ΥΠΟΙΚ σε Κυριάκο: Δεν δίνουμε το πλεόνασμα, για να... βγαίνει ο λογαριασμός

ΥΠΟΙΚ σε Κυριάκο: Δεν δίνουμε το πλεόνασμα, για να... βγαίνει ο λογαριασμός

Υποστηρίζει λίγο-πολύ ότι παροχές από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, δεν μπορούν να γίνουν το 2017, επειδή αυτό θα επιβάρυνε το φετινό πλεόνασμα

ΥΠΟΙΚ σε Κυριάκο: Δεν δίνουμε το πλεόνασμα, για να... βγαίνει ο λογαριασμός
Αφορμή για άνευ λόγου και αιτίας καβγάδες με την αντιπολίτευση, ψάχνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Για να απορρίψουν την πρόταση Μητσοτάκη για «εδώ και τώρα» παροχές από το υπερ-πλεόνασμα
, παραδίδουν σεμινάρια «μνημονιακών παροχών» στη ΝΔ -ωσάν να μην ξέρει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα μνημόνια!

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει λίγο-πολύ ότι παροχές από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, δεν μπορούν να γίνουν το 2017, επειδή αυτό θα επιβάρυνε (θα μείωνε δηλαδή)... το φετινό πλεόνασμα! Με το επιχείρημα αυτό θέλει να δικαιολογήσει και γιατί άρον-άρον έδωσε την 13η σύνταξη στο τέλος του 2016, για να μην επιβαρύνει το πλεόνασμα του 2017.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση «κουνά το δάχτυλο» στη ΝΔ
, αν και εκείνη έχει την... «τεχνογνωσία» πώς δίνονται οι παροχές την επόμενη χρονιά από εκείνη που σημειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα (όπως το 2014 με το πλεόνασμα του 2013).

Επιπλέον στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν  να ξεχνάνε την απολογητική «επιστολή Τσακαλώτου» ή να μην κατανοούν ακόμα γιατί του την επέβαλαν οι δανειστές, με αφορμή την παροχή Τσίπρα μεσούσης της χρονιάς.

Επί της ουσίας, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη ΝΔ λέει κανείς ότι πρέπει να δοθούν παραπάνω παροχές (από το πλεόνασμα του 2016) που, ως δαπάνη, θα έθεταν σε κίνδυνο την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Για το ασφαλές ύψος της παροχής του 2017 μπορεί να υπάρχει διαφωνία, αλλά όχι για την σκοπιμότητά του, αφού (και) στο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται πως το υπερπλεόνασμα διανέμεται εκ των υστέρων (και όχι εκ των προτέρων) από τη χρονιά στην οποία αυτό δημιουργήθηκε.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του. Στη συνέντευξή του (Alpha TV 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε [...] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό  εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017.  Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος. 

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες  –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά  μέτρα) στις εκτιμήσεις του -  πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους.  Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της. 

ΥΓ. Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας.

Βίντεο: Η συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης