Φιλίππα Μάθιους - Super model για πάντα: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου»

Φιλίππα Μάθιους - Super model για πάντα: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου»

Αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση στο Gala - Της λείπει η Ελλάδα; - Η κινηματογραφική ζωή της από τα χρυσά 90s του μόντελινγκ ως τη Χρυσή Ακτή της πατρίδας της, Αυστραλίας, όπου ζει πλέον

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
philippa_matthews_art_tel
Εδώ και χρόνια η Φίλιππα Μάθιους, η Αυστραλέζα καλλονή, που αποτέλεσε το ιερό δισκοπότηρο κάθε σχεδιαστή και ταυτίστηκε με τη χρυσή εποχή του μόντελινγκ αλλά και των περιοδικών στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί στην πατρίδα της.

Ζει μακριά από τις δύο μεγάλες πόλεις, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, στη Χρυσή Ακτή (Gold Coast), μια τουριστική περιοχή της Αυστραλίας γεμάτη παραλίες που θα μπορούσε να θυμίσει Ελλάδα.
philippa_matthews
Από φωτογράφηση των 90s για το περιοδικό «Max» στη Σαντορίνη

Σε μία από τις σπάνιες φορές που η Φιλίππα Μάθιους δέχθηκε να παραχωρήσει μια συνέντευξη αλλά και να φωτογραφηθεί αποκλειστικά για το «Gala» από τον φωτογράφο των σταρ Τόνι Ποτς, χρειάστηκε να ταξιδέψει στο Σίδνεϊ, την πόλη όπου ζουν και οι δύο γιοι από τον γάμο της με τον επιχειρηματία Αλέξη Θεοδωρίδη: o 21χρονος Νικ, που εργάζεται ως μοντέλο, και ο 23χρονος Κρις, που είναι επίσης μοντέλο, σπουδάζει υποκριτική, αλλά δραστηριοποιείται και ως διοργανωτής εκδηλώσεων.

Όσο για την απολαυστική τηλεφωνική μας συνομιλία, η Φιλίππα μιλούσε κυρίως ελληνικά, ειδικά όταν χρειαζόταν να εκφραστεί για την αγαπημένη της Ελλάδα.
Κλείσιμο
philippa_matthews3

GALA: Αλήθεια, πώς βρέθηκες στην Ελλάδα πρώτη φορά;
Φιλίππα Μάθιους: Ηταν το 1987, όταν έμενα στη Νέα Υόρκη -προηγουμένως ζούσα στο Μιλάνο- και μια Αμερικανίδα μού πρότεινε: «Ελα το καλοκαίρι στη Μύκονο, με τον άνδρα μου έχουμε σπίτι εκεί!». Της απάντησα ότι δεν μπορούσα γιατί είχα δουλειά. Εκείνη επέμεινε κι έτσι της υποσχέθηκα ότι θα πάω για μία εβδομάδα. Οταν πήγα στη Μύκονο, η μία εβδομάδα έγιναν τρεις μήνες. (γέλια) Ερωτεύτηκα το νησί, όπως την παθαίνουν όλοι. Τηλεφώνησα στο πρακτορείο στη Νέα Υόρκη και τους είπα «μου αρέσει η Ελλάδα, θα μείνω εδώ!». Στη συνέχεια μου πρότειναν να δουλέψω στην Αθήνα. Τότε δεν υπήρχαν πολλά περιοδικά, θυμάμαι μόνο τον «Ταχυδρόμο» και το «Ενα». Μετά (σ.σ.: με το «ΚΛΙΚ») τα πράγματα άλλαξαν και η δουλειά άρχισε να πηγαίνει καλά. Έκανα πολλά ταξίδια σε Μιλάνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, αλλά πάντα επέστρεφα στην Ελλάδα. Και δεν ήθελα να φύγω. Ενα πρακτορείο με είχε καλέσει να μείνω μόνιμα στη Νέα Υόρκη μαζί με τον σύντροφό μου. «Θα βγάλετε πολλά λεφτά εδώ!», μου έλεγαν. Αλλά είχα τρέλα με την Ελλάδα, δεν ήθελα να φύγω.
philippa_matthews2
G.: Σου λείπει;
Φ.Μ.: Ναι, φυσικά και μου λείπει. Πάρα πολύ. Μπορείς να βγάλεις το κορίτσι από την Ελλάδα, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις την Ελλάδα από το κορίτσι. Βρίσκεται πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μου. Δεν φεύγει ποτέ.
G.: Πόσο δύσκολο ήταν για σένα το να μην μπορείς να έρθεις στη χώρα λόγω των περιορισμών του COVID;
Φ.Μ.: Ηταν δύσκολο το να μην μπορείς να ταξιδέψεις οπουδήποτε λόγω του COVID, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Η Αυστραλία είχε πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορούσα να πάω ούτε στο Σίδνεϊ για να δω τους γιους μου. Ομως όλες οι διεθνείς πτήσεις ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα με δείτε στην Ελλάδα συντομότερα από ό,τι πίστευα.
G.: Ποιο θα ήθελες να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;
Φ.Μ.: Να πάω σε μια ταβέρνα στον Πειραιά ή σε κάποιο νησί για να φάω ψάρι στα κάρβουνα και να πιω ένα κρασάκι. Λατρεύω τα πάντα στην ελληνική κουζίνα. Μου έχει λείψει.
G.: Εχεις σκεφτεί να μοιράσεις τη ζωή σου μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας;
Φ.Μ.: Θα το ήθελα κάποια στιγμή. Αυτό το διάστημα έχω υποχρεώσεις όμως. Μια ηλικιωμένη μαμά κι ένα μικρό κουτάβι που με κρατούν στην Αυστραλία.
G.: Πώς καταφέρνεις να διατηρείς την επαφή με την ελληνική σου πλευρά από τόσο μακριά;
Φ.Μ.: Μέσω των social media μπορώ να κρατάω στενή επαφή με ορισμένους ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μου. Eχω κάποιες σταθερές φιλίες στην Ελλάδα που ξεκίνησαν από τα 22 μου. Αυτές είναι θα έλεγα η ευρύτερη οικογένειά μου.
G.: Υπάρχουν πρόσωπα από τα ελληνικά 90s με τα οποία συνεχίζεις να έχεις σχέσεις;
Φ.Μ.: Ναι, πολύς κόσμος! H Δήμητρα Κωστάκη είναι η καλύτερή μου φίλη. Την αγαπώ σαν να είναι η αδελφή μου. Επίσης έχω πολλούς φίλους από τον χώρο της μόδας με τους οποίους μιλάω κάθε μέρα. Προχθές επικοινώνησα με τη Ρέα (σ.σ.: Τουτουνζή). Και την Εύη Αδάμ. Τις αγαπάω πολύ. Ποτέ δεν θα γυρίσω την πλάτη μου στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Είναι στο αίμα μου.
_Filippa-kai-Vikcky
Μύκονος 1992: Φιλίππα Μάθιους και Βίκυ Κουλιανού από το φωτογραφικό αρχείο του Βασίλειου Κωστέτσου

G.: Μπορείς να συγκρίνεις τη ζωή σου τώρα με εκείνη των 90s;
Φ.Μ.: Όλα είναι τόσο διαφορετικά τώρα. Μεσολάβησαν γάμοι, διαζύγια, παιδιά, θάνατοι, γεννήσεις, ωριμότητα, σοφία. Και, όπως λέει η παροιμία, «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»…
G.: Τι θα άλλαζες;
Φ.Μ.: Όταν είμαστε νέοι, τι ξέρουμε; Η ζωή είναι ωραία. Αυτό μόνο ξέρουμε. Θα άλλαζα πολλά. Ενα από αυτά θα ήταν να δεχτώ την πρόταση να μείνω στη Νέα Υόρκη και να απογειωθεί η καριέρα μου διεθνώς.
G.: Ποια φάση της ζωής σου αντιπροσωπεύει η σχέση σου με τον Πέτρο Κωστόπουλο;
Φ.Μ.: Ηταν η περίοδος από τα 23 έως τα 27 μου χρόνια. Ημουν νέα και ευάλωτη. Ημουν τόσο απασχολημένη με τη δουλειά και τα ταξίδια εκείνη την εποχή που δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ πάρα πολύ. Η αγάπη ήταν απλώς μια λέξη πέντε γραμμάτων σε εκείνη την ηλικία. Εχω μερικές υπέροχες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή και κάποιες όχι και τόσο υπέροχες.
G.: Γιατί πιστεύεις ότι τα top models των 90s δεν υπάρχουν πια;
Φ.Μ.: Oύτε ο όρος «supermodel» υπάρχει πλέον. Η προσωπικότητα, η ατομικότητα, η μοναδικότητα και το pure class έχουν φύγει από το προσκήνιο. Δυστυχώς, τώρα όλα καθορίζονται από τα νούμερα του Instagram, τους bloggers, τους influencers και τους wannabes. Σήμερα όλοι είναι μοντέλα. Μπορεί να έχεις 1,65 ύψος και να είσαι μοντέλο, αρκεί να έχεις πολλούς ακόλουθους στο Instagram. Λυπηρό, αλλά αληθινό. Το ύψος, η εμπειρία και το να είσαι καλός στη δουλειά σου δεν είναι απαραίτητα πλέον. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τα χρυσά 90s.
philippa_matthews_dress
Εκθαμβωτική σε αθηναϊκή πασαρέλα των 90s
G.: Περίγραψέ μου μια εικόνα από τα παιδικά σου χρόνια που μαρτυρούσε τη μελλοντική σου καριέρα στις πασαρέλες.
Φ.Μ.: Το όνειρο του μόντελινγκ ήρθε σε μικρή ηλικία, γύρω στα 10 με 12 μου χρόνια. Πιο πριν ήθελα να γίνω μπαλαρίνα αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήμουν πολύ ψηλό κορίτσι για τη σκηνή του μπαλέτου. Θαύμαζα τότε τη Βερούσκα, διάσημο μοντέλο από την Ελβετία που μεσουράνησε στις δεκαετίες ’50 και ’60. Ηταν ψηλή σαν κι εμένα, αλλά με ένα παπούτσι νούμερο 44. Φορούσε ανδρικές μπότες, καθώς δεν έβρισκε τίποτα στο μέγεθός της. Τη λάτρευα, μάζευα όλες τις σελίδες της από περιοδικά μόδας και ονειρευόμουν να γίνω σαν εκείνη μια μέρα. Ηταν επίσης η περίοδος των Μπρουκ Σιλντς και Νταϊάν Λέιν - είναι και οι δύο στην ηλικία μου.
Κρατούσα τα εξώφυλλά τους από το «Time» και μιμόμουν τις πόζες τους στον καθρέφτη του μπάνιου μου.
G.: Ποια ήταν η καλύτερή σου στιγμή ως μοντέλο;
Φ.Μ.: Είναι πολλές, πάρα πολλές. Μερικές που μου έρχονται τώρα στο μυαλό είναι το σόου Alta Moda στη Ρώμη με τους Trussardi και Giorgio Armani. Βρεθήκαμε να κάνουμε παρέα και να τρώμε μαζί με την Ανι Λένοξ και τον Ντέιβ Στιούαρτ των Eurythmics στην Piazza di Spagna, σε ένα καταπληκτικό εστιατόριο. Μια άλλη στιγμή ήταν το σόου του αξέχαστου Τιερί Μιγκλέρ στο Παρίσι με την Νταϊάνα Ρος, η οποία διαρκώς καπνίζει και διηγείται ιστορίες. Είναι τόσο μικροσκοπική και τόσο υπέροχη. Γνώρισα επίσης την Ιβάνα Τραμπ -μια ξέφρενη Τσέχα με φοβερό attitude- αλλά και το παιδικό μου είδωλο, τη Βερούσκα που προανέφερα. Συναντηθήκαμε στο «Les Bains Douche», στο Παρίσι, και διασκεδάζαμε μέχρι τις 5 το πρωί. Αξέχαστες αναμνήσεις.
_magio_4
Φωτογράφηση με την άλλη θρυλική καλλονή της εποχής, Βίκυ Κουλιανού, στη Μύκονο
G.: Η κορυφαία σου στιγμή εκτός πασαρέλας;
Φ.Μ.: Η μητρότητα και η γέννηση των δύο υπέροχων γιων μου, του Χριστόφορου και του Νικόλα. Αυτοί οι δύο είναι η ζωή μου.
G.: Πώς διαχειρίστηκες το διάστημα που δεν μπορούσες να τους δεις λόγω των περιορισμών της πανδημίας;
Φ.Μ.: Με δάκρυα και αγωνία. Είχαμε Facetime αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετό.
G.: Αντιμετώπισες δυσκολίες μεγαλώνοντας μόνη σου τους δύο γιους σου;
Φ.Μ.: Ε, ναι... δεν ήταν εύκολο. Αλλά τα κατάφερα. Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και πολύ καλά παιδιά. Ολα αυτά άξιζαν σίγουρα τον κόπο.
G.: Αν έμενες στην Ελλάδα, ο γάμος σου με τον Αλέξη Θεοδωρίδη ίσως να είχε κρατήσει;
Φ.Μ.: Η γεωγραφία δεν είχε καμία σχέση με αυτή την ερώτηση.
G.: Είναι καλύτερα να συναντάς Ελληνες στην Ελλάδα ή στην Αυστραλία;
Φ.Μ.: Πανεύκολη ερώτηση. Μόνο στην Ελλάδα. Οι Ελληνες στην Αυστραλία είναι πολύ πιο Αυστραλοί απ' ό,τι Ελληνες, από κάθε άποψη.
philippa_matthews4
G.: Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Φ.Μ.: Το μυκονιάτικο ηλιοβασίλεμα.
G.: Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες μέχρι το τέλος;
Φ.Μ.: Πολύ πρόσφατα διάβασα το «Ikigai - Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή». Oπως επίσης και το «How the World Thinks» του Τζούλιαν Μπαγκίνι.
G.: Η αγαπημένη σου σειρά στο Netflix;
Φ.Μ.: Το «Maid» με την κόρη της Αντι ΜακΝτάουελ, Μάργκαρετ Κουάλεϊ. Υπέροχη σειρά και ερμηνεία.
G.: Με αφορμή τις δηλώσεις της Χάιντι Κλουμ ότι δέχεται ρατσισμό για την ηλικία της και τοξικά σχόλια στα social media που την πιέζουν να εγκαταλείψει το μόντελινγκ, σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο;
Φ.Μ.: Δεν γνώριζα ότι συνέβη κάτι τέτοιο στη Χάιντι Κλουμ. Παρόμοιες επιθέσεις δέχεται και η Παουλίνα Πορίζκοβα όμως. Της λένε συνέχεια «τι προσπαθείς να αποδείξεις; Είσαι 56!». Εχει την ίδια ηλικία με εμένα. Και αυτή απαντά: «Είμαι γριά; Εχω πεθάνει και δεν το ξέρω; Είμαι ακόμα μια ωραία γυναίκα. Γιατί όχι, λοιπόν;». Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει όριο ηλικίας. Δεν μιλάω για μια γυμνή φωτογράφηση. Μεγαλώνοντας, βγάζεις κάτι διαφορετικό από τα μάτια: εμπειρία, σοφία. Η ομορφιά δεν έχει ηλικία. Εγώ γίνομαι 57 χρόνων τον Απρίλιο και συνεχίζω να δουλεύω. Γιατί όχι; Τι να κάνουμε; Μεγαλώνουμε.
G.: Ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα σου;
Φ.Μ.: Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί και πηγαίνω στην παραλία με το κουτάβι μου, την Νταίζη, για μια βόλτα και για μπάνιο. Μετά πηγαίνω στη μητέρα μου που είναι 83 ετών και έχει κινητικά προβλήματα, οπότε τη βοηθάω στις καθημερινές δουλειές. Εργάζομαι και ως μοντέλο όταν προκύπτουν καλές δουλειές. Γυμνάζομαι μερικές φορές την εβδομάδα και ζω μια πολύ υγιεινή ζωή. Πλέον, απαγορεύεται το κάπνισμα και πίνω ελάχιστο αλκοόλ. Τα ποτάκια και τα ξενύχτια είναι παρελθόν. Μου αρέσει να ζω μια ζωή γεμάτη από τη φύση, το φως του ήλιου και την αγάπη του Θεού ◆
philippa_matthews5
philippa_matthews6


Φωτογράφoς tony@tonypottsphotography.com

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΥΣΕΑ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για ενεργειακή ασφάλεια, Έλληνες της Ουκρανίας και διεθνείς εξελίξεις

Πότε ολοκληρώνεται η εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό

Οι θαυμαστές του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αντιδρούν για τους μαύρους ηθοποιούς που επιλέχθηκαν στη νέα σειρά

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ