Φυλακές: Αποκαλυπτικό έγγραφο για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ

Φυλακές: Αποκαλυπτικό έγγραφο για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ

Τι γινόταν μέχρι τις 7 Ιουλίου- Καταγγέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ: «ήρθαν πάνω μας 3.000 ποντίκια σαν... πρόβατα, δεν έκαναν ποτέ απολύμανση»'Ανοιχτα  τα κελιά μέχρι τα μεσάνυχτα- Ειδική μεταχείριση για τους «επώνυμους» κρατουμένους

4258659
Στοιχεία που αποκαλύπτουν την οικτρή πραγματικότητα στις φυλακές της χώρας τα τελευταία χρόνια και εκθέτουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας.

Την ώρα που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με τη διενέργεια απολυμάνσεων στις φυλακές όλης της επικράτειας, εσωτερικο έγγραφο για την κατάσταση στις φυλακές μετά τις 7 Ιουλίου (που βρίσκεται στα χέρια του protothema.gr), αποκαλύπτει μια πολύ ανησυχητική εικόνα η οποία συνοψίζεται με τα εξής:

Ανεγξέλεγκτη δράση ομάδων για το σχεδιασμό «νέων εγκληματικών ενεργειών», διακριτική μεταχείριση υπέρ των επωνύμων και άθλιες συνθήκες υγιεινής που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία των 11.500 κρατουμένων και των 5.000 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το εν λόγω σημείωμα, η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου συνοψίζεται απο τους αρμόδιους ως εξής:

-«Το συγκρότημα φυλακών Κορυδαλλού είχε καταλήξει να είναι άνδρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Εντός των φυλακών δραστηριοποιούνταν ισχυρές ομάδες κρατουμένων οι οποίες δρούσαν ανεξέλεγκτα προς τον σκοπό νέων εγκληματικών ενεργειών».

-«Το Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι είχε καταλήξει να είναι φυλακή καταδίκων αντί για φυλακή υποδίκων που παρέμενε συνεχώς ανοιχτή μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες και με κυκλοφορία των κρατουμένων σε πολλά κελιά και διαφορετικές πτέρυγες».

-«Διαπιστώθηκε παραμονή επί μακρόν “επώνυμων” με σημαντική κακουργηματική δράση κρατουμένων χωρίς αιτία στα θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης (Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. και Ψ.Κ.Κ.). Οι περιπτώσεις αυτές επανεξετάστηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ιατρούς και οι εν λόγω κρατούμενοι απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στα Καταστήματα Κράτησης που ανήκαν».

Κλείσιμο
-«Παραλάβαμε Καταστήματα Κράτησης στα οποία επικρατούσαν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Στην έκθεση της CPT (του Συμβουλίου της Ευρώπης) του Απριλίου 2019 -κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- διαπιστώθηκαν ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας».

3.000 ποντίκια στις φυλακές Ναυπλίου

Το εύρος και το βάθος των προβλημάτων που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια ήρθε στο προσκήνιο με ακόμη δραματικό τρόπο όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απολύμανσης που έγινε εντός τον Μάρτιο στο σωφρονιστικό κατάστημα Ναυπλίου εντοπίστηκαν χιλιάδες ποντίκια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές «στους ισόγειους και υπόγειους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος Ναυπλίου και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στους αεραγωγούς υπήρχαν χιλιάδες ποντίκια. Όταν ανοίχτηκε μία πόρτα στο υπόγειο πετάχτηκαν πάνω στο προσωπικό σχεδόν 3.000 ποντίκια σαν κοπάδι από πρόβατα». Ακολούθησε και απεντόμωση στις 4 Απριλίου, ενώ αύριο 28 Απριλίου θα ξαναγίνει απολύμανση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξηγεί στο protothema.gr ότι τα συνεργεία τοποθέτησαν δολώματα και φάρμακα σε χώρους εκτός δολωματικών σταθμών και παρέδωσαν μυοκτόνο φάρμακο στον υπεύθυνο αρχιφύλακα για να ξαναγεμίσει τους δολωματικούς σταθμούς. «Ανοίξαμε 30 φρεάτια τα οποία ήταν όλα γεμάτα από μαύρες κατσαρίδες και ποντίκια τα οποία και ψεκάσαμε. Στη φυλακή εκτός από το μεγάλο πρόβλημα των τρωκτικών υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί σε κατσαρίδες και κοριούς».

Τι βρήκαν στις φυλακές Κορυδαλλού

«Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού Ι & ΙΙ όσο και στην ψυχιατρική κλινική βρήκαμε σε όλους τους χώρους, δηλαδή στα δωμάτια και τα κελιά ασθενών, αλλά και στα μαγειρεία πολύ μεγάλους πληθυσμούς από κατσαρίδες. Σε πολλά σημεία του Κορυδαλλού υπήρχαν πολλά ποντίκια καθώς επίσης σε 60 φρεάτια που ανοίξαμε και ψεκάσαμε στον Κορυδαλλό υπήρχαν πολλά ποντίκια και η μεγάλη μαύρη κατσαρίδα» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας και προσθέτει ότι στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού, ειδικά στην ψυχιατρική κλινική και το νοσοκομείο, βρέθηκε μεγάλος πληθυσμός από κοριούς.

Γεμάτες τρωκτικά και οι φυλακές Αυλώνα

Στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνα δεν υπήρχαν καθόλου δολωματικοί σταθμοί. «Είχε μεγάλο αριθμό τρωκτικών σε όλη την φυλακή, 80 φρεάτια τα οποία ήταν γεμάτα ποντίκια και κατσαρίδες, πρόβλημα μεγάλο και με τους κοριούς» λέει το αρμόδιο στέλεχος. Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών Ελαιώνα Θηβών, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο protothema.gr: «Η φυλακή είναι περίπου 130 στρέμματα και διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα με ποντίκια και κατσαρίδες».

Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής: Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στις ελληνικές φυλακές

«Μία από τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο εφοδιασμός όλων των φυλακών με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (4.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, 330.000 προστατευτικές μάσκες, 720.000 γάντια) τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα Καταστήματα Κράτησης» επισημαίνει η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε έγγραφό της με σημερινή ημερομηνία και προσθέτει: «Στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, προμηθεύσαμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης με είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνι χεριών) καθώς και είδη καθαριότητας(χλωρίνες, καθαριστικά επιφανειών και δαπέδων). Συνολικά 52.000 λίτρα για 11.500 κρατούμενους».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
Αθήνα, 27 Απριλίου 2020

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19).

Η Χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια υγειονομική κρίση ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19). Ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός είναι ενεργοποιημένος και αντιμετωπίζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την εν λόγω κρίση.
Σε ότι αφορά στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου οργανώσαμε συσκέψεις, λάβαμε προληπτικά μέτρα, εκδώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες αποστείλαμε προς όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας και καταρτίσαμε και σχετικό Πρωτόκολλο ενεργειών και διαχείρισης πιθανού κρούσματος εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στην μάχη αυτή εναντίον του COVID-19 σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης της Ελλάδος.

Μία από τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο εφοδιασμός όλων των φυλακών με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (4.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, 330.000 προστατευτικές μάσκες, 720.000 γάντια) τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τα Καταστήματα Κράτησης. Στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, προμηθεύσαμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης με είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνι χεριών) καθώς και είδη καθαριότητας(χλωρίνες, καθαριστικά επιφανειών και δαπέδων). Συνολικά 52.000 λίτρα για 11.500 κρατούμενους.

Με το Άρθρο 3 του Ν. 4682/2020 (Α’ 76/03-04-2020) κυρώθηκε η από 14-03-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19». Πιο συγκεκριμένα, με το Άρθρο 2 παρ. 8 προβλέφθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων σε ότι αφορά στα είδη ατομικής προστασίας και ατομικής υγιεινής. Αντίστοιχα, στο Άρθρο 26 προβλέφθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων σε ότι αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ύστερα από σχετική έρευνα αγοράς προέβη σε απευθείας αναθέσεις τόσο για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και ατομικής υγιεινής τα οποία διαμοιράστηκαν στους κρατούμενους και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης.

Δείτε τον κατάλογο για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού και των απολυμάνσεων και απεντομώσεων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας

simeioma1
simeioma2
simeioma3_2
simeioma4

Δέον να σημειωθεί ότι κατά την αναζήτηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου, εμφανίστηκαν δυσκολίες στην εξεύρεση προμηθευτών οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να προσφέρουν ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των φυλακών της Χώρας (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Ωστόσο, καταβλήθηκε κάθε δυνατή και νόμιμη προσπάθεια προκειμένου να υπερκεραστούν οι ανωτέρω δυσκολίες και να προμηθευτούν όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας έγκαιρα το αναγκαίο υλικό.

Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο βασιστήκαμε ήταν ο συνδυασμός ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στην προμήθεια, παραλαβή και παράδοση του υγειονομικού υλικού και στη διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί κρούσμα κορονοϊού COVID-19 εντός των φυλακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και έγκαιρα απολύμανση σε σύνολο 237.000 τετραγωνικών μέτρων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων καθώς και σε σύνολο 120 υπηρεσιακών οχημάτων. Επίσης, η απεντόμωση-μυοκτονία έλαβε χώρα σε σύνολο 235.000 τετραγωνικών μέτρων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων. Η ανάδοχος εταιρεία η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις ανωτέρω απολυμάνσεις και απεντομώσεις-μυοκτονίες εξέδωσε βεβαιώσεις υγειονομικής εφαρμογής στις οποίες αναφέρονται τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα και οι υπεύθυνοι επιστήμονες.

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times για πανδημία: 60% περισσότεροι οι θάνατοι από τις επίσημες αναφορές!

Μόσιαλος: Τα ασυμπτωματικά κρούσματα δυσκολεύουν τον έλεγχο της πανδημίας  

Συναγερμός από Βρετανούς γιατρούς: Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης