ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε υψηλό 40 ετών

ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε υψηλό 40 ετών

Και τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό που ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Αν και υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση έναντι του Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό

plithorismos_us
Σε υψηλά επίπεδα σαράντα ετών παραμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, αυξήθηκε τον Απρίλιο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 0,3% έναντι του Μαρτίου και κατά 8,3% σε ετήσια βάση. Η μηνιαία μεταβολή ήταν η μικρότερη από τον προηγούμενο Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

Τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981 και είχε αγγίξει το 8,5%. Τον Απρίλιο, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά στο 8,3% και ήταν η πρώτη φορά που επιβραδύνθηκε από τον περασμένο Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,2% από τον Απρίλιο του 2021.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές εκτιμούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 8,1%, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,2% στον πληθωρισμό και 0,4% στον δομικό δείκτη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την επιβράδυνση, οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις τιμών σε πιο φυσιολογικά και σταθερά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκαθαριστούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ελλείψεις.




Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία κατά Ρωσίας για το «φρένο» στο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη: «Θα είναι υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες»


Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16


«Ονειρικό» παρουσίασε τον γάμο του με την Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - Δεν υπήρχε βία μεταξύ μας, είπε κυνικά ο δολοφόνος!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης