Αλεξάντερ Βίνικ: Ο Ρώσος που κατέληξε από την Ελλάδα στις φυλακές της Γαλλίας

Αλεξάντερ Βίνικ: Ο Ρώσος που κατέληξε από την Ελλάδα στις φυλακές της Γαλλίας

Ο Ρώσος κατηγορήθηκε για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων - Η Ρωσία είχε ζητήσει, εκτός από τις ΗΠΑ, την έκδοσή του από την Ελλάδα

vinik-45
Σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ καταδικάστηκε ο Ρώσος ειδικός, Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως Mr Bitcoin.

Ο πασίγνωστος άνδρας είχε περάσει και από την Ελλάδα αλλά εκδόθηκε τελικά στη Γαλλία, όπου και καταδικάστηκε. Είχε μείνει στη χώρα μας 2,5 χρόνια χωρίς να του απαγγελθεί κάποια επίσημη κατηγορία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, με τον ίδιο μέσω των συνηγόρων του να δίνει τεράστια μάχη για να εκδοθεί στη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Τον διεκδικούσαν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και η Γαλλία, όπου και τελικά εκδόθηκε, στις 23 Ιανουαρίου του 2020, καθώς απορρίφθηκε η αίτησή του για να εκδοθεί στην χώρα καταγωγής του.

Το δικαστήριο σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αθώωσε τον Βίνικ για τις κατηγορίες του εκβιασμού και της σύνδεσής του με εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Ο 41 ετών άνδρας είναι επίσης καταζητούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και τη Ρωσία, καθώς είχε κατηγορηθεί πως ήταν πίσω από την απάτη ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του συστήματος κρυπτογράφησης bitcoin που χρησιμοποιούσε. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Γαλλίας ο Βίνικ ήταν ένας από τους δημιουργούς ενός κακόβουλου λογισμού που ονομαζόταν «Locky».

Φαίνεται πως είχε κάνει μία σειρά από κακόβουλες επιθέσεις στα λογισμικά επιχειρήσεων και οργανισμών από το 2016 έως και το 2018, οδηγώντας 20 «διαδικτυακά» θύματά του να πληρώνουν αιτήσεις λύτρων σε... bitcoin. Ένας από τους Γάλλους συνηγόρους υπεράσπισής του, ονόματι Αριάνε Ζίμρα, δήλωσε πως «δεν στηρίζεται η νομιμοποίηση των εσόδων του από παράνομες δραστηριότητες».

Το πέρασμά του από την Ελλάδα....

Ήταν ανήμερα της 25ης Ιουλίου του 2017 όταν ο Αλεξάντερ Βίνικ εντοπίστηκε στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του. Βρισκόταν σε ένα ακριβό θέρετρο και απολάμβανε την ελληνική ραστώνη και τον ήλιο που «έκαιγε» το πρόσωπό του. Τότε δεν τον γνώριζε κανείς. Οι Έλληνες αστυνομικοί κατάφεραν να επέμβουν και να του περάσουν χειροπέδες τη στιγμή που ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του τηλεφώνου στο σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, η οποία, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ήταν... δική του.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας κατηγορήθηκε για «παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ, οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, ξεπλύματος χρήματος κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ και συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα ο Ρώσος κατηγορήθηκε για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Η Ρωσία είχε ζητήσει, εκτός από τις ΗΠΑ, την έκδοσή του από την Ελλάδα. Το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει και εκεί την έκδοσή του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 εκδικάστηκε στο συμβούλιο του Αρείου Πάγου το γαλλικό αίτημα για την έκδοσή του. «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός πως είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές καθώς έχω αρκετά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν Έλληνες υπηκόους», είχε δηλώσει το 2018 σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Ειδήσεις σήμερα: 

In memoriam: Δύο χρόνια χωρίς τον Θέμο

Άντονι Μπλίνκεν: «Η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντά στην Ανατολική Μεσόγειο»

Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία και διευθυντικά τραπεζοστελέχη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης