Η Fed ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2000

Η Fed ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη αύξηση από το 2000

Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2000 - Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιστορικά επίπεδα (8,5% τον Μάρτιο) - Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε και νέα παρέμβαση το επόμενο διάστημα, αν κριθεί αναγκαίο

fed-rates-1
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,75% με 1%, για πρώτη φορά από το 2000, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιστορικά επίπεδα (8,5% τον Μάρτιο).

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων, κατά 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατά 95 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.
fed-rates-2
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά, όταν τον Μάρτιο, προέβη στην πρώτη αύξηση στο εύρος του 0,25%-0,50%.

Κατά την προηγούμενη αύξηση, οι αξιωματούχοι έδειξαν το δρόμο για επιπλέον έξι αυξήσεις επιτοκίων φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Fed «προχωρά γρήγορα» στην καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος έχει πλήξει τους καταναλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις. «Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.

Κλείσιμο
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε» είπε. «Έχουμε, τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε, όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η οικονομία και η χώρα έχουν «αποδειχθεί ανθεκτικές», καθώς πολεμούν τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια και είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας «διατηρούμενης περιόδου» ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι, με την αγορά εργασίας να είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και τον πληθωρισμό σε «υψηλά επίπεδα», η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης