Σε υψηλό επτά μηνών το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας

Italy

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης, σκαρφαλώνοντας στο 2,22%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε άλμα σε υψηλό επτά και πλέον μηνών σήμερα, ενώ οι μετοχές στο Μιλάνο υποχώρησαν ύστερα από τη συμφωνία που υπέγραψαν δύο αντισυστημικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεσμευόμενα σε αύξηση των δαπανών.

Μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος των δύο κομμάτων, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα έναντι του δολαρίου.

Στη συμφωνία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων, κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές τους προτάσεις έχουν μετριαστεί. Ωστόσο η συμφωνία θέτει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της, σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης του χρέους της.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης, σκαρφαλώνοντας στο 2,22%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφει άνοδο άνω των 30 μονάδων βάσης και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο του 2015.

Αυτό οδήγησε τη διαφορά έναντι των αποδόσεων των 10ετών γερμανικών Bund στις 159 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ενώ η υποχώρηση του ευρώ ενίσχυσε τις μετοχές της ευρωζώνης, οι ιταλικές μετοχές κατέγραφαν νωρίτερα πτώση άνω του 1%, με τις τράπεζες να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,3% σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

«Έχουμε διαβάσει τη συμφωνία (για την κυβέρνηση 5 Αστέρων-Λέγκας) και το μεγάλο ερώτημα είναι πού πρόκειται να βρουν τα χρήματα;», σχολίασε ο Άντζελο Μέντα, επικεφαλής χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Banor SIM.

Την ίδια ώρα, το πενταετές ιταλικό CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) κινείτο στις 113 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου DBRS προειδοποίησε σήμερα ότι οι οικονομικές προτάσεις της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να απειλήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας. Ο οίκος DBRS αξιολογεί την Ιταλία με BBB και σταθερές προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9da92fb427b8576437b40a5621d1fa5f_XL

Πολλοί επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα είναι τόσο επιθετικός 

17441669_303

Στο έγγραφο επισημαίνεται ρητά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «ειδικής παρακολούθησης» για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έως ότου αποσβεστεί «τουλάχιστον» το 75% των ευρωπαϊκών δανείων

lagarde-rice_main03

Η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο, είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις - Η εφαρμογή του βελτιώνει την μακροοικονομική εικόνα και στέλνει μήνυμα στις αγορές, πρόσθεσε

118
4498863

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ζήτημα στους Πιέρ Μοσκοβισί και Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο - Διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» με την Ελλάδα  - Χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα το «κόκκινων δανείων»