Νίκος Πορτοκάλογλου: Όταν ήρθε η πρόταση από την ΕΡΤ για το «Μουσικό Κουτί» η πρώτη αυθόρμητη απάντηση ήταν «όχι»

Νίκος Πορτοκάλογλου: Όταν ήρθε η πρόταση από την ΕΡΤ για το «Μουσικό Κουτί» η πρώτη αυθόρμητη απάντηση ήταν «όχι»

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στο protothema.gr για τις καλοκαιρινές του συναυλίες αλλά και για το μέλλον της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Μουσικό Κουτί»

Portokaloglou-mak
Αθεράπευτος εραστής της μουσικής, ακούραστος δημιουργός αγαπημένων τραγουδιών, μία φωνή που έχει συνδεθεί με τα συναυλιακά καλοκαίρια 40 ολόκληρων χρόνων, ο Νίκος Πορτοκάλογλου αποτελεί, αναμφισβήτητα, από εκείνες τις ξεχωριστές περιπτώσεις καλλιτεχνών που έχουν καταφέρει να «μιλήσουν» στις καρδιές του κόσμου.

Τα τελευταία τρία χρόνια τον είδαμε και σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, αυτόν του παρουσιαστή της επιτυχημένης μουσικής εκπομπής της ΕΡΤ «Μουσικό Κουτί», τον οποίο υπηρέτησε με πάθος αλλά και ειλικρίνεια φέρνοντας φρέσκο, αναζωογονητικό αέρα στα τηλεοπτικά δρώμενα και ενισχύοντας τη σχέση του κοινού με το ποιοτικό τραγούδι.

Νίκος Πορτοκάλογλου & Ρένα Μόρφη – Η δικιά μου Ελλάδα (Μουσικό Κουτί)


Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, ο δημοφιλής τραγουδοποιός θα το αφιερώσει σε αυτό που αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στις συναυλίες. Μαζί με την τηλεοπτική του παρτενέρ, την τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη, θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία για να μοιραστεί τα τραγούδια του με τον κόσμο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η έναρξη του μουσικού αυτού ταξιδιού θα γίνει τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Με αφορμή το νέα του αυτή συναυλιακή διαδρομή μιλά στο protothema.gr για τις πιο φωτεινές στιγμές της καριέρας του, τα καλλιτεχνικά του σχέδια ενώ αποκαλύπτει τί ακριβώς θα συμβεί του χρόνου με το «Μουσικό Κουτί».

- Ξανά στο δρόμο...Τί σημαίνουν οι καλοκαιρινές συναυλίες για έναν καλλιτέχνη;

Για μένα σημαίνουν γιορτή. Ταξίδι και γιορτή. Νομίζω πως οι δυο αυτές λέξεις συνοψίζουν και τους λόγους για τους οποίους έγινα μουσικός. Το να ταξιδεύω και να παίζω την μουσική μου, που ευχόμουν να αφορά αρκετούς ανθρώπους ώστε η συναυλια να γίνεται γιορτή, ήταν το όνειρο μου από τότε που ήμουν 15 χρονών. Ειδικά μετά από ένα χειμώνα στο «Μουσικό Κουτί» όπου έχω επιλέξει να ασχολούμαι με τα έργα των συναδέλφων μου, δηλαδή να μπαίνω στον μουσικό κόσμο των άλλων, οι καλοκαιρινές συναυλίες είναι η επιστροφή στην δική μου μουσική, στον δικό μου κόσμο που τον έχω παραμελήσει αρκετά τα τελευταία τρία χρόνια.

Είναι διαφορετικός ο κόσμος που έρχεται στις συναυλίες από το κοινό των χειμερινών εμφανίσεων σε κλειστούς χώρους;

Όχι, ο κόσμος είναι ο ίδιος, ίσως με ένα χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στις καλοκαιρινές συναυλίες, αλλά αλλάζει το σκηνικό. Μετά από 40 χρόνια ενεργού δράσης έχω κουραστεί λίγο από τους κλειστούς χώρους και κυρίως από το ανελέητο ωράριο. Το να ξεκινάς την παράσταση στις 11.00 -11:30 το βράδυ και να τελειώνεις στις 3 τα ξημερώματα το βρίσκω πια παράλογο και εξοντωτικό. Το καλοκαίρι είναι όλα αλλιώς: ωραία ανοιχτά θέατρα, νησιά, δάση και βουνά, αεράκι, φεγγαράκι και συναυλίες που αρχίζουν στις 9.00 και τελειώνουν στις 11:30. Ανθρώπινα πράγματα και κάποιες φορές, ειδυλλιακά.

Κλείσιμο
Portokaloglou_-_Morfi_-_band
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με τη Ρένα Μόρφη και τους μουσικούς που αποτελούν την ομάδα της καλοκαιρινής του περιοδείας


Έχετε διανύσει μια μουσική διαδρομή που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες. Τί είναι αυτό που σάς κρατά ακμαίο καλλιτεχνικά, που σάς δημιουργεί τη διάθεση να κάνετε καινούργια πράγματα;

Ο νεανικός ενθουσιασμός μου. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αλλά συμβαίνει. Ενώ έχω κλείσει τα 65 εξακολουθώ να έχω το ίδιο πάθος, για να μην πω μεγαλύτερο, να εξερευνήσω το μυστήριο της μουσικής και του στίχου. Να αναζητήσω πιο επίμονα όλα αυτά τα δώρα που έρχονται από το ασυνείδητο για να μας αποκαλύψουν τον αληθινό εαυτό μας. Και βέβαια το ίδιο πάθος για έρωτα, φιλία, περιπέτεια, ταξίδια, με δυο λόγια για πάθος για τη ζωή. Ξέρετε, σε αυτές τις ηλικίες, που νιώθεις πως ο χρόνος στενεύει, οπότε ή θα παραιτηθείς ή θα ζήσεις με μεγαλύτερη ένταση γιατί ξέρεις πως κάθε στιγμή είναι πολύτιμη.

Κοιτώντας πίσω, σε όλα αυτά που έχετε βιώσει ως καλλιτέχνης, ποιες θα επιλέγατε ως τις πιο σημαντικές στιγμές σας;

Σίγουρα το ξεκίνημα, αρχές της δεκαετίας του ‘80, τα πρώτα τραγούδια, το συγκρότημα μου, τους Φατμέ, την έξαψη που ένιωθα βλέποντας να ανοίγεται μπροστά μου ένας δρόμος επικίνδυνος και σαγηνευτικός. Επίσης την διάλυση του συγκροτήματος, το δεύτερο ξεκίνημα, στις αρχές ‘90, που ήταν σαν να φεύγω για δεύτερη φορά από την ασφάλεια του πατρικού μου σπιτιού. Μετά θα έλεγα μια καλλιτεχνική κορύφωση γύρω στο millennium με τους δίσκους «Παιχνίδια με τον διάβολο» και το «Μπραζιλέρο». Και τέλος, οπωσδήποτε την μουσική τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΥ «Μουσικό Κουτί», που άρχισα να το σχεδιάζω μέσα στην πρώτη καραντίνα, και να παίρνει σάρκα και οστά, με όλη αυτή την απίστευτη ομάδα, τον Σεπτέμβριο του 2020. Τελικά φαίνεται πως στην αρχή κάθε δεκαετίας ξεκινούσα μια νέα καριέρα. Μόνο το 2010 μου διαφεύγει τι ακριβώς συνέβη.

Η ενασχόληση με την τηλεόραση πώς προέκυψε; Ήταν κάτι το οποίο επιθυμούσατε ή απλώς προέκυψε;

Ήρθε μια πρόταση από τον  πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, να δημιουργήσω μια τηλεοπτική εκπομπή και η πρώτη μου αυθόρμητη απάντηση ήταν όχι. «Τι δουλειά έχω εγώ με την τηλεόραση;» σκέφτηκα. Αργότερα όμως το ξανασκέφτηκα και είπα πως δεν γίνεται μια ζωή να γκρινιάζω πως δεν υπάρχει μια τηλεοπτική εκπομπή που να μπορώ να πάω και τώρα που έχω την ευκαιρία να κάνω εγώ μία, ακριβώς όπως μου αρέσει, να μην το προσπαθήσω. Δεν μου αρέσει, βλέπετε, να είμαι ο τύπος στην εξέδρα που γιουχάρει τον προπονητή και όταν του προτείνουν να προπονήσει αυτός την ομάδα να λέει όχι. Κι έτσι το αποφάσισα και στρώθηκα στην δουλειά γιατί η εκπομπή δεν στηρίχτηκε σε κάποιο έτοιμο φορμάτ, αλλά σε μια δική μου, πρωτότυπη ιδέα.

Portokaloglou_2


Ποια θεωρείτε ότι ήταν τα βασικά «συστατικά» της επιτυχίας του «Μουσικού Κουτιού»;

Τι να σας πω; Νομίζω πως ήταν μια από αυτές τις ευτυχείς συγκυρίες που μια ιδέα υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Και το λέω αυτό γιατί πολλές φορές μού έχει συμβεί να δουλέψω πολύ σκληρά και τελικά το αποτέλεσμα να απέχει πολύ από αυτό που ονειρευόμουν. Εδώ έστησα μια ιδέα που στηριζόταν σε τέσσερις μέρη: την Έναρξη που συνδυάζω, με την βοήθεια της μπάντας, δυο η τρία ετερόκλητα τραγούδια, ελληνικά και ξένα που αγαπώ και που δίνει το μουσικό στίγμα της εκπομπής, τη Συζήτηση με τους καλεσμένους στους καναπέδες, που μοιραζόμαστε ιστορίες γύρω από τη σχέση τους με την μουσική και τα τραγούδια που θα ακούσουμε, τις Εξερευνήσεις, όπου ψάχνουμε, με οδηγό τον Πάνο Σουρούνη, τα νέα ταλέντα, τους νέους δημιουργούς που θα γράψουν τα τραγούδια του μέλλλοντός μας, και τέλος το Τζουκμπόξ όπου οι καλεσμένοι μάς αποκαλύπτουν τις κρυφές αγάπες και επιρροές τους, ερμηνεύοντας απροσδόκητα τραγούδια που τους διαμόρφωσαν.

Τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος έχει παίξει η ομάδα, δηλαδή η αγαπημένη μου παρτενέρ, Ρένα Μόρφη, οι πολυτάλαντοι μουσικοί της μπάντας. υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Δίσκου, η κινηματογραφική σκηνοθεσία του Περικλή Βούρθη, το ζεστό και φιλόξενο σκηνικό της Ράνιας Γερόγιαννη, η αρχισυνταξία της Θεοδώρας Κωνσταντοπούλου, ο ακούραστος υπεύθυνος ρεπερτορίου Νίκος Μακράκης, η παραγωγή και όλοι η άνθρωποι της Foss Productions που αγκάλιασαν την ιδέα μου και έκαναν το παν για να πάρει σάρκα και οστά. Και βέβαια οι σταθεροί μου συνεργάτες της 360 Entertainment, Γιώργος Αναστασίου και Θωμαίδα Πλατυπόδη μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπαλαγούρα, που ειναι οι φύλακες άγγελοί μου. Είναι από αυτές τις σπάνιες φορές που όλες οι επιλογές των προσώπων σε δικαιώνουν και όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Νομίζω, επίσης, πως από αυτή την εκπομπή βγήκε για όλους ένα πολύτιμο μήνυμα, πως πάνω και πέρα από τις απόψεις μας, αυτό που μάς ενώνει και μάς απογειώνει είναι η τέχνη μας. Και νιώθω περήφανος που αυτό που δημιουργήσαμε με πολλή αγάπη και σκληρή δουλειά έγινε ο πόλος έλξης για την μεγάλη οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού.

Πού οφείλεται η απόφασή σας να ολοκληρώσετε την πορεία μιας επιτυχημένης εκπομπής;

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια. Τρία χρόνια εξαντλητικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα. Δεν άντεχα να περάσω άλλη μια χρονιά με αυτούς τους ρυθμούς. Ούτε θέλω, βέβαια, να πέσει το επίπεδο της εκπομπής. Επίσης ο κύκλος των καλεσμένων εξαντλείται. Έτσι ανακοίνωσα πως αυτή χρονιά θα είναι η τελευταία. Μετά από έντονη λαϊκή απαίτηση, ωστόσο, συζητάμε με την ΕΡΤ για μια συνέχεια μέσα στον επόμενο χειμώνα με τα μισά επεισόδια. Δηλαδή 15 αντί για 30 που κάναμε φέτος. Αυτό, ναι, γίνεται χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις και αφήνοντάς μου, παράλληλα χρόνο να ασχοληθώ με τη δική μου μουσική που μού έχει λείψει.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμη;

Να φιλοξενήσω στο «Μουσικό Κουτί» τον Πολ Μακ Κάρντνεϊ και τον Κιθ Ρίτσαρντς και να παίξουμε μαζί τα τραγούδια των Beatles και των Rolling Stones. Καλό;

Ποια είναι η άποψή σάς για την ελληνική μουσική της εποχής; Ακούτε καλά πράγματα; Ξεχωρίζετε κάποιους νέους καλλιτέχνες;

Ναι, μέσα από τις Εξερευνήσεις που κάναμε στην εκπομπή γνώρισα πολύ ταλαντούχους νέους δημιουργούς, μουσικούς και ερμηνευτές που με κάνουν να βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης (24/5) συγκαλεί η Σακελλαροπούλου

Πορτογαλία: «Σαρώνουν» το φράγμα Αράδε για τη Μαντλίν ΜακΚάν - Εκτιμούν ότι «κρύβει» το κλειδί της εξαφάνισης

Κρήτη: Εντυπωσιακή άσκηση με 60 ελληνικά F-16 και ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης