LIVE

Κορωνοϊός

ΑΑΔΕ: Στέλνει «ραβασάκια» σε 100.000 φορολογούμενους για κρυμμένα εισοδήματα

4911494

Τα στοιχεία αφορούν εισοδήματα του 2014 και προέκυψαν ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό  - Καλεί και όσους... «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο - Τα σχέδια της ΑΑΔΕ για το my DATA

Τις βασικές προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το αμέσως προσεχές διάστημα, παρουσίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε μία ομιλία που έκανε στο Olympia Forum. Με βάση όσα ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του αυτήν:

my DATA

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, «έχει προχωρήσει πάρα πάρα πολύ, είναι ένα έργο το οποίο είναι σχεδιασμένο για όλες τις επιχειρήσεις, υπάρχουν λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις, και η βασική του ιδέα είναι απλή: τα παραστατικά όλων των επιχειρήσεων, χονδρικής και λιανικής, διαβιβάζονται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ και συνθέτουν τη λογιστική και φορολογική τους εικόνα, συνθέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, συνθέτουν το mydata. Αυτό γίνεται μέσω τεσσάρων (4) καναλιών επικοινωνίας. Το πρώτο (1ο) κανάλι είναι αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου, το οποίο ενεργοποιήσαμε τον Ιούλιο. Τα άλλα τρία κανάλια είναι: το ένα η απευθείας επικοινωνία των λογισμικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, το τρίτο (3ο) κανάλι είναι για τις μικρές επιχειρήσεις, μια απλή φόρμα καταχώρησης παραστατικών, την οποία από το Νοέμβριο θα μπορούμε να προσφέρουμε και ως λύση έκδοσης παραστατικών και το τέταρτο (4ο) είναι το κανάλι της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων μας. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τα βήματα, το βαθμό ωριμότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι επιχειρήσεις και οι λογιστές και οι εταιρείες πληροφορικής, πάντως μπορώ να σας πω ότι είναι ένα συνολικό πρόγραμμα, ένα συνολικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις, πάρα πολύ πρωτοποριακό, ελάχιστες χώρες στον πλανήτη έχουν τεχνική λύση σαν αυτή που εμείς έχουμε εισαγάγει».

Διασταυρώσεις για κρυμμένα εισοδήματα

Όπως ανέφερε «στα τέλη Ιανουαρίου υιοθετήσαμε, οριστικοποιήσαμε, τους κανόνες και τις διαδικασίες δύο νέων σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων, έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις. Είναι ελεγκτικές μέθοδοι, που προηγμένες φορολογικές διοικήσεις χρησιμοποιούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να εντοπίζουν, αν θέλετε, κρυμμένα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ο κορονοϊός μας βρήκε πάνω στην προσπάθεια αυτή. Αναγκαστικά, όπως και σε όλο τον πλανήτη, αν θέλετε, γιατί παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις και σε άλλες φορολογικές διοικήσεις, οι προτεραιότητες άλλαξαν. Προτεραιότητα πλέον ήταν και είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θυμίζω αναπτύξαμε, σε εξαιρετικά γρήγορο χρόνο, μία σειρά πλατφορμών για τη χορήγηση ενισχύσεων στους πολίτες. Μόνο από το mybusinessupport έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις πάνω από δυο (2) δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή, χωρίς μία επίσκεψη στην εφορία. Πλέον, όμως, πρέπει να γίνουν και κάποιες διασταυρώσεις. Ήδη, λοιπόν, έχουμε εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, είτε ξέχασαν να δηλώσουν τρέχουσες αμοιβές του 2014 και βεβαίως είναι και η πρώτη (1η) χρονιά όπου θα εφαρμόσουμε και την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό. Θα σας έλεγα ότι έχουμε περίπου εκατό χιλιάδες (100.000) τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι προς εξέταση και για τις οποίες από τη Δευτέρα (σημ. Σήμερα) θα αρχίσουμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στους πολίτες, επισημαίνοντας τα δικά μας ευρήματα και καλώντας τους είτε να δικαιολογήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ορθό, είτε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε εμείς στον καταλογισμό».

Στοιχεία από πλατφόρμες διαμοιρασμού

Ο διοικητής της Ανεξάρτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κύριος Γιώρος Πιτσιλής, προσέθεσε επίσης σχετικά με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού:

«Ένα άλλο σημαντικό έργο διασταύρωσης για το οποίο είμαστε πάρα πολύ, αν θέλετε, χαρούμενοι, διότι είναι προϊόν μιας πολύ πρωτοποριακής νομοθεσίας, είναι η λήψη πληροφοριών από τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Ήδη, έχουμε ζητήσει από τις τρεις (3) μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μας αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, στοιχεία εισοδημάτων των ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη δυο χιλιάδες δεκαοκτώ (2018) και δεκαεννιά (‘19) και από του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα στοιχεία να τα λαμβάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα εισαγάγουμε κι εμείς στις φορολογικές δηλώσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ήταν προϊόν και της συνεργασίας που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, στο να εισαγάγουμε ένα πλαίσιο διατάξεων, το οποίο έθεσε πολύ σοβαρούς κανόνες στο τί πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες αυτές στη χώρα μας. Για μας, είναι πολύ σημαντικό όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από πού, από ποια περιοχή της Γης δραστηριοποιούνται, να τηρούν τους ίδιους κανόνες. Είμαστε, αν θέλετε, πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να καλέσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τυχόν ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο».

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Θεσσαλία την Τρίτη Μητσοτάκης και Βορίδης για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ναι» στη μείωση του αριθμού των βουλευτών

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τον δανεισμό του Ουαγκέ στον ΠΑΟΚ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

τζιμακος

δεν πιστεύω να υπάρχουν γιατροί και δικηγόροι...

Kάθε Μήνα

Φεύγουν εκατομμύρια ευρώ προς το εξωτερικό από εμβάσματα μεταναστών. Αυτά τα ελέγχει κανείς αν προέρχονται από νόμιμη, φορολογημένη εργασία ή είναι προϊόν λαθρεμπορίου, εγκληματικών ενεργειών και μαύρης εργασίας; Τουλάχιστον ο Έλληνας που δεν δηλώνει κάποια εισοδήματα τα ξοδεύει μέσα στην Ελλάδα για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Μπεεε

Σταματηστε να φορολογειτε τα φορολογημενα ... αυτο μονο σε μπανανιες, επειδη δεν ξερετε ποιος βγαζει μαυρα (τωρα ταχα μου βρηκατε τα εξτρα).

Γιατι?

οταν κοβεται τιμολογιο στον εμπορο να μην μπορει να αποδεχτει την ηλεκτρονικη συναλλαγη κ να μην ειναι αναγκασμενος να εχει λογιστη για να περνα τα τιμολογια.το κρατος τιμωρει οσους εχουν μικρες εμπορικες ειχειρησεις .βαλτε στο συστημα να υπαρχει η αποδοχη του ηλεκρονικου τιμολογειοιυ απο τον παραληπτη .αν καποιος μπορει ετσι δεν θα γινεται λαθος

ΑΑΔΕ, θέλετε να εισπράξετε λεφτά και να μας σώσετε από τους κλέφτες?

Ψάξτε τα μαγαζιά μεταχειρισμένων laptop και τηλεφώνων, τροφοδοτούνται από το κύκλωμα των γυφτων που ριμάζουν τα σπίτια του κοσμάκη. Οι σειριακοί αριθμοί των συσκευών θα αποκαλύψουν την απάτη, φυσικό είναι να μην έχουν σχέση με τον εκδότη των τιμολογίων αγοράς. Οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης των συσκευών, γνωρίζουν τον πραγματικό Πελάτη που αγόρασε τις συσκευές. Άρα, έχουμε εικονική συναλλαγή, άρα φοροδιαφυγή. Επιπλέον, μπορεί να ξετυλιχθεί και το κουβάρι των κλοπών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης