Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία και διευθυντικά τραπεζοστελέχη

Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία και διευθυντικά τραπεζοστελέχη

Παρά το συνταγματικό θολό τοπίο για την απιστία των τραπεζικών στελεχών - Θα κληθούν και κομματικά στελέχη

vouli_-_panoramiki
Παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη θολό το τοπίο στο ζέον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του αδικήματος της απιστίας κατά των τραπεζικών στελεχών, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη κάλεσε σε απολογία μεγάλο αριθμό τραπεζικών στελεχών και αναμένεται να καλέσει κομματικά στελέχη τα οποία είναι υπεύθυνα για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε πολιτικά κόμματα.

Η σχετική δικογραφία αρχικά είχε κλείσει λόγω της μη υποβολής μηνύσεων από την πλευρά των διοικήσεων των Τραπεζών. Όμως, η δικογραφία επέστρεψε στη ανακρίτρια, καθώς κάποια δικαστικά συμβούλια έκριναν με βούλευμά τους ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τα στελέχη των Τραπεζών αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις Εισαγγελίες, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Μάλιστα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή εάν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά. Επίσης, προβλέφθηκε ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα θα διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος.

Κλείσιμο
Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι για το αδίκημα της απιστίας αναφορικά με τραπεζικά στελέχη έχουν εκδοθεί και αντίθετα βουλεύματα. Άλλα έχουν κρίνει συνταγματική την επίμαχη ρύθμιση που ορίζει ότι η δίωξη σε βάρος τους δεν είναι αυτεπάγγελτη και απαιτείται η υποβολή έγκλησης και άλλα ότι είναι αντισυνταγματική.

Την ίδια στιγμή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου έχει ασκήσει αναίρεση επί βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο έπαυσε η δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά ιδιώτη και αναμένεται η έκδοση σχετικού βουλεύματος από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και νέες αναιρέσεις επί του ιδίου θέματος.

Πάντως, όπως αναφέρουν εισαγγελικοί κύκλοι, το Ποινικό Τμήμα σε σχηματισμό συμβουλίου, δεν θα λάβει απόφαση και με βούλευμά του θα παραπέμψει το όλο νομικό ζήτημα, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προς οριστική κρίση.

Έτσι, ενώ ήδη εδώ και καιρό είναι γνωστή η εκκρεμότητα σε ανώτατα δικαστικά κλιμάκια, πάνω στο επίμαχο θέμα και αναμένεται η έκδοση βουλεύματος, στάλθηκαν κλήσεις σε τραπεζικά στελέχη για απολογία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ιαπωνία: Να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω κορωνοϊού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση

Άντονι Μπλίνκεν: «Η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντά στην Ανατολική Μεσόγειο»

Γαλλία: Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR όσοι έρχονται στη χώρα-Ποιοι εξαιρούνται


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης