Η Τέχνη γίνεται μήνυμα αισιοδοξίας στην ακριτική Κάσο

Η Τέχνη γίνεται μήνυμα αισιοδοξίας στην ακριτική Κάσο

Το παλιό Δημοτικό Ιατρείο της ακριτικής Κάσου έγινε γκαλερί κι οι αίθουσές του γέμισαν με τις δημιουργίες Κασιωτών επαγγελματιών κι ερασιτεχνών καλλιτεχνών

ΦΟΥΝΤΗΣ
Φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, το παλιό Δημοτικό Ιατρείο της ακριτικής Κάσου έγινε γκαλερί κι οι αίθουσές του γέμισαν με τις δημιουργίες Κασιωτών επαγγελματιών κι ερασιτεχνών καλλιτεχνών. Ξύλινα καράβια, πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα, πέτρινα αντικείμενα, διακοσμητικές κατασκευές και λύρες, προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών. Η έκθεση αφιερώθηκε φέτος  στη μνήμη του «εξ αγχιστείας» Κασιώτη ηθοποιού Νίκου Χύτα.

Την έκθεση διοργανώνει η Κάσιος ΚΟΙΝΣΕΠ. Μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, που μαζεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Κάσο και δημιούργησε μια από τις πρώτες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, σ’ ένα από τα πιο ιστορικά –και μακρινά- νησιά της χώρας μας.

Βήμα βήμα, χρόνο τον χρόνο, οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν για το καλό του τόπου τους, με πολλές πρωτοβουλίες σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Κάσιος, Μηνάς Μαλανδρής, φαρμακοποιός με μεγάλη κοινωνική προσφορά προς τους συμπατριώτες του, συνεπικουρούμενος από τον τεχνολόγο μηχανικό Ντίνο Φούντη και τον αξιωματικό του Π.Ν. ε.α Γιάννη Φραγκούλη έχουν όνειρο ζωής να δουν την Κάσο να μεγαλουργεί.

«Για μας ο πολιτισμός και η επιχειρηματικότητα, σημαίνουν ζωή, και η Κάσος χρειάζεται τέτοιους πνεύμονες για να συνεχίσει να υπάρχει», μας λέει ο κ. Μαλανδρής, συμπληρώνοντας ότι το συσκευαστήριο του περίφημου μελιού, οι εκδόσεις σπάνιων βιβλίων, η ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια χειροτεχνίας κ. α. είναι οι επόμενες δραστηριότητες της ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ ο κ. Φούντης, συμπληρώνει ότι θέληση της ομάδας είναι να προσθέσει στις δραστηριότητές της τα μαθήματα συντήρησης εικόνων, που βρίσκονται στα δεκάδες μοναστήρια του νησιού.

Η έκθεση

Πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Κάσου και η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ έκαναν τα επίσημα εγκαίνια της 4ης έκθεσης Κασιωτών Δημιουργών στο προαύλιο του παλαιού ιατρείου στο Φρυ Κάσου. Ακολούθησε η παρουσίαση συλλογής φωτογραφιών του συμπατριώτη μας κ. Ιωσήφ Χατζηαντωνίου.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Μηνά Μαλανδρή, που είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης. Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης της ανάδειξης του έργου των Κασιωτών δημιουργών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Ντίνος Φούντης αναφέρθηκε στη σημασία της πραγματοποίησης της έκθεσης Κασιωτών Δημιουργών, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου στην Κάσο και στην αξία της καταγραφής των απανταχού Κασιωτών δημιουργών.

Μαντινάδες και λύρες

Με μαντινάδες από το τελευταίο του βιβλίο, χαιρέτησε την εκδήλωση, ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος συμμετέχει με μεγάλο αριθμό έργων του στη φετινή έκθεση. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν και ο καθηγητής ιατρός κ. Γιάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς.

Στη συνέχεια, έγινε η προβολή της συλλογής φωτογραφιών του κ. Γεζέπη Χατζηαντωνίου και η βραδιά έκλεισε με κασιώτικους σκοπούς από τους μουσικούς της νεότερης γενιάς Ηλία Τουσούνη, Νίκο Νικολάου και Ηλία Διακάκη.
Κλείσιμο
Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Α. Καλαϊτζάκης, Β. Βαρμαξίδης, Βιργ. Μαρινιά, Α. Κιλιμάντζου, Νικ. Παπαγεωργίου, Ι. Νικολαράκη, Θ. Νταγκλέρης, Μ. Ρουκουνάκη, Ντ. Φούντης, Δημ. Ιούλιος, Α. Μαγιορκίνος, Ε. Διακολιός, Αγγ. Γλύτση, Φωτ. Δημητρίου και Β. Χασαπλαδάκης.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του «εξ αγχιστείας» Κασιώτη ηθοποιού Νίκου Χύτα, που αν και Θεσσαλός, από τα Βούναινα Λαρίσης, αγαπούσε το νησί της συζύγου του Βιργινίας Βιντιάδη.

xytas-n44


Νίκος Χύτας

ena1

Ο πρόεδρος της Κάσιος ΚΟΙΝΣΕΠ Μηνάς Μαλανδρής

ΛΥΡΕΣ

Λύρες κασιώτικες, έργα του Βασ. Χασαπλαδάκη

ΦΟΥΝΤΗΣ

Ο ζωγράφος Ντίνος Φούντης μπροστά στα έργα του

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Ο γραμματέας της Κάσιος Γιάννης Φραγκούλης ξεναγεί τον πανεπιστημιακό Άκη Μπρατσή

ΑΓΚΕΛΑ_ΓΛΥΤΣΗ

Η σχεδιάστρια μόδας Άγκελα Γλύτση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης