«Τα απομεινάρια του φανατισμού»

paboukis-book

Πώς οι παρωχημένες εμμονές περί αριστεράς και δεξιάς στιγματίζουν ακόμη τη ζωή μας

«Τα απομεινάρια του φανατισμού» είναι το νεό βιβλίο του Γιώργου Παμπούκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και πραγματεύεται πώς οι παρωχημένες εμμονές περί αριστεράς και δεξιάς στιγματίζουν ακόμη τη ζωή μας.

Από κάπου ξεκινάµε, όλοι µας, την πολιτική µας τοποθέτηση: οικογενειακές καταβολές, µε τις παλιές πολιτικές αγάπες και τα παλιά µίση, εφηβικές ανησυχίες, συµµετοχή, στα νιάτα µας, σε πολιτικούς σχηµατισµούς, µεταγενέστερες ίσως ανακατατάξεις ή αποκηρύξεις και ένα σωρό άλλα. Ένα όµως στοιχείο παραµένει συνήθως αµετάβλητο: ο διαχωρισµός της αριστερής και της δεξιάς ιδεολογίας. Διαχωρισµός που παραµένει απρόσβλητος από κάθε σηµαντικό ιστορικό γεγονός του παρελθόντος, από κάθε απόπειρα «καρτεσιανής» κριτικής τοποθέτησης των πραγµάτων, αλλά και από κάθε νέα ιστορική ανατροπή που γίνεται στις µέρες µας. Το εάν τελικά ο πολίτης ανήκει στην Αριστερά ή στη Δεξιά αποτελεί πλέον µέρος του DNA του και δεν αλλάζει σε όλη του τη ζωή! (Να κάτι ανάλογο: θυµάστε µήπως για ποιο λόγο, όταν ήσασταν πιτσιρίκος, αποφασίσατε, κάποια στιγµή, να γίνετε Ολυµπιακός ή Παναθηναϊκός και στη συνέχεια παραµείνατε έτσι σε όλη σας τη ζωή;)
Εάν, λοιπόν, κάποιος µας πει ότι σήµερα η εµµονική «προσκόλληση» σε αυτούς τους διαχωρισµούς είναι πλέον χωρίς αντικείµενο και ότι, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύαµε, είναι όχι µόνο εξαιρετικά βλαβερή για την κοινωνία µας, αλλά και χωρίς κανένα απολύτως νόηµα, µάλλον θα αντιδράσουµε βίαια! Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αποτολµηθεί!

Ο
Γιώργος Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός µη­χανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα µε την άσκηση του επαγγέλµατός του ασχολήθηκε από νωρίς µε τη συγγραφή δοκιµίων. Συνεργάστηκε, ως τακτικός συντάκτης επιφυλλίδων, µε την εφηµερίδα Το Βήµα για τέσσερα χρόνια και µε τον Οικονοµικό Ταχυδρόµο για δεκατέσσερα χρόνια περίπου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο µεγάλος κόσµος του µικρού ανθρώπου (Ερµής, 1973, έπαινος δοκιµίου της Ακαδηµίας Αθηνών για το 1975), Πλοηγός ιδεών για την τρίτη χιλιετία (Δόµος, 1992), Στην τροχιά του ενός θεού (έκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, 1999), Η µεγάλη αντιπαράθεση, (Κριτική, 2004), Ηµιµάθειας εγκώµιο (Κριτική, 2009), Ιστορίες ντροπής (Εκδόσεις Πατάκη, 2012) και Τύχη (Εκδόσεις Πατάκη, 2014).

paboukis-book

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tyflomyga_main01

Μια μεγάλη στιγμή μιας από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς. Ερωτικές σκηνές απείρου πάθους συνθέτουν μια ιστορία χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά πολύ πέρα από τα συνηθισμένα.

book_main

Ένα μπεστ-σέλερ που έγινε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σίριαλ. Καθόλου τυχαίο, μιας και πρόκειται για το ημερολόγιο ενός έρωτα τόσο φλογερού που κατακαίει ακόμη και τους ίδιους τους εραστές

1