Εργασιακά: Μοντέλο Δανίας και... ρεαλισμό ζητούν οι δανειστές

Εργασιακά: Μοντέλο Δανίας και... ρεαλισμό ζητούν οι δανειστές

Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία μισθών και κινητικότητα - Δεν εξηγούν πού θα βρεθούν τα κονδύλια για ένα "περιεκτικό δίκτυ ασφαλείας για τους ανέργους" - Τι λένε για ομαδικές απολύσεις και κατώτατο μισθό

Σκληρές αποφάσεις για τα εργασιακά, αλλά με τρόπο που να μη διασαλεύουν την εργασιακή ασφάλεια, συστήνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποκαλύπτοντας μάλιστα και τις διαθέσεις των θεσμών. 

Η πρόταση των δανειστών είναι να υιοθετηθεί στην Ελλάδα το μοντέλο της Δανίας που προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία μισθών και μεγαλύτερη κινητικότητα, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, χωρίς ωστόσο να εξηγούν πού θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για το ακριβό δίχτυ ασφαλείας που αποτελεί μέρος αυτού του μοντέλου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι θεσμοί προσανατολίζονται στο πρότυπο ευελιξίας με ασφάλεια, που εφαρμόζεται στην Δανία, ένα σύστημα απασχόλησης, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του δανικού μοντέλου είναι το απορρυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η δια βίου μάθηση και ο κοινωνικός διάλογος. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο επιτρέπει την αριθμητική, λειτουργική ευελιξία αλλά και την ευελιξία των μισθών με την ταυτόχρονη παροχή κοινωνικών επιδομάτων. 

Η κινητικότητα της εργασίας είναι το κύριο συστατικό του μοντέλου αυτού το όποιο όμως συνοδεύεται από ένα περιεκτικό δίκτυ ασφαλείας για τους ανέργους, ενώ είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου. 

Το 25% των εργαζόμενων είναι νεοεισερχόμενοι, ενώ περίπου τα 2/3 προέρχονται από άλλη εργασία. Υπάρχει και ένα ποσοστό εργαζομένων που κάποια στιγμή είτε μένουν άνεργοι είτε λαμβάνουν κάποια βοήθεια, όμως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας ή παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα ενεργητικής πολιτικής. 
Το κόστος των ενεργητικών πολιτικών είναι υψηλό αλλά έχει θετικά αποτελέσματα γεγονός που αποδεικνύεται από το χαμηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, αναφέρουν οι συντάκτες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το ζητούμενο της μεταρρύθμισης των εργασιακών είναι η ευελιξία αλλά με την προστασία των εργαζόμενων, η οποία όμως δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρη γιατί δημιουργούνται στρεβλώσεις. 

Παράλληλα οι συντάκτες εκτιμούν ότι τα σκληρά μέτρα μπορούν να ανασχεθούν και να θεραπευτούν όταν επιστρέψει η ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η έκθεση τονίζει ότι:

- Το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιέχουν προτάσεις που «θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να απεγκλωβισθεί από τη λογική άκαμπτων κόκκινων γραμμών» και πρέπει να εξετασθούν υπό το φως των προβλημάτων όπως οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις.

- «Κατά τη γνώμη μας», αναφέρεται, «πρώτον και κύριο καθήκον του κράτους (και της πολιτικής) είναι να επιτύχει, στον βαθμό που μπορεί, χαμηλό επίπεδο ανεργίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγονται διάφορες παθολογίες στις αγορές εργασίας (...) Σε συνθήκες ανάπτυξης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ή να βελτιωθούν πάσης φύσης «εργαλεία», όπως ο κατώτατος μισθός, η φορολογική σφήνα («tax wedge») και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε μια κουλτούρα διαλόγου.

- «Εκτιμούμε ότι η επιστροφή στο παρελθόν θα δυσκόλευε την έξοδο της χώρας από την κρίση» (...) Η προάσπιση του status quo είναι αντιπαραγωγική και, μακροπρόθεσμα, λόγω των οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων και της τρέχουσας ρύθμισης της διεθνούς οικονομίας, μη ρεαλιστική.

Ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό σχέδιο που θα καλύπτει τους απολυμένους. Το ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων θα ρυθμιστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Επίσης προτείνουν την ευελιξία του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται λιγότερες ώρες και θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ για τις ώρες μη απασχόλησης. 

Παράλληλα, με τη μείωση των ωρών αποφεύγεται το μεγάλο κόστος των απολύσεων σε αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας. Ως προς τον κατώτατο μισθό υπάρχει συμφωνία για τον καθορισμό του με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η διαφωνία έγκειται στο ποιος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Η μια άποψη είναι ο καθορισμός να πραγματοποιείται μέσω της ΕΓΣΣΕ κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και η άλλη άποψη είναι να καθορίζεται από την κυβέρνηση κατόπιν διαβούλευσης. 

Κατά την Επιτροπή, η αύξηση των κατώτατων μισθών δεν αποτελεί λύση, αυτό που είναι αναγκαίο είναι η καταπολέμηση της εισοδηματικής ανισότητας. Ιδιαίτερα σήμερα όπου η καταναλωτική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά και έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της φτώχειας και της ανισότητας, λόγω της συνεχούς αύξησης των φόρων και των εισφορών. 

Διαφωνία υπάρχει και ως προς τον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών όπου διατυπώνεται η πρόταση της εισαγωγής υποκατώτατου μισθού με βάση την εργασιακή εμπειρία και όχι την ηλικία ή τη διατήρησή του ως έχει.

Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών είχε μειωθεί κατά 35,4% το διάστημα 2010-2012. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι το ηλικιακό κατώφλι για τον κατώτατο μισθό των νέων είναι αρκετά υψηλό στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

γδ

Η διαφορα με τη Δανία ειναι οτι εκει οι επιχειρήσεις ειναι προσανατολισμένες στο να παράγουν. Εδω στο να βολέυουν άχρηστα τσόκαρα με κονέ. Αν κάνεις αυτό το μοντέλλο και το κάθε τσόκαρο απειλει τον κάθε ικανό εργαζόμενο με χρόνια και προσφορά στην εταιρεία ότι η θα δεχτει παράνομες μειώσεις η τον διώχνει, ο εργαζόμενος θα φύγει στη Δανία και η χωρα θα μείνει με αυτούς που δεν θα βρίσκουν καλύτερα από 100 ευρώ (τα περί διχτιου προστασίας είναι ηλιθιότητες γιατι δεν υπάρχουν δουλειές και ούτε θα περιμένει κανείς πότε θα έρθουν και θα δίνουν 200 αντί 100 ευρώ) και τους λαθρομετανάστες. Σε μερικά χρόνια θα είναι η χώρα ισλαμικό κράτος και τότε να δείς πώς θα πάρουν πίσω τα λεφτα τους οι δανειστές!

Κάδμιος

χαχα ναι μλκς μοντέλο Δανίας αλλά με μισθούς....Βουλγαρίας.

Κοβαλτιος

Γιατι τι παραπανω παραγεις εσυ απο τους Βουλγαρους υπερηφανε Αιλληνα.

Κωνσταντινουπολίτης

Κανένας δε χαρίζει τίποτε,ούτε η ΕΕ .Όσο βλέπουν οτι είμαστε μη ανταγωνιστικοί ,δε παράγουμε προιόντα πρός πώληση στο εξωτερικό ,παρά μόνο συντηρούμε το μη παραγωγικό μοντέλο του δημοσίου,χαίρι και προκοπή δεν έχει

Tassos

χα χα χα μοντελο δανιας. καλο μα που το βρισκετε το κουραγιο για χιουμορ στο Πρωτο Θεμα? γιατι δε λετε μοντελο Σουδαν? την αληθεια δηλαδη?

@

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες , οι ΗΠΑ κλπ. επιτρέπουν τις ομαδικές απολύσεις. Στο Σουδάν πιθανότατα να απαγορεύονται. Οι φτωχές χώρες υπάρχει λόγος που είναι φτωχές

freeman

Δανία του Νότου . . . και πάλι 20 χρόνια min ΜΠΡΟΣΤΑ ο Διορατικός Οραματιστής Γ.Παπανδρέου ! Γελάγανε τα αριστεροδεξιά πρωτόζωα και μόνο το Λεφτά Υπάρχουν (2 ! από τις 58 ! λέξεις της φράσης) μυρικάζουν, καθώς το 2009 ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ αλλά τα είχαν καβατζώσει και τα γλεντούσαν ΟΛΟΙ (και ΟλιγάρχοΜιντιάδες και φτωχολαμογιομπινέδες , που τον στοχοποιούσαν για ξεκάρφωμα . Το ή Αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε κάνουν πως ΔΕΝ το άκουσαν , κυρίως τα πασοκόσκυλα που τον ανέτρεψαν γιατί κατάλαβαν ότι το ευνοούσε -εφάρμοζε και τους αφορούσε-έθιγε προσωπικά . ΔΕΝ είχε όμως διαβλέψει πως ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ σε Πορτογαλία-Ιρλανδία-Κύπρο , οι Ελλαδίτες ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΘΕΣΙΘΗΡΕΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΌΜΕΝΟΙ αριστερο-δεξιοί πολιτικοί & φυσικοί απόγονοι του ΕΝΟΧΩΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝ της αιματοχυσίας του Εμφυλίου, ΑΝΤΕΘΝΙΚΑ ΘΑ ΣΥΜΜΑΧΟΎΣΑΝ . Με ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό οι ΜΕΝ ΔΕΞΙΟΙ να γλυτώσουν την Φυλακή και την Πολιτική καταισχύνη για τα δημοσιονομικά εγκλήματα 2004-2009 και τα επισήμως ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ στην Ευροστατ , οι ΔΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ για να πάρουν ιστορική ρεβάνς για την ήττα των προγόνων τους στον Εμφύλιο καθώς πάντα προσδοκούσαν-επέτειναν-υποδαύλιζαν μια Κοινωνική Τραγωδία για ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣ ΛΑΦΥΡΟ, καθώς ΜΙΣΟΥΣΑΝ την διακομματική ευρύτατη Μεσαία Τάξη των 7-8.000.000 που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου , που καθώς καλοπερνούσαν , για 40 χρόνια τους έστελνε - έφτυνε στο 3-4% .

στεφανος

Να χαρω εγω αναλυση. Ο μεγαλος καταστροφεας της Ελλαδας ΑΠ (καθηγητης Οικονομικων του κ... από ΗΠΑ) που βρηκε ελλειμμα 25% του ΑΕΠ και παρεδωσε 100% μεσω αλογιστου δανεισμου και προσληψεων ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΥ. Οι διαδοχοι του (Σημιτης, ΓΑΠ) συνεχισαν σε μικροτερο βαθμο με ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ. Όταν εληγαν οι συμβασεις, κορακια τυπου Αλ. Μητροπουλου και Κατρουγκαλου αναλαμβαναν το θεαρεστο εργο τους με ποσοστα (6% ο πρωτος και 12% ο κομμουνιστης της Φιλοθεης). Οι ΚΚ- Πακης μονιμοποιησαν αρκετους από αυτους που βρηκαν ΑΦΟΥ όμως πρωτα πηραν την εγκριση του ΣτΕ.

@

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πριν τον Σαμαρά μιλούσαν όλοι για grexit και μετά από 2.5 χρόνια είχαμε επιτυχημένο τεστ εξόδου στις αγορές και λίγο πριν το τέλος του μνημονίου ξαναβγάλατε αριστερά για να γυρίσουμε στο grexit και τα capital controls. Ε δεν τρώγεστε ρε γλίοι. Πότε θα βάλετε μυαλό; Και μετά σας φταίνε οι ευρωπαίοι και ο Σόιμπλε. Ρε δεν κοιτάτε τα χάλια σας;

Κακοπροαίρετος

Θα καταπολεμήσουν την ανεργία κάνοντας τον κόσμο να δουλεύει για τρια κατοστάρικα και ας κόψει τον λαιμό του να ζήσει ! Ρε ξεφυλλισμένοι ποιος θα ζήσει με τόση ακρίβεια στην Ελλάδα ; Πάρτε τους με τις κλωτσιές , όσο τους αφήνετε θα γίνεστε φτωχότεροι μέρα με την μέρα ! Μέχρι να έρθει η ώρα που θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να σας πάρουν γιατί θα έχετε γίνει άστεγοι ,θα δουλεύετε σαν τα σκυλιά και θα χρωστάτε και από πάνω ! Μέχρι πότε ρε ηλίθιοι θα ψηφίζετε Πασοκ-ΝΔ ΝΔ-ΠΑσοκ Συριζα-ΝΔ Έλεος πια !

Σταθης Δημητριαδης

Για να ευθημήσουμε λίγο ας κάνω μαύρο χιούμορ. Η κυβέρνηση μου θυμίζει τον περίφημο στίχο του Χατζιδάκι "Είμαι εδώ και είσαι εκεί εγώ στην δύση και εσύ στην Ανατολή" Στάθης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elpedison_economist

«Κατά τον τελευταίο χρόνο, το κανονιστικό και βιομηχανικό πλαίσιο έχει επιδεινωθεί προοδευτικά, λόγω της συσσώρευσης διάφορων στρεβλώσεων στην αγορά» υπογράμμισε ο κ. Andrea Testi

5a3b93c6cd3a1870dd197276

«Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα», ο Κωστής Χατζηδάκης

13