Τίλντα Σουίντον: Έρχεται στην Αθήνα για μια ανατρεπτική παρουσίαση των κοστουμιών από τις ταινίες του Παζολίνι

Τίλντα Σουίντον: Έρχεται στην Αθήνα για μια ανατρεπτική παρουσίαση των κοστουμιών από τις ταινίες του Παζολίνι

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Δείτε φωτογραφίες

Stegi_-_Tilda_2
Μια βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δίνει νέα ζωή στα θρυλικά κοστούμια των ταινιών ενός κορυφαίου σκηνοθέτη, στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος για την πολυτάλαντη Βρετανίδα Τίλντα Σουίντον η οποία θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες στη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσει το νέο της καλλιτεχνικό εγχείρημα, μια παράσταση που παντρεύει το θέατρο με τον κινηματογράφο και την υψηλή μόδα και είναι αφιερωμένη στην ενδυματολογία των ταινιών του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Stegi_-_Tilda_1


Μπορεί άραγε ένα κοστούμι να γίνει πρωταγωνιστής μιας παράστασης; Μπορεί απαντούν με σιγουριά η Τίλντα Σουίντον και ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης, επιμελητής μόδας Ολιβιέ Σαγιάρ, εμπνευστές και δημιουργοί της παράστασης ιεροτελεστίας με τίτλο «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» που θα φιλοξενηθεί στη Στέγη από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου.
Stegi_-_Tilda_4


Το ιδιαίτερο στοιχείο της παράστασης είναι ότι η Τίλντα Σουίντον δεν ερμηνεύει, λεκτικά τουλάχιστον, κάποιον ρόλο. Αντιθέτως καλείται να ανταπεξέλθει στον εξαιρετικό απαιτητικό βουβό ρόλο μια άψυχης κούκλας βιτρίνας το εύπλαστο σώμα της οποίας χρησιμοποιείται ως μέσο για την παρουσίαση κινηματογραφικών κοστουμιών, απογυμνωμένων από ρόλους και πλοκή με στόχο να υπογραμμιστεί η αυτόνομη δυναμική τους.

Στο καλλιτεχνικό αυτό ντεφιλέ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ ενδυματολόγο και σκηνογράφο Ντανίλο Ντονάτι για κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Παζολίνι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό σμαραγδί κοστούμι του Ηρώδη από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964, το χειροποίητο, διακοσμημένο με φτερά και όστρακα, κοστούμι και το στέμμα που φορούσε η Σλβάνα Μανγκάνο ως Ιοκάστη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967 αλλά και ατα ρούχα και τα αντικείμενα των αριστουργημάτων «Χίλιες και μία νύχτες» (1974) και «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» (1975).
Stegi_-_Tilda_3
Κλείσιμο

Η παράσταση αποτελεί ένα σύγχρονο καλλιτεχνικά φόρο τιμής στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, στα 53 του μόλις χρόνια, όταν πατήθηκε επανειλημμένα με το δικό του αυτοκίνητο και μέρος του σώματός του κάηκε. Αν και τότε συνελήφθη ένας 17χρονος ο οποίος ομολόγησε, η υπόθεση της σοκαριστικής αυτής δολοφονίας, η οποία είχε άρωμα μαφίας, δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο θανατηφόρα τροχαία στη Συγγρού - Νεκροί οδηγός ΙΧ και αναβάτης μοτοσικλέτας

Εμπρησμός τα ξημερώματα σε ψητοπωλείο στην Πεύκη – Ένας τραυματίας

«Πλησιάζουμε σε συμφωνία για εκεχειρία» δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς ενώ η Γάζα βομβαρδίζεται «από βορρά προς νότο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης