Περίπου 4.000 επιχειρήσεις πρέπει να κατοχυρώσουν το brand «Μακεδονία»

makedonia-elliniki

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε πως το brand name πρέπει να κατοχυρωθεί άμεσα πριν τη δημιουργία αρμόδιας Επιτροπής που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών

Την ανάγκη άμεσης κατοχύρωσης του brand name «Μακεδονία» σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο από τις περίπου 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης.

Όπως αποκάλυψε εχθές ο κ. Σαββάκης, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Tύπου στην Αθήνα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία είτε στην εταιρική τους ταυτότητα είτε σε προϊόντα τους θα πρέπει, μέχρις ότου ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας επιτροπής που θα εξετάζει το εν λόγω ζήτημα και η οποία προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών, να κινηθούν άμεσα και να κατοχυρώσουν διεθνώς την επωνυμία τους.

«Καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει αν καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ για μία τέτοια ενέργεια στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο στη Γενεύη.

«Γι' αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος ανέλαβε πρωτοβουλία για δωρεάν νομική και διαδικαστική βοήθεια σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις - και όχι μόνο τα μέλη του - προκειμένου να κατοχυρώσουν τις επωνυμίες τους, καθώς η ολιγωρία μπορεί να κοστίσει θέσεις εργασίας και μερίδια αγοράς. Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση επενδύσεων στα Σκόπια, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανοίγει τεράστιες αμφίδρομες προοπτικές.

Για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, τόνισε ότι κάθε συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, όμως το θέμα έπρεπε να λυθεί καθώς σε επιχειρηματικό επίπεδο έχει κοστίσει πάρα πολύ στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονταν να περάσουν τα προϊόντα τους μέσω Βουλγαρίας ή Αλβανίας προκειμένου να τα εξάγουν στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για το όνομα του προϊόντος τους.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σχολίασε την ανάδειξη του Συνδέσμου ως κοινωνικού εταίρου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό και δεν συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση του συνδέσμου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Επίσης απέφυγε να μιλήσει για διάσταση απόψεων με τον ΣΕΒ και περιορίστηκε να σημειώσει ότι η παρουσία του Συνδέσμου της Β. Ελλάδας στους κοινωνικούς εταίρους θα βοηθήσει στο να υπάρξει μεγαλύτερη πολυφωνία.

Ωστόσο ο ίδιος έδωσε το στίγμα διαφοροποίησης σε ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΒΒΕ είναι υπέρ της αύξησής του, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Τέλος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι περισσότερο για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος σε σχέση με τις προηγούμενες, τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικές κρίσεις και προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία και υπήρχε πάντα ανοιχτός δίαυλος με τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας.


Πηγή: www.voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Xr

Η Μακεδονία σήμερα εξάγει το 75% των Ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα, το 60% των Ελληνικών εξαγωγών σε μεταποιημένα προϊόντα και το 65% των Ελληνικών εξαγωγών σε ορυκτά προϊόντα. Το ότι είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, οφείλεται στο ότι το κράτος των Αθηνών απομυζεί τη Μακεδονία γιατί τη θεωρεί αποικία. Απόδειξη ότι από 50 άτομα κυβέρνηση (πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί κ.λπ.) μόνο μία είναι Μακεδόνισσα (Κόλλια) και άλλοι 5-6 έχουν δευτερεύουσες θέσεις (κάτοικοι Μακεδονίας χωρίς Μακεδονική καταγωγή). Η Μακεδονία τρέφει την Ελλάδα. Η κατάσταση σήμερα θυμίζει τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν έρχονταν Κρητικοί Μακεδονομάχοι και βλέπαν τα χωριά και μέρη και δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς μια τόσο πλούσια χώρα έχει τόσο εξαθλιωμένους κατοίκους. Έτσι πείστηκαν ότι πρέπει να απελευθερωθεί από του Τούρκους και Βούλγαρους δυνάστες που τη διαφέντευαν. Σήμερα, τα πράγματα οδεύουν προς τα 'κεί. Το κράτος των Αθηνών δεν έχει ανάγκη τη Μακεδονία γιατί ζει με τα δανεικά των μνημονίων. Γι αυτό έδιωξε και τους Ρώσους τουρίστες. Γι αυτό θα καταστρέψει και τις Μακεδονικές επιχειρήσεις. Όσο μας έχει εξαθλιωμένους, δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι......

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΆΛΑ

Μήπως πρέπει να κατοχυρώσουμε και τα σπίτια μας για να είμαστε σίγουροι;

Αααααααχαχαχα

Με αυτα τα πουληταρια ολα πιθανα.

Vagelis

Μονο εμποδια απο τον Συριζα για την αναπτυξη.

giorgos

Η Μακεδονία που είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης έχει 4.000 επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα και μάλιστα έχουν και brand name που χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία - μακεδονικό; Ότι ας πούμε βγάζει ο άλλος...τραχανά και θα τον κατοχυρώσει ως "μακεδονικό τραχανά" γιατί θα τον διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους τραχανάδες στην ανταγωνιστική αγορά του εξωτερικού... :D :D

Από εξωτερικό

Ποιος θα μπορούσε να γράψεις, τι εξάγει σήμερα η Μακεδονία; Εκτός από χαλβά και κρασιά;

Η Άλλη Όψη

Δηλαδή ο Κοτζιάς πόσα μπορεί να πήρε από σκοπιανούς επιχειρηματίες για να παραδώσει τα πάντα; Μπά, δεν γίνονται τέτοια; Όταν ο Κοτζίλας μιλάει για εξαγορές έχει στοιχεία; Εδώ όμως αναδύεται η ωμή πραγματικότητα... Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας δεν τα ξεχνάνε αυτά και πλησιάζουν και τριπλές εκλογές...

axinos

@Ρε χαλβά. Ο καφές προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Οι Αραβικές χώρες δεν παράγουν καφέ. Απλά είναι ο τρόπος παρασκευής του. Είναι ο ίδιος τρόπος που γίνεται και ο Τούρκικος καφές. Εγώ μεγάλωσα ακούγοντας τους μεγαλύτερους να λένε "φτιάξε έναν τούρκικο" και μετά ο καφές Bravo πέρασε τον όρο "ελληνικός καφές" που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Από την άλλη οι Ιταλοί δημιούργησαν ένα νέο είδος παρασκευής καφέ με μηχανή, τον λεγόμενο espresso. Άλλο από που κατάγεται ο καφές και άλλο το πως τον φτιάχνουν.

Τη διαδικασία παρασκευής του ροφήματος εννοώ

Από την Αιθιοπία και την αραβική χερσόνησο ξεκίνησε το καφεόδεντρο,γι' αυτό η μία βασική ποικιλία λέγεται "αράμπικα".

Μα γιατί;

Θα λένε "αρχαίο Μακεδονικό τάδε προϊόν",οπότε οι Σκοπιανοί δεν θα μπορούν να τους διώκουν δικαστικά αφού δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

seluk

Ποσο χειροτερα θα τα κανουν? Παρτε μια γευση σ ολους τους τομεις. Οικονομια με λουκετα και εκχωρηση εμπορικων σηματων Μακεδονια, λαθρομεταναστευση που γιναμε Μπαγκλαντες και εγκληματικοτητα με ληστες που σιδερωνουν ηληκιωμενους και αφηνονται ελευθεροι με το νομο Παρασκευοπουλου. Πρωτη φορα αριστερα

Batman

Νοτιομακεδονια ξακουστηηη του αλεξανδρου η χωωωωωωρα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

8