Κοινωνικό Τιμολόγιο 2023: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πού γίνεται η αίτηση

Κοινωνικό Τιμολόγιο 2023: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πού γίνεται η αίτηση

Το ειδικό τιμολόγιο, ΚΟΤ, παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

koinoniko-timologio
Ανάχωμα σην ακρίβεια του ρεύματος βρίσκουν οι καταναλωτές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο, που παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και αφορά σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 της υπ’ αρ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403/2010), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152/8.1.2018 Υπουργική Απόφαση (Β’ 242/2018).

Η πλατφόρμα για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα είναι ανοιχτή. 

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας https://www.idika.gr/kot/, ενώ όσοι είναι εν ενεργεία δικαιούχοι και δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, πρέπει να το πράξουν μέχρι τέλη Οκτώβρη. Σε διαφορετική περίπτωση θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.


Κλείσιμο
Νέα αίτηση μπορούν να κάνουν και εκείνοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει αίτηση κατά την διάρκεια του διαστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων και πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023, εφόσον είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους εντός της περασμένης χρονιάς.

Η διαδικασία 

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Ειδήσεις σήμερα

Αναστάτωση με εικαστικό έργο με 11 σφαγμένα αρνιά στην Παιανία


Απεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο - Ποιοι «κατεβάζουν ρολά», στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Καλοκαίρι μέχρι την Κυριακή, έρχεται νέα επικίνδυνη κακοκαιρία προς τα τέλη του μήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης