Δεκαετές ομόλογο: 4 δισ. ευρώ με spread μόλις 60,9 μονάδες βάσης από τη Γερμανία

Δεκαετές ομόλογο: 4 δισ. ευρώ με spread μόλις 60,9 μονάδες βάσης από τη Γερμανία

Η Ελλάδα δανείζεται πλέον σαν να είχε βαθμολογία «Α»… όπως ο EFSF

Δεκαετές ομόλογο: 4 δισ. ευρώ με spread μόλις 60,9 μονάδες βάσης από τη Γερμανία
Νέο ιστορικό ορόσημο και ένα εμβληματικό momentum κατέκτησαν χθες (13/1) η Ελλάδα και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ): η «Τρίτη και 13» αποδείχθηκε γούρικη για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με όρους που θυμίζουν τις «χρυσές εποχές» του ευρώ (2006-2007) και με spread μόλις 60,9 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό benchmark – επίδοση που χαρακτηρίζει οικονομίες με υψηλή επενδυτική διαβάθμιση και όχι χώρες με βαθμολογία ΒΒΒ.

Η συναλλαγή κάλυψε «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς το 50% των δανειακών αναγκών του 2026, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών αγορών, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Ενώ την ίδια στιγμή είχε βγει για δανεισμό και «σάρωνε τα πάντα» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με όρους συγκρίσιμους πλέον με τους οποίους δανειζόταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρώπη -EFSF.

Ρεκόρ ζήτησης: 49,5 δισ. ευρώ για 4 δισ. ομόλογο

Η ζήτηση των επενδυτών ήταν συντριπτική, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στα 49,5 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο orderbook που έχει καταγράψει ποτέ η χώρα μας.

Συμμετείχαν πάνω από 325 επενδυτικοί λογαριασμοί από όλον τον κόσμο, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν κατά 12,4 φορές το τελικό ποσό της έκδοσης. Η θεαματική ανταπόκριση επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να συσφίξει το spread από την αρχική καθοδήγηση των 60-65 μονάδων βάσης αρχικά, σε περίπου 60 στα μέσα της διαδικασίας, πριν κλείσει τελικώς στις 58 μονάδες βάσης έναντι των mid-swaps – το στενότερο spread που έχει επιτύχει ποτέ η Ελλάδα σε 10ετές ομόλογο!

Επίδοση «τύπου EFSF»: Η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με τους «σωτήρες» της

Πρακτικά, και πριν καν ανακοινωθούν νέες αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης (ΒΒΒ για τους περισσότερους) η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές σαν να είχε βαθμολογία «Α».

Η συνολική εικόνα της έκδοσης παραπέμπει στις επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε αντλήσει 7 δισ. ευρώ με διπλή έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης