«Άσμα Ασμάτων»: Ο σκηνοθέτης Βαλάντης Φράγκος μιλά στο protothema.gr

«Άσμα Ασμάτων»: Ο σκηνοθέτης Βαλάντης Φράγκος μιλά στο protothema.gr

Η παράσταση, βασισμένη στη νέα μετάφρασή του, από τον Χαράλαμπο Μαγουλά, τοποθετεί το Άσμα Ασμάτων και την αιώνια, τη δίχως τέλος, αναζήτηση του έρωτα, στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες

«Άσμα Ασμάτων»: Ο σκηνοθέτης Βαλάντης Φράγκος μιλά στο protothema.gr
Το Άσμα Ασμάτων, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Παγκόσμιας Γραμματείας, θα παρουσιάζεται από τις 6 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου  στο Από Μηχανής Θέατρο, σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης μαζί με την βραβευμένη με  Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου Τhe 3rd person theatre group, σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου. 

Το Άσμα Ασμάτων, το πιο εξαίσιο ερωτικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ, που ορισμένοι μελετητές αποδίδουν στο βασιλιά Σολομώντα, έχει ως θέμα του, μέσα από  την εκτύλιξη του ερωτικού δεσμού δύο ανθρώπων, την έκφραση και την πρόκληση του ερωτικού πόθου.

Το Άσμα Ασμάτων, γραμμένο αιώνες πριν, τοποθετεί τον έρωτα στην πρώτη θέση των ανθρώπινης εμπειρίας . Μιλά για την αγάπη η οποία είναι «κραταιά σαν θάνατος», για τον πόθο που είναι «σκληρός σαν τον Άδη· σπιθοβολά ολόγυρα με φλόγες της θεϊκής φωτιάς», για τον έρωτα σε υπερβολικό βαθμό, για το φως και το σκοτάδι.


Κλείσιμο

Η παράσταση, βασισμένη στη νέα μετάφρασή του, από τον Χαράλαμπο Μαγουλά από τις εκδόσεις «Εστία», τοποθετεί το Άσμα Ασμάτων και την αιώνια, τη δίχως τέλος, αναζήτηση του έρωτα, στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, για να επαληθεύσει  την τεράστια αξία του έργου και να ερευνήσει το αποτύπωμα του έρωτα σήμερα.



Ο σκηνοθέτης Βαλάντης Φράγκος μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» για τη νέα σκηνοθετική του δουλειά, αλλά και για τον έρωτα του σήμερα, αλλά και για την συντήρηση του πόθου μέσα στο χρόνο.


1) Ποια είναι η βάση πάνω στην οποία κινηθήκατε για την νέα σκηνοθετική σας δουλειά;

Το Άσμα Ασμάτων είναι ένας ακραία ερωτικός δημόσιος λόγος. Η πρώτη και η τελευταία μέριμνα γι' αυτή τη δουλειά  ήταν το κείμενο. Μαζί με τους ηθοποιούς δουλέψαμε σε μία ερευνητική διαδικασία με δύο σκέλη, στο ένα ο καθένας  έπρεπε να διαβάσει το κείμενο στο σήμερα, στο 2017 και το δεύτερο σκέλος  μέσα από την αξία της κάθε λέξης να καταφέρει  να μιλήσει για την απόλυτη εκδοχή του έρωτα.

2) Τι ρόλο θα έπρεπε να παίζει κατά τη γνώμη σας, ο έρωτας, που στην εποχή μας είναι τόσο κακοποιημένος;

Χρειάζεται να πιστέψουμε λίγο περισσότερο ότι μέσω του έρωτα, δηλαδή μέσω του άλλου, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα ή έστω να τα μετακινήσουμε. Ο έρωτας είναι άποψη για τη ζωή , είναι αισθητική, είναι πολιτική αξία.



3) Τι πιστεύετε για το συγκεκριμένο αυτό έργο, άλλο ο πόθος και άλλο ο έρωτας;

Είναι ένα Άσμα που μιλάει για τον έρωτα  και τον σεξουαλικό πόθο. Είναι διαφορετικά πράγματα. Άλλες φορές το ένα προϋποθέτει το άλλο για να ολοκληρωθεί και άλλες φορές μπορεί να υπάρξει και μόνο του. Συμβάλλουν και τα δύο στην ένωση των ανθρώπων.

4) Τι γνώμη έχετε για τον έρωτα με την πρώτη ματιά;

Υπάρχει . Όπως υπάρχει ο ανεκπλήρωτος, ο αμοιβαίος, αυτός χωρίς υλική υπόσταση, ο αδέσμευτος και ο παροδικός. Πιστεύω στο φαινόμενο. 

5) Πόσο σας βοήθησαν οι υπόλοιποι συντελεστές του έργου, στο να ανακαλύψετε νέα στοιχεία πάνω στα οποία θα κινηθεί η παράσταση;

Η έρευνα γίνεται μαζί με τους συνεργάτες και με τον καθένα χωριστά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δουλέψει μία ομάδα έτσι ώστε η διαδικασία και το αποτέλεσμα της δουλειάς, να τους αφορά και να τους ευχαριστεί όλους προσωπικά. Η συνεργασία είναι δομικό στοιχείο του θεάτρου.



6) Πόσο δύσκολο είναι να συντηρηθεί ο πόθος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μέσα στον χρόνο;  Είναι και αυτό μία τέχνη, που διαφαίνεται μέσα στην παράσταση;

Η ένταση του πόθου και του έρωτα μέσα στο Άσμα Ασμάτων είναι στον πιο υψηλό βαθμό, πάντα αμείωτο και αστείρευτο. Γιατί υπάρχει μόνο στο παρόν. Έτσι οι ήρωες της παράστασης δεν έχουν να παλέψουν με μια γραμμική πορεία του χρόνου που αφορά στο μέλλον και τη συνέχισή του. Απλά βαθαίνουν στο αίσθημα.  Στην πραγματικότητα οι ήρωες της παράστασης μάλλον πάσχουν από αυτό. Από τον πολύ έρωτα. Σε ότι αφορά τη ζωή, εκεί σίγουρα κάτι χρειάζεται, τι όμως; Μακάρι να’ ξερα. 

Ταυτότητα Παράστασης:

Μετάφραση: Χαράλαμπος Μαγουλάς
Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος
Δραματουργία: Σέβη Ματσακίδου
Κίνηση: Μαρία Φουντούλη
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βουδούρης
Video: Βαγγέλης Κολότσιος
Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Αουλόνα Λούπα, Ιωάννα Μάντζαρη, Νίκος Νικολαΐδης, Χρήστος Τσαβλίδης

«Άσμα Ασμάτων» στο Από Μηχανής Θέατρο

Από 6 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου  2017

Διεύθυνση:  Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2105231131

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Τιμές εισιτηρίων
: Κανονικό 12€, Φοιτητικό 8€, Άνεργοι – Ατέλειες 5€

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 9:00 μ.μ. και Κυριακή 8:00 μ.μ.

Διάρκεια: 60 λεπτά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης