Τριπλή βόμβα Τόμσεν: Πάρτε μέτρα έως 9 δισ., κόψτε συντάξεις, μην αυξάνετε φόρους

Greek gov’t must take up to 9bln euros measures, IMF’s director says

Μόνο έτσι, γράφει, θα διασφαλιστεί ο στόχος για  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018 - Χαρακτηρίζει «γενναιόδωρες» ακόμα και σήμερα τις συντάξεις - «Καρότο» η σύνδεση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού με το θέμα του χρέους - Μαξίμου: Άλλα έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς

Μέτρα έως και 9,5 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2019 ο Πολ Τόμσεν σε ένα άρθρο-βόμβα που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ και έχει τίτλο «Ελλάδα: Προς ένα Εφαρμόσιμο Πρόγραμμα».

Κι όμως, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ζητά να μπει «μαχαίρι» στις συντάξεις, γράφει για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα βιώσιμο «με νούμερα που βγαίνουν» και προειδοποιεί ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξει επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Στο στόχαστρό του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι συντάξεις καθώς, όπως γράφει, παρά τις μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε «οικονομικά και απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα», ενώ τονίζει μάλιστα ότι οι τυπικές συντάξεις είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως σχολιάζει, «η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα»!

Συνεχίζοντας ο κ. Τόμσεν τονίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες «εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς», αν και, όπως υποστηρίζει, η Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Κατά τον Πολ Τόμσεν, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, ενώ ζητά να υπάρξει από την ελληνική κυβέρνηση ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα επανέλθουν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα και όπως γράφει, για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4 με 5 τοις εκατό του ΑΕΠ, δηλαδή από 7,5 έως 9,5 δισ. ευρώ!

«Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», σημειώνει.

Αναλυτικά το άρθρο του Πολ Τόμσεν:
 
Έχοντας τραβήξει την Ελλάδα με επιτυχία από το χείλος του γκρεμού πέρυσι το καλοκαίρι, και ακόλουθα αφού σταθεροποίησε την οικονομία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις απόψεις και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο να αποσαφηνίσω τα θέματα αυτά.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν: ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου ελληνικού προγράμματος, σχεδόν μετά από μια δεκαετία εξάρτησης από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της. 

Αυτό προϋποθέτει μια αντίστροφη εξισορρόπηση της φιλοδοξίας των μεταρρυθμίσεων και του ύψους της ελάφρυνσης του χρέους -μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Με αυτό κατά νου, όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν.

Τέτοιες δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά, κάνοντας μη-ρεαλιστικές υποθέσεις. Αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την αύξηση της παραγωγικότητας με μεταρρυθμίσεις, η τελευταία εξαετία έδειξε ότι το εύρος και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία δεν συνάδει με την πρώιμη βελτίωση της παραγωγικότητας και με τη βιώσιμη ανάπτυξη. ‘Έτσι λοιπόν, οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες. Ομοίως, η κατά πολύ περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της περιβόητης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα - για να πληρώσουν οι ευκατάστατοι το δίκαιο μερίδιό τους- σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον.

Γιατί τόση μεγάλη επικέντρωση στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις; Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά- απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι οι Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2½ τοις εκατό. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές; Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο.

Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει ήδη κοπεί δραστικά στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, ενώ η δυστοκία στη διεύρυνση της βάσης και στη βελτίωση της συμμόρφωσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εξάρτηση από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις.
Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει τόσο τις προηγούμενες όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία και, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση. Από την άποψη αυτή, η Κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Όμως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.

Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική; Αυτό εύλογα αποτελεί ένα επίμαχο θέμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κατά ένα μέρος γιατί αρκετοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς. Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίτευξη μιας πολιτικής ένωσης, ένας συμβιβασμός θα πρέπει να αντανακλά αυτούς τους πολιτικούς περιορισμούς. Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Όμως, και πάλι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν.

Το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση. Στην πράξη έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζει περισσότερο μια πιο βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο ρεαλιστική.

Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η έμφαση στην αξιοπιστία έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους επενδυτές, που είναι ζωτική για την αναζωογόνηση της Ελλάδας. Ένα σχέδιο που είναι βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα.

Ο απώτερος στόχος της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό. Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν. Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως είναι σημαντικό να γίνουν για να μην χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια.

Μαξίμου: Άλλα έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, άλλα λέει ο Τόμσεν
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις υποδείξεις του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, αναφορικά με το πώς το πρόγραμμα μπορεί να γίνει βιώσιμο.

Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του Μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων, για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο τον Αύγουστο» υπογράμμισε η κυρία Μπράιτχαρτ.

Έτσι, κυβερνητικές πηγές, επικαλούμενες τις δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν, υπογραμμίζουν ότι ο Πολ Τόμσεν «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (259)

ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ...

....ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΟΣΟ ΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟ ΤΙΣ 500.000 ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΠΛΟ.???ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ.

ampos

Τα μόνα δάνεια που ψάχνουν να αγοράσουν τα ξένα "κοράκια" είναι σε διάσημες τουριστικές περιοχές. Την υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε να την χέσουν.

Γεωμέτρης

Καλά τα λέει. Εμένα οι γονείς μου παίρνουν σύνταξη συνολικά 2.500 ευρώ, και εγώ με τη γυναίκα μου άλλα τόσα από το φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα (όλα "άσπρα" βέβαια!!). Πως θα βγει το κράτος? Χαχαχαχα!!! Ξέρει κάποιος κανένα καλό ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ? Δεν θα πάω Μπολόνια τελικά.

awq

ΤΟΜΣΕΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΙΣ ΜΙΑ, ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ, ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΕΣΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΚΑΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΜΙΣΑ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΑΣΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΠΛΑΚΑ, ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

spentzomichalis

Τα "Κούγκια" και οι ψευτομαγκιές, αλλού.

αμαν

Στην κυπρο πως ο συνταξιουχος δασκαλος παιρνει 2900 και ο στρατιωτικος συνταξιουχος 3500 ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;!;;;

GT-R

βρισκεις και τα κανεις ΝΤΑΒΑΤΖΗ...

Τόμσεν

σκισε τα κοπρόσκυλα

Χ.Α

ΟΛΑ ΣΤΗΜΕΝΑ...ΟΛΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ. ρε καραγκιόζη -μαριονέτα μη παίζετε άλλο με τον Ελληνικό Λαό και τις αντοχές του. Άκου ενώ είναι μη βιώσιμο το χρέος, ζητάνε άλλα 9 δις !!!!! για να διαλυθεί το σύμπαν !!!

Λεωνίδας

Ευτυχώς ευθανασία συνταξιούχων σε ηλικία 70 ετών δεν ζήτησε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για μείωση λειτουργικού κόστους δαπανών κράτους, αλλά μήπως ζήτησε πάλι ανοχή επιχειρηματιών-ελευθέρων επαγγελματιών εχόντων-κατεχόντων οφειλετών δισεκατομμυρίων ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές-φόρους-ΦΠΑ-τέλη-πρόστιμα-δάνεια-λογαριασμούς οργανισμών και άραγε ζήτησε πάλι προστασία εκπροσώπων δήθεν πραγματικής οικονομίας με μαύρες καταθέσεις-αδήλωτα εισοδήματα-αδικαιολόγητο πλουτισμό-άκοπες αποδείξεις-ανασφάλιστους εργαζόμενους-ανεξόφλητες οικονομικές υποχρεώσεις σε δημόσια ταμεία-τράπεζες-φορείς-υπαλλήλους.

κωστας

Και προφανως εχει δικιο ο Τομσεν, και προφανως οι δικοι μας ψευδονται ασυστολως... Το μονο ερωτημα ειναι ποση ντροπη μπορει κανεις να ανεχτει για την κακομοιρια των δικων του;

YOU KNOW...ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ???

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΤΟΜΣΕΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ???? ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ????????????????????????????????????????

ioannis

Άνθρακες ο θησαυρός. Το χρήμα από φοροδιαφυγή συνεχίζει να συνεισφέρει στην οικονομία, αφού διακινείται από πολίτη σε πολίτη. Αντίθετα, αν το μαζέψεις, θα τασει μεν το δημόσιο, αλλά θα φτωχύνουν όλοι οι πολίτες. Για σκέψου τι συμβαίνει αν αφαιρέσεις σήμερα άλλα 2 δις πχ από την αγορά. Πόση ύφεση θα έχεις, για να τρώνε οι ΔΥ, ΟΤΑ και λοιποί αποκλειστικά συνεργαζόμενοι με το δημόσιο και τα 4 εκατ συνταξιούχοι;

@ioannis

Τι αλλο θ ακουσουμε!!!!!!!!!!!!

Μη μετακλητος

.....ολα τα άραχτα,μετακλητα,κρατικοδίαιτα κοματοσκυλα εχετε τρελλαθει με τη φοροδιαφυγή!....νομίζετε οτι ο κοσμος θα πρεπει να δουλεύει ολημερίς κι ολονυχτίς για ταζει όλους εσάς και όλο το-βυσματικά-διορισμένο σόι σας....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

7
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

10