν. Πάντως η Περιφέρεια έχει προσφέρει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πάνε σε ξενοδοχεία στα Καμμένα Βούρλα, αλλά ο κόσμος αρνείται να αφήσει την περιουσία του και το σπίτι του και να φύγει».



Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και η ζωή στην περιοχή να ανακτήσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα παραδείγματα περιοχών που χτυπήθηκαν (στο παρελθόν) από τον σεισμό και οι πληγέντες έμειναν σε κοντέινερ για μήνες και χρόνια στοιχειώνουν τα καλοκαιρινά όνειρα τους.

Προβλήματα στέγασης για δεκάδες οικογένειες στη Φθιώτιδα
Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περί τα 1240 σπίτια, εκ των οποίων ένα ποσοστό 40% διαπιστώθηκε ότι δεν πρέπει να κατοικούνται αυτή τη στιγμή, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα σχολεία. Ωστόσο, τα οριστικά αποτελέσματα για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου, όπως δήλωσε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Θωμάς Στάικος.
«Το γεγονός ότι πολλές οικογένειες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές κρίνονται επικίνδυνες. Μπορεί κάποια σπίτια να μην παρουσιάζουν ζημιές σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο οι μηχανικοί δεν διακινδυνεύουν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να παραμείνουν μέσα, λόγω της μετασεισμικής περιόδου που διανύουμε» εξηγεί ο κ. Στάικος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης