Άλλα... κόλπα από τους φοροφυγάδες: Η μεγάλη κομπίνα με τα POS

Άλλα... κόλπα από τους φοροφυγάδες: Η μεγάλη κομπίνα με τα POS

Το μηχανάκι δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ -παρά αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα 

Σωρεία παραβάσεων ανακάλυψαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας κατά τις εφόδους τους τις τελευταίες ημέρες στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, καθώς, μετά τις ταμειακές-μαϊμού, οι φοροφυγάδες βρήκαν άλλον τρόπο να ξεγελούν την εφορία.

Πέρυσι, τα κρούσματα φοροδιαφυγής αφορούσαν πειραγμένες μηχανές, που εξέδιδαν αποδείξεις που δεν περνούσαν στην εφορία ή σε άλλες περιπτώσεις απλά χαρτάκια τα οποία έμοιαζαν με απόδειξη, δεν ήταν ωστόσο, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να καρπώνεται τον
ΦΠΑ και ο πελάτης να θεωρεί ότι έχει λάβει κανονική απόδειξη.

Κατά τους φετινούς ελέγχους, αποκαλύφθηκε η έκδοση αποδείξεων μόνον από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, δεν υποκαθιστούν όμως επ' ουδενί την κανονική απόδειξη. Κι αυτό γιατί το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά μόνο αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται στην εφορία οι πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, παραμένουν και αυτοί που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά.

Μετά την κατάργηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το κόλπο με τα POS έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε επίπεδο φοροδιαφυγής ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους καταστηματάρχες όταν ζήτησαν την απόδειξή τους. Ετσι εκείνοι που έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος τσεπώνουν 24% με όχημα την απόδειξη από το POS.

Το νέα κόλπα βρίσκονται σε απόλυτη γνώση των ελεγκτών οι οποίοι πλέον εκτός από το Ζ της ταμειακής μηχανής , αντιπαραβάλλουν τις εκδοθείσες αποδείξεις με τα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εντόπισε μετά από έφοδο που έκανε πριν λίγες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ-μπαρ στη Μύκονο μέρα μεσημέρι. Όταν τσέκαραν το μηχανάκι POS είδαν ότι έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες συνολικής αξίας 730 ευρώ. Στη διασταύρωση όμως των στοιχείων με τις εκδοθείσες αποδείξεις για τις πληρωμές με κάρτα διαπιστώνουν ότι έχει εκδοθεί μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ και απευθείας κάνουν την αφαίρεση. Το αποτέλεσμα είναι 643 ευρώ, ορφανά, χωρίς απόδειξη, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 124 ευρώ.

«Ούτε για αυτά που περνάνε μέσα από τα POS δεν κόβουνε απόδειξη» σημειώνει ο ελεγκτής επισημαίνοντας ότι θα πρέπει κατά την άποψή του να εκδίδεται ενιαία απόδειξη από την ταμειακή και το POS.Το σύστημα της ενιαίας απόδειξης εφαρμόζεται ήδη από αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων.

Το πρόβλημα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών με τη διάταξη για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική διάταξη νόμου είναι έτοιμη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και εδώ και αρκετές εβδομάδες- αναφέρουν πληροφορίες- βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή της στη Βουλή.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «αγριεύει» και όπως προκύπτει από χθεσινή απόφαση του Γ. Πιτσιλή, σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή ανεξαρτήτως πλήθους αποδείξεων εφόσον δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για αγαθά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα επιβάλλεται λουκέτο 48 ωρών.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί από το 1997, έχουν κατά περιόδους χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ως πυροτεχνήματα περισσότερο για να βγουν οι φωτογραφίες με τις ταινίες «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής» και τώρα επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Με την απόφαση Πιτσιλή οι εντολές για σφράγισμα επιχειρήσεων για 48 ώρες, θα εκδίδονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, στη συνέχεια θα γνωστοποιούνται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας θα τοποθετείται στη συνέχεια ειδική ταινία στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Στην ταινία θα αναγράφεται ότι η εγκατάσταση «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία και ώρα) βάσει της με αριθμό...Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του νόμου 2523/1997, όπως ισχύει». Στον υπόχρεο φορολογούμενο θα επιδίδεται αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα των 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων τα οποία σε περίπτωση υποτροπής μπορούν έως και να τετραπλασιαστούν.

Το θέμα βέβαια είναι ότι, μέχρι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη για τη διασύνδεση POS-ταμειακών, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στην είσπραξη ΦΠΑ που θα βοηθούσε πολύ στο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με ζεστό χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ (164)

anonymos

Φίλοι φίλες τσάμπα τσακώνεστε. Το "πρόβλημα" θα λυνόταν απλά με τη διασύνδεση εφορίας και τραπεζών. Επειδή κάποτε έτυχε να δουλεύω σε ένα τέτοιο πρότζεκτ δε μπορώ να σας περιγράψω τι είδαν τα μάτια μου. Παρακαλούσαμε να έρθει η Τρόικα να διαλύσει την κλίκα δημοσίου και ιντρακόμ που έπαιρνε υπεργολαβία όλα τα σημαντικά έργα επιβάλλοντας τεχνικές προδιαγραφές που δεν ήταν συμβατές με άλλα συστήματα πχ με το τραπεζικό σύστημα. Ερχόντουσταν οι εμπειρογνώμονες να δώσουν λύσεις αλλά αφενός δεν υπάρχει πολιτική βούληση, αφετέρου υπάρχει τέτοιο χάος που δε συμμαζεύεται από τη μία μέρα στην άλλη. Πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι βασική αρχή της διασυνδεσιμότητας είναι τα μηχανήματα να "μιλάνε" μεταξύ τους. Μεμονωμένα μπορεί να υπάρχουν τεχνολογίες, αλλά δεν υπάρχει επαφή μεταξύ τους. Αγοράζονται μηχανήματα τα οποία έχουν εγκριθεί για έργα και μετά το έργο απορρίπτεται για γελοίους λόγους. Αναθέτονται έργα και μετά ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν υποδομές ή προσωπικό να γνωρίζει. Πολλά τυχαία και μεμονωμένα πράγματα ίσως γίνονται σωστά. Λείπει όμως η ενοποίηση, η μεγάλη εικόνα. Η λογική αλληλουχία, ώστε η πληροφορία να έχει αντίκρυσμα. Πχ ΙΚΑ, με ΟΑΕΔ, με ΓΓΠΣ, με ΕΡΜΗ κλπ κλπ. Θυμάστε την κάρτα που είχε βγεί αντί να μαζεύεις χάρτινες αποδείξεις? Έδωσαν την παραγγελία, στήθηκε το σύστημα, πληρώθηκε ο εργολάβος και μετά ανακάλυψαν ότι υπήρχε τεχνικό πρόβλημα δε διαβαζόταν η κάρτα. Μετά έφτιαξαν καινούργια κάρτα με άλλες προδιαγραφές, πληρώθηκε, εκδόθηκε και μετά καταργήθηκε γιατί οι συνταξιούχοι δεν μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν. Καμία μελέτη, κανένα σχέδιο. Ο καθένας κοπιάρει μια ιδέα που έχει βγει κάπου, τη φέρνει εδώ, στήνει την κομπίνα, παίρνει το χρήμα και μετά τέλος. Αυτά τα μαγαζιά υπάρχουν μέσα στο υπουργείο οικονομικών. Θυμάμαι σε μια συνεδρίαση, βριζόντουσταν μεταξύ τους, εφορία, ΓΓΠΣ και γραμματεία του Υπουργού, δε μιλιόντουσταν ενώ ήταν στον ίδιο χώρο, είχαν μεταξύ τους μίσος, κάθε υπηρεσία την κλίκα και τις εξυπηρετήσεις της. Δε φαντάζεστε τι γίνεται. Εσείς πάτε στο γκισέ και βρίζετε, όμως πίσω είναι ο βόθρος, τόσο που σαστίζεις, τα παρατάς, σηκώνεσαι και φεύγεις. Μέσα στα υπουργεία είναι όλη η σαπίλα, ο απλος δημόσιος είναι θύμα όπως εσείς κι εγώ. Τα πρόσωπα στα οποία αναφέρομαι δεν έχουν αλλάξει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι γενικοί γραμματείς είναι όλοι αναλώσιμοι. Οι αποκάτω κάνουν τις δουλειές. Ξυπνήστε...

ΧΡΗΣΤΟΣ

Θερμή παράκληση προς όλους τους ΜΗ απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.. Επειδή ο Ιδιωτικός Τομέας στη χώρα μας είναι διεφθαρμένος και αποτελείται κατά κόρον από κάθε λογής λαμόγιο, απατεώνα κλπ.. Σας θερμοπαρακαλώ, αφήστε το Δημόσιο και τις συντάξεις και τα επιδόματα και ανοίξτε επιχειρήσεις! Ώστε να εκλείψουν πλέον τα λαμόγια και οι φόροι και οι εισφορές να αποδίδονται στην ώρα τους στο Κράτος. Εν συνεχεία, τις θέσεις που θα αφήσετε εσείς, θα τις αναλάβουμε εμείς!

AT

Σπέρνεις ανέμους , θερίζεις θύελλες. Το θυμάστε το κίνημα δεν πληρώνω ? Εχει ο καιρός γυρίσματα.

Εφοριακος

Απλά πράγματα αλλά ο Καρανίκας να το σκεφθείτε ο Αλέξης η ο ψεκασμένος η ΤΑσια κλπ. Με ένα άρθρο που έλεγαν και το ξέχασαν, οι τράπεζες να παρακρατούν τον ΦΠΑ και τον φόρο και να τον αποδίδουν στο κράτος . Το υπόλοιπο ο καταστηματάρχης.αυτο που δικαιούται.αφου φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αφού ο ΦΠΑ δεν τον δικαιούνται. Βάλτε. Την Μπαζιανα που έγινε καθηγήτρια να σας το πει ρε αμόρφωτα Φίλη κλπ.

expat

αλλαξα λαστιχα στο αμαξι σημερα 320 ευρω ολα μαυρα και χωρις αποδειξη,δεν φταιει το κρατος,απαλα οι ελληνες ειναι απατεωνες και λαμογια,αλλα 400χρονια τουρκοκρατια θελουν να γινουν αθρωποι..

τι βλακειες

διαβάζω. Ας φαγωθουν μεταξύ τους σαπιοι δημόσιοι και απατεώνες έμποροι να δούμε ποιος θα επιβιώσει. Για μένα το ίδιο σιχαμενα είναι και τα δύο είδη.

Πασοκιστάνο

Εγκώ λαδώσει ποντικό εφορίας με 20 ευρώ και καθάρισα.

efor

Οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα, το καθολικό πόθεν έσχες, το περιουσιολόγιο, η δήλωση αδήλωτων και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ εισοδημάτων είναι πράγματα που ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ από την αρχή της κρίσης αλλά δεν τολμούσαν, δεν ήθελαν όχι μόνο οι προηγούμενοι μαυρογιαλούροι αλλά και οι ΔΗΘΕΝ τεχνοκράτες που εν τέλει ήταν υποχείριά τους και γενικότερα ήταν ΜΥΡΩΔΙΑΔΕΣ για την ελληνική οικονομική καθημερινότητα, βλ. Στουρνάρας, Παπαδήμος που φυσικά ούτε λόγος να νομοθετήσουν κάτι τέτοιο. Έστω και τώρα ώστε να μείνουν και για τους επόμενους. Η φορολογία είναι εξοντωτική αλλά και πριν που ήταν λίγο μικρότερη στο 27% ήταν η ανεργία! Όςα τρολακια βγάζουν χολή για τις αποδείξεις θα τους πώ ότι είχαμε τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή σε όλη την Ε.Ε και τις μέρες των ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ. Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν λόγω φορολογίας ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ προς κατανάλωση εξαφανίστηκε ή παραμένει στο στρώμα διότι υπάρχει γενικευμένη ανασφάλεια. Όταν πέφτει ο τζίρος τότε οι δαπάνες που είναι ανελαστικές σε σφίγγουν σαν το φίδι. Οι τράπεζες είναι φαντάςματα, τα επιτόκια για τους ε.ε σχεδόν απαγορευτικά. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και το κενό θα το κλείσουν οι πιο ικανοί και διορατικοί. Η χώρα θα βρει το χώρο της ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και του πρώην ανατολικού μπλόγκ, απλά πράγματα. Όσο για τα POS θα διασυνδεθούν με τη ταμειακή και τέρμα το πανηγύρι. Όσο για τον εξυπνάκια που λέει για τα POS συνδεδεμένα με ξένη τράπεζα να του πω απλά ότι όλα είναι συνδεδεμένα με κάποιο λογαριασμό... Καταλαβαίνεις έξυπνάκια...έ? όλα στην ώρα τους...εξ άλλου το μαύρο χρήμα έχει δεκαπενταετή παραγραφή. ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ...

Karaflitsos

Πρωτο-πρωτο μέτρο έπρεπε να είναι η συρρίκνωση και κάθαρση του δημοσίου, ώστε να ακολουθούσαμε χωρίς να αισθανόμαστε μλκες!

NIKOS

Ο ιδιωτικός τομέας κλέβει? Όχι ρε κάνετε λάθος δεν είναι κλέφτες! Αρχικλέφτες είναι οι άνθρωποι!!! Λαμόγια. Τώρα τι διαφορά έχει ο παλαιοκώστας με κάποιον που έχει μαγαζί δεν ξέρω! Ο παλαιοκωστας τουλάχιστον τα έπαιρνε από τις τράπεζες και δεν επιβάρυνε τον πολίτη!! ΛΑΜΟΓΙΑ!

Ουπςςςςςς

Τι εγινε συριζοδημοσιοκοπριτακο; Έρχεται ο κόφτης;

Επιχειρηματιας

Προσπαθούμε να ειμαστε ανταγωνιστικοί. Με τόσους φορους αναμενόμενο ειναι αλλιώς δεν θα επιβιώσουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

loyketo-apodeixeis

Η ΑΑΔΕ συνεχίζοντας τους έλεγχους και μετά το Πάσχα για την αποκάλυψη κρουσμάτων φοροδιαφυγής εντόπισε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έκοβαν αποδείξεις και προχώρησε σε 48ωρο λουκέτο των λειτουργιών τους

8
TSAKALOTOSD

Όπως και στην γ' αξιολόγηση η κυβέρνηση θέλει πρώτα staff level agreement και στο Eurogroup της 2ης1 Ιουνίου συμφωνία-πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης μετά από τα τέλη Αυγούστου 

tsak-lag_main01

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη συνδέοντας, επίσης, τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου - Συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου ο στόχος της κυβέρνησης

20
imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος