Καθηγητής ιστορίας: «Ο τάφος είναι του Ηφαιστίωνα, ξέρουμε πότε κατασκευάστηκε»

Καθηγητής ιστορίας: «Ο τάφος είναι του Ηφαιστίωνα, ξέρουμε πότε κατασκευάστηκε»

Ο κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση της κας Κατερίνας Περιστέρη, ενώ τόνισε ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος»

Απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι αφιερωμένος στον στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, δηλώνει ο κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου. Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, ο κ. Μαυρογιάννης επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση της κας Κατερίνας Περιστέρη, ενώ τόνισε επίσης ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος».

Βασιζόμενος στις αρχαίες γραπτές πηγές και ιδιαίτερα στον ιστορικό Διόδωρο τον Σικελιώτη, (80-20 π.Χ) ο κ. Μαυρογιάννης συμπεραίνει πως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται η τέφρα του Ηφαιστίωνα. Συγκεκριμένα, η θεωρία που ανέπτυξε ο ιστορικός έχει ως εξής: «Εάν πρέπει να αναρωτηθούμε πού βρέθηκαν οι πόροι για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου, τα πρώτα χρήματα έφτασαν στον Αντίπατρο πριν από την έκρηξη του Λαμιακού πολέμου, δηλαδή το φθινόπωρο του 323 π.Χ. Αυτό σημαίνει πολλά για τη χρονολόγηση. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.» 

»Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ. Εδώ όμως υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιΐα, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιΐα δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται 'Ιερό'. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.» 

»Εγώ κατέθεσα την άποψη -δεν μπορώ, βεβαίως, να είμαι κατηγορηματικός, δεν υπάρχει επιγραφή- ότι πρόκειται για τον τάφο-ηρώον του Ηφαιστίωνος, του χιλιάρχου στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν 'Πυρά'. Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα». 

»Εγώ δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η ενδυμασία των Καρυάτιδων δεν έχει πολιτικό μήνυμα, είναι ολόκληρη ιστορία 'επέστρεψαν επιτέλους οι Αθηναίοι στην Αμφίπολη'. Εγώ πιστεύω ότι παραπέμπει στο ολιγαρχικό πολίτευμα των Αθηναίων, το οποίο εισήγαγε ο Αντίπατρος στην Αθήνα το 322 π.Χ., το Σεπτέμβριο, την 20η του Βοηδρομιώνος, όταν κατέλυσε τη δημοκρατία και τους νόμους και στη συνέχεια επέτρεψε 'τοις βουλομένοις' -δηλαδή στους αντιφρονούντες, οι οποίοι πήραν το μέρος του- να εγκατασταθούν εν Θράκη. Έτσι λέει ο Διόδωρος. Και αυτοί ήταν 12.000 τον αριθμό. Έμειναν 9.000. Αυτοί οι 9.000 'επολιτεύοντο κατά του Σόλωνος νόμους' λέει ο Διόδωρος. Αυτή η ενδυμασία, το λοξό ιωνικό ιμάτιο, με την παρυφή, παραπέμπει σε Αθηναίους που βρίσκονταν εκεί». 

»Για το πώς συνδέεται ο Ηφαιστίων με τους Αθηναίους, ευτυχώς υπάρχει μια μελέτη του 1991, η οποία λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνος, ο Αμύντωρ, ήταν Αθηναίος πολίτης. Οι Καρυάτιδες παραπέμπουν στην αθηναϊκή καταγωγή του Ηφαιστίωνος».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (26)

konstantinos

Κάποιος πολύ καλός μου φίλος Έλληνας πραγματικός, μου έλεγε παλαιότερα: Κώστα να μου το θυμηθείς πως δυστυχώς την Ελλάδα θα την καταστρέψουν οι Πολιτικοί, οι Δικαστικοί και οι Καθηγητές! Επιβεβαιώθηκε! Ουδέν άλλο σχόλιο!

Kostas

έχει κανείς κανα γνωστό εκεί? να κάνουμε κι εμείς κανα μεροκάματο βρε παιδιά. Σκάβω, φτυαρίζω και ξεμπαζώνω. Έχω δικά μου τσαπιά και ζεμπίλι για χώμα και άμμο.

sofia

Αγωνία........

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΛΙΘΟΞΟΟΣ

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ: Plutarchus Biogr., Phil., Alexander Chapter 72, section 5, line 1 72.5.1 τοτο δ' φαιστίωνος ναγισμς καλετο. τύμβον δ κα ταφν ατο κα τν περ τατα κόσμον π μυρίων ταλάντων πιτελέσαι (ο Αλέξανδρος) διανοούμενος, περβαλέσθαι δ τ φιλοτέχν κα περιττ τς κατασκευς τν δαπάνην, πόθησε μάλιστα τν τεχνιτν Στασικράτην, μεγαλουργίαν τιν κα τόλμαν κα κόμπον ν τας καινοτομίαις παγγελλόμενον. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 10.000 ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΣΤΑΣΙΚΡΑΤΗ ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ. ................. Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ............................................................ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.................................... Chapter 72, section 7, line 1 72.7.1 τύπωσιν νδρείκελον δέχεσθαι κα διαμόρφωσιν ν ον κελεύ, μονιμώτατον γαλμάτων ατ κα περιφανέστατον ξεργάσεσθαι τν θων, τ μν ριστερ χειρ περιλαμβάνοντα μυρίανδρον πόλιν οκουμένην, τ δ δεξι σπένδοντα ποταμο εμα δαψιλς ες τν θάλασσαν πορρέοντος. ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ευκλείδη Λιθοξόου Και να κτισθεί άγαλμα (έδωσε ο Αλέξανδρος εντολή) από τον Θράκα γλύπτη Άθω (δεν είναι το βουνό, γιατί αλλού κατονομάζεται ο γλύπτης) που στο αριστερό του χέρι είναι η 10.000 κατοίκων πόλι και στο δεξί του ποτάμι με πλούσια νερά που καταλήγει στην θάλασσα. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ α) Διότι ήταν πολύ μεγαλύτερη πόλη β) Διότι ήταν κτισμένη και από τις δύο πλευρές του Ευράτη γ) Η αρχαία Αμφίπολη ήταν πολύ ποιο κοντά στις εκβολές από την σημερινή δ) Η θέση του μνημείου, αν την δείτε από αεροφωτογραφία είναι ανάμεσα στον Στριμώνα και στην περιοχή που εκτεινόταν η πόλη (προς τον δρόμο της Δράμας). Ο Πλούταρχος δεν ονομάτισε την περιοχή για να μην θεωρηθεί ότι καθοδηγεί κυνηγούς θησαυρών (τιμβορύχους) πράγμα που συνέβαινε. ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΧΩΣΕΙΣ 2.300 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΙΜΩΝΑ.

Dimis

Οι Καρυάτιδες δεν είναι Καρυάτιδες. Είναι μαινάδες του Διονύσου. Ο τάφος δεν είναι τάφος, κατασκευάσθηκε για να είναι θρακικός ναός του Διονύσου και μέγα ορφικό κέντρο. Η καθαρά μακεδονική ιστορία, έχει στην προ-Φιλίππου εποχή της, τουλάχιστον δυο αιώνες λαμπρής ιστορίας. Οι σφίγγες που ανακαλύφθηκαν, πέρα από την επιβλητική και φρουριακή παρουσία τους εκεί, μαρτυρούν και κάτι άλλο: Οι σφίγγες αφορούσαν τις Εννέα Οδούς που ήταν κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Η σφίγγα ήταν σύμβολο και των Θηβών, και της Νάξου, και της Χίου, κ.ά. Όλες κρασοπεριοχές! Και με τον έναν ή τον άλλο σχετιζόμενες με την Θράκη, τον θεό της τον Διόνυσο και την μυθολογία της. Το φόρεμα του αγάλματος είναι θρακικό και μάλιστα ανήκει σε μαινάδα, ιέρεια του Διόνυσου. Το μνημείο του Καστά είναι ένα πολυσύνθετο δημόσιο κτήριο, ναός του Διονύσου και ένα μέγα ορφικό κέντρο, όπου μέσα του φύλασσαν τα άρρητα της ορφικής διδασκαλίας. Ως εκ τούτου ήταν ιερό, θησαυροφυλάκιο, βιβλιοθήκη, αρχείο, μητρώο. Πρόσβαση σε αυτό είχαν μόνον οι ιερείς. Γι αυτό και δεν υπάρχει γραφή, παρά μόνον των ιερέων (δηλ. ιερογλυφική). Γι αυτό, και θα έχει δαιδαλώδεις στοές, διαδρόμους διαφυγής και καταφυγής, για περιπτώσεις δολιοφθορών, εισβολών, τυμβωρύχων, αρχαιοκαπήλων.

Μεκεδονομοίχος

Μετά ξύπνησες

τυρί

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα Παλαγγιοκουταμάρες και κολοκύθια εις το πάτερον.....

Εχει πιάσει κρύος ιδρώτας διάφορους τύπους σαν τον Θεωδορίδη..Εχυσαν τόνους ιδρώτα γράφοντας ότι ο Μ.Αλέξανδρος δεν χρησιμοποίσε ποτέ την Ελληνική γλώσσα..Τώρα βέβαια γιατί οι 12 Απόστολοι έγραψαν την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά και όχι στα Σλάβικα,είναι κάτι που βασανίζει τους βασανίζει:)...

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Υπάρχει και η επιστολή προς Κορινθίους, και προς Φιλίππους και αυτές οι επιστολές ήταν στα Ελληνικά, που σημαίνει πως από την Θράκη,μέχρι την Κέρκυρα την Κόρινθο την Κρήτη, την Τουρκία παντού μιλούσαν Ελληνικά και κατοικούσαν πάντα Έλληνες.

νηρέας

Σεβαστή η άποψη του κ καθηγητού ο οποίος την αναλύει με ιστορικά γεγονότα .Δεν είναι κατηγορηματικός .. Οταν μια άποψη (στέκει ) λογικά ,δεν την απορρίπτεις .Σε σχέση με άλλους ( λες) ,που παίρνουν αρνητικά σχόλια όταν εκφράζονται δημόσια να ξέρουν τι λένε .Ας πρόσεχαν .

Γεωπολίτης

Θεωρητικολογώντας: ας πούμε ότι ο Αλέξανδρος ήθελε να κάνει μνήμα για τον φίλο του. Ο Ηφαιστίων πέθανε το 324. Ο Αλέξανδρος έστειλε χρήματα για τον μνήμα στον Αντίπατρο, ο οποίος τα έλαβε το Φθινόπωρο 323 π.Χ. Kάνα δίμηνο δηλαδή μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου. Οι διάδοχοι μανουβράρουν για το ποιος θα πάρει τη θέση του Αλεξάνδρου στο θρόνο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που είχε γνωρίσει ο κόσμος. Ο Αντίπατρος όμως, αντί να παίζει το διπλωματικό παιχνίδι, κάθεται και ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να φτιάξει το μνήμα του Ηφαιστίωνα. Μπορεί κε καθηγητά, δε λέω. Όλα γίνονται σε αυτό τον κόσμο...

denis

οτι κι αν ειναι λογικο θα ταν λιγο ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε μνημεια .

kyriakos

Αγαπητοι συνσχολιαστες! Διαβαστε τα σχολια σας κι αναρωτηθειται, πως ειναι δυνατον τοσοι στοκοι να βρισκονται στο ιδιο σημειο. Μετα σκεφτειται ποσοι σα κι εσας υπαρχουν στη χωρα.

ss

"αναρωτηθειται"...μάλιστα και μιλάει για στόκους ο αρχιστόκος!!

φούστης

Αγαπητέ συνσχολιαστή.... εσύ μάλλον είσαι ο αρμόστοκος που μπαίνεις στη μέση για να πείς τί; να μη γράφουν οι άλλοι τη γνώμη τους ; κατσε και σκέψου πόσοι σαν κι εσένα υπάρχουν στη χώρα! Η [...] σου σπάει τζάμια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Milo

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης θα εμφανίζεται στο μουσικό στέκι του Μετς από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου

van_gaugh_aytoproswpografia

Μετά από δεκαετίες αντιπαραθέσεων για την αυθεντικότητα του πίνακα, αποδείχθηκε ότι η αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου είναι γνήσια – Είναι πιθανόν ο μόνος πίνακας που φιλοτέχνησε ο Βαν Γκογκ κατά τη διάρκεια ενός ψυχωσικού επεισοδίου

πνευματικα-δικαιωματα-φωτο

Με ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού τάσσεται υπέρ της διαχείρισης από τους ίδιους τους δημιουργούς θέτει, ωστόσο, ως όρο την ολοκλήρωση χρονοβόρων διαδικασιών για να τους δώσει την άδεια

1