LIVE

Κορωνοϊός

ΣΕΔΕΑ: Κακόπιστη η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

dimoskopisi-fakelos

Η παρουσίαση νόμιμων πρακτικών που αφορούν τον κλάδο των δημοσκοπήσεων ως δήθεν παράνομων δεν είναι καλόπιστη και φαίνεται να έχει μοναδικό στόχο τον κλονισμό της  εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, υποστηρίζει ο Σύλλογος των εταιρειών δημοσκοπήσεων

Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης βλέπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την MARC.

Σε ερώτηση που κατετέθη στη Βουλή από ομάδα βουλευτών σχετικά με συμβάσεις που έχει συνάψει εταιρεία μέλος του ΣΕΔΕΑ με φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, διατυπώθηκε η άποψη ότι «η ανεξαρτησία των δημοσκοπήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν τμήμα των εσόδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων προέρχονται από φορείς του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι δύναται να αναθέτουν για λογαριασμό τους σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, έρευνες ή μετρήσεις της κοινής γνώμης».

Επ’ αυτού ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

- Όπως αναφέρεται στην ίδια ερώτηση, η τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

- Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμού του Δημοσίου και των κομμάτων.

- Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του νόμου, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο διενέργειας ερευνών για λογαριασμό φορέων του δημοσίου και δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των κομμάτων, αφού ο νόμος ρυθμίζει ακριβώς αυτό.

- Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

- Η παρουσίαση νόμιμων πρακτικών που αφορούν τον κλάδο των δημοσκοπήσεων ως δήθεν παράνομων δεν είναι καλόπιστη και φαίνεται να έχει μοναδικό στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

- Το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μίας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγουδίστρια για Μέριλιν Μάνσον: Μου είχε πει ότι έχει «δωμάτιο βιασμού» στο σπίτι του

Παπαδάκης: «Τι γίνεται με τη Χρυσή Αυγή» τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη της;

Υεμένη: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αλ Κάιντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Φορολογούμενος

Αριστερά=Μιζέρια, λαικισμός, φασισμός.

Δε με πειράζει που είναι κακόπιστοι

Με πειράζει που δεν τους έχουμε πάει ακόμα στο 3%.Ο αγώνας συνεχίζεται.

Αριστερα=χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Γιατί σας κάνει εντύπωση? Αλλιώς δεν ψηφίζεις αριστερά. Έτσι την έπαθαν πολλοί και είδαν την προκοπή ...των κομματοσκυλων όσο ο απλός ασήμαντος λαός πλήρωνανε 80% φόρους. Κλασσικό Σοβιέτ. Δεν πειράζει. Το ζήσαμε και αυτό για μια και μοναδική φορά.

LIBERO

πολυ ευθικτοι ειναι οι δημοσκοποι. Σιγα τωρα

Απλή λογική…

Εάν οι εταιρείες δημοσκόπησης τα παίρνουν, υπάρχει μια πολύ απλή απόδειξη. Ας πάει ο ΖΥΡΙΖΑ σε μία εταιρεία που ανήκει στο ΣΕΔΕΑ και να του ζητήσει μια δημοσκόπηση που να βγάλει το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με 5 μονάδες ή έστω πίσω με 2 μονάδες. Αν αυτό συμβεί , ε ναι τότε έχει δίκαιο, αλλιώς στα αβγά σας…

Λία

Καλά, αυτοί τα έχουν παίξει.

Καλύτερες προβλέψεις οι χαρτορίχτρες

...κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων....Την ποια; Χαχαχαχα πολύ καλό

εσείς που ψηφίσατε Συριζα

πρέπει να ντρέπεστε πάντως 😉

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Φασιστερα!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης