Πρόταση Κορκίδη για ΟΑΕΕ: Να θεσπιστεί χαμηλή κατηγορία εισφορών εισόδου και εξόδου

Πρόταση Κορκίδη για ΟΑΕΕ: Να θεσπιστεί χαμηλή κατηγορία εισφορών εισόδου και εξόδου

Πρότεινε να δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία "εισόδου" και "εξόδου" στον ΟΑΕΕ, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων 

Πρόταση Κορκίδη για ΟΑΕΕ: Να θεσπιστεί χαμηλή κατηγορία εισφορών εισόδου και εξόδου
Υπέρ της πρότασης του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου για θέσπιση εισφοράς των επιχειρήσεων  για την ενίσχυση των ταμείων τάχτηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης,  επισημαίνοντας ότι το ποσοστό χρέωσης σε κάθε απόδειξη θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται, θα αποδίδεται, αλλά και θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης.  Υπενθυμίζουμε ότι σχετική πρόταση έχει επιβληθεί και από τους δανειστές για εισφορά 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε να δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία "εισόδου" και "εξόδου" στον ΟΑΕΕ, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και στα νησιά, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επιχειρηματίες, ενώ στην κατηγορία εξόδου όσοι έχουν συμπληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, αφού δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που στην ουσία λειτουργεί την επιχείρησή του μερικούς μήνες το χρόνο και τον υπόλοιπο βρίσκεται σε αδράνεια να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία καθόλο το έτος.

Επιπλέον όλες οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ, όπου υπολογίζονται επί των αποδοχών που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ανεξάρτητα εάν αυτή η εξέλιξη σηματοδοτήσει την αύξηση σε κάποια ταμεία και τη μείωση σε κάποια άλλα.

Κλείσιμο
Στον ΟΑΕΕ θα πρέπει πάνω από το βασικό ποσό μιας "χαμηλής" κατηγορίας, να επικρατήσει η βούληση ώστε οι εισφορές να συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή τον τζίρο της επιχείρησης. Η σκέψη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του TAXISNET, εφόσον θα πραγματοποιείται μέσω μιας ενοποιημένης και σαφώς προσδιορισμένης διαδικασίας δεν μας προβληματίζει. 

Η ΕΣΕΕ ειδικά για τους αυτοαπασχολουμένους, ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ έχει προτείνει και στο παρελθόν την ελεύθερη επιλογή των υποχρεωτικών κλιμάκων τεκμαρτών ασφαλιστέων αποδοχών και την εναρμόνιση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα από την απασχόληση. Εάν λοιπόν θέλουμε να αναμορφώσουμε το ασφαλιστικό και να σεβαστούμε τη "διαδοχή των γενεών", οφείλουμε από ένα προβληματικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, να πάμε σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό. Τέλος υπενθυμίζω, ότι οι έμποροι ουδέποτε ήταν οι ευνοούμενοι, του αποτυχημένου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης