Στα ύψη οι τιμές κατοικιών λόγω Airbnb και «Χρυσής Βίζας»

spitia000

Στο σύνολο του 2018 τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό άγγιξαν τα  1,3 δισ. ευρώ

Άλμα στις τιμές των κατοικιών καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το β’ τρίμηνο του 2019 καθώς οι τιμές κατοικιών στην Αττική εκτοξεύθηκαν κατά 11,1%, στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 7%, σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν κατά 4,1% ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, με έμφαση στις παραθεριστικές, ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 5%.

Όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αθήνα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αγοραστών και είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια από ξένους επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο είναι αυξημένα κατά 49% σε σχέση με πέρσι.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση άγγιξε το 7,7% έναντι ανόδου 4,9% κατά το α’ τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018 οι αξίες των κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 1,7%, ωστόσο κατά το β’ εξάμηνο η επιτάχυνση της αγοράς ήταν εμφανής.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019 οι νεόδμητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,7% ενώ τα παλαιότερα ακίνητα (5ετίας και άνω) ενισχύθηκαν κατά 7,6%.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ενδιαφέρον των ξένων, καθώς υπήρχαν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και στο πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής 5ετούς διάρκειας σε πολίτες εκτός ΕΕ που αποκτούν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2017 άρχισε να καταγράφεται το πρώτο έμπρακτο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως λόγω Airbnb και Golden Visa, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περί τα 415 εκατομμύρια άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Την περασμένη χρονιά, το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να πέσουν στην κτηματαγορά περί τα 1,1 δισ από ξένους επενδυτές. Έχοντας συμπληρωθεί το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εικόνα είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς ήδη έχουν μπει σχεδόν 740 εκατ. ευρώ κι όλα δείχνουν ότι πάμε για ρεκόρ.

Κερδισμένοι από τις εξελίξεις αυτές είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι τράπεζες που έχουν αποκτήσει ακίνητα μέσω πλειστηριασμών, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα, αλλά και οι ενοικιαστές, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια σημείωσαν αύξηση έως 34%, με την αύξηση να είναι διψήφια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2018 τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό άγγιξαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 655 εκατ. αφορούσαν αποκλειστικά την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα αφορούσαν επενδυτικές κινήσεις όπως αναπτύξεις κτηρίων και ανακατασκευές υφιστάμενων ακινήτων.

Πηγή: www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Φίλιππος

Οι "επενδυτές" σε τσιμέντα και ντουβάρια, χρόνια φοροδιαφεύγοντες (εκτός αν τα έφτιαξαν όλα με τον φορολογημένο ιδρώτα τους αλλά δεν βγαίνουν τα ρημάδια τα νούμερα) αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της οικονομίας. Το airbnb είναι φούσκα επιπέδου φωτοβολταϊκών (όπου τα άλλα τα σαϊνια έκαναν τα χωράφια τους γήπεδα με panels αντί να βάλουν καμία αποδοτική καλλιέργεια και τους πέσει η μέση). λίγη υπομονή και θα σκάσει κι αυτό.

Αναποφάσιστος

Χαίρομαι για τους μπαταχτζήδες λυπάμαι για τους νοικοκυραίους ενοικιαστές. Ας κάνει ο κούλης μητρώο ενοικιαστών - ιδιοκτητών, όπως άλλες ανεπτυγμένες χώρες, να μην τους παίρνει μπάλα όλους και να επιβραβεύονται οι τίμιοι.

ΑΝΩΝ

Να υποθέσω ότι εσείς που λέτε για τα airbnb μάλλον προτιμάτε τις προηγούμενες καταστάσεις όπου έχεις ένα ενοικιαστή σου χρωστούσε 2-3-4- ενοίκια μετά εξαφανιζόταν και εσυ έχανες τα ενοίκια , το κόστος επισκευών και τους μήνες που θα έμενε άδειο Να μη πούμε σε τι εξευτελιστικές τιμές είχαν φτάσει να τα πουλάνε . Να δω εσείς αν είχατε ένα ακίνητο τι θα επιλέγατε να κάνατε

αστο ανοικιαστο να πληρωνεις ενφια γελ@ιε

Eχω ακίνητο το αφησα ανοικιαστο και μου καταστραφηκε, αντ αυτου δεν ζητησα 500 ευρω για 80 τμ αλλά 250 ευρω και θα ξερω οτι καθε μηνα θα πεφτουν..εσυ που πας για τα 350 στο κοτετσι σου...περιμενε τα καποτε...αν κάποιος δεν κοιτάει να σου ρίξει την τιμή θα την φας....ο συνεπης ποτε δεν νοικιάζει κάτι περαν των δυνατοτητων του

Γαιοκτήμονας - εισοδηματίας Airbnb

Πάμε για νέα φούσκα. Το airbnb δικαιολογεί αύξηση των τιμών σε ορισμένες τουριστικές περιοχές π.χ. γύρω από την Ακρόπολη ή το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω εισαγώμενης ζήτησης για ενοικίαση. Όχι οριζόντια. Σε μία χώρα όπου η ΕΛΣΤΑΤ έδινε 2,2 εκατομμύρια κενές κατοικίες το 2011 από τις οποίες μόνο οι 90.000 μπήκαν στο Airbnb και ο πληθυσμός μειώνεται λόγω δημογραφικού η αύξηση είναι εντελώς πλασματική.

Ριχαρδος

Μαλλον ξεχνας και εκεινα που ενοικιαστηκαν απο τις ΜΚΟ για λογαριασμο των λαθρομεταναστων..

Νικ

Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αυτό που προσφέρει η κάθε περιοχή Ξεκινάει επενδυτικό μπουμ προς τα επάνω Καλό θα ήταν να τοποθετηθείτε υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες.

md

ψάχνω σπίτι να νοικιάσω και τα μόνα που υπάρχουν είναι κάτι χρέπια που τα έχουν και πανάκριβα. δυστυχώς δεν ξέρω αν θα υπάρξει γυρισμός από όλα αυτά. όσοι κατάφεραν και απέκτησαν σπίτι ή τους έγραψαν οι δικοί τους, έχει καλώς. οι υπόλοιποι να πάμε να πνιγούμε

Η στέγαση

συνιστά το μεγαλύτερο κόστος ενός νοικοκυριού παγκοσμίως, είτε εισαι ιδιοκτήτης (απόσβεση, φόροι, κόστος ευκαιρίας) είτε ενοικιαστής (ενοίκιο). Με 500 - 600 ευρω βρίσκεις άνετα αξιοπρεπές διαμέρισμα σε β! περιοχή. Αν φαίνονται πολλά αυτά τα χρηματα τότε καλό είναι να αναθεωρηθεί ο οικιακος προϋπολογισμός και ενδεχομένως οι προτεραιότητες.

pas kala ???

md πας καλά?????..η χωρα μας ακόμα έχει τα φτηνότερα νοίκια και τους χειρότερους ενοικιαστές και όλους τους νομους εναντίν του ιδιοκτητη..μhpws θες να στο χαρίσουμε κιόλας γιατί εκεί πάει η ιστορία ..φυσικά στην χωρα του δόμου εάν έχεις κάνει ένα διαμέρισμα στα γεράματα να έχεις συμπλήρωμα στην σύνταξη είσαι καπιτάλας..ξέρεις ποσα ενοίκια μένουν απλήρωτα κάθε μήνa..ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΌ ΓΙΑΤΊ ΤΟΥΛ’ΧΙΣΤΟΝ ΓΛΙΤΏΝΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΈΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΛΉΡΩΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎΣ..τι έγινε ρε ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ Τι σας έχουν κάνει οι μικροϊδιοκτήτες???

Οι τιμές ανεβαίνουν λόγω εξόδων. Οχι λόγω βίζας.

Αν ήταν λιγότεροι οι φόροι και τα έξοδα τότε θα ήταν χαμηλότερες οι τιμές. Όποιος έχει αντίθετη άποψη μπορεί να κτίσει ή να αγοράσει το δικό του σπίτι. Και να πληρώνει τη δόση προφανώς. Αλλά όλοι οι άσχετοι ξέρουν. Να μου βρεις και μένα φτηνό και καλό και να μου το επισκευαζεις και να πληρώνεις τα χαράτσια για 50 χρόνια. Εγώ ένα φτηνό νοίκι θα δίνω 50 χρόνια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης