Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι - Την Πέμπτη η ταφή στον Γαλατά Χανίων

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι - Την Πέμπτη η ταφή στον Γαλατά Χανίων

Στις 15.00 ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών,  την Τετάρτη στις 15.00 η τελετή αποχαιρετισμού

mikis_laiko_proskinima_art

Οι Έλληνες αποχαιρετούν από σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μέγας καλλιτέχνης, η οικουμενική προσωπικότητα, το σύμβολο της ειρήνης και της ελευθερίας παραδίδεται εκεί όπου άνηκε πάντα, στον λαό του. Σε όλους εκείνους που συντρόφευσε, υπερασπίστηκε, ενέπνευσε, καθοδήγησε, παρηγόρησε, ξεσήκωσε με τη μουσική και τους αγώνες του επί δεκαετίες ολόκληρες.  

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ce2kj2uzwgj5-se)

 

Από σήμερα στις 15.00 η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών για να δεχτεί τον τελευταίο ασπασμό, το ύστατο χαίρε. Το λαϊκό προσκύνημα της Δευτέρας θα διαρκέσει μέχρι τις 19.00 και θα συνεχιστεί την Τρίτη, από τις 10.000 έως τις 19.00, και την Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 14.00.  

Mikis_apoxairetsmos

 

Μία ώρα αργότερα, στις 15.00,  θα ξεκινήσει, στον ίδιο χώρο, η τελετή αποχαιρετισμού στην οποία θα παραστούν τα μέλη της οικογένειάς του, άνθρωποι από το στενό φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον και εκπρόσωποι της Πολιτείας. Κατά την διάρκειά της θα εκφωνηθούν επικήδειοι, που θα θυμίσουν σε όλους την διαδρομή και τα επιτεύγματα του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του 20ού αιώνα. Είναι βέβαια αναμφισβήτητο πως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν χωρά μέσα σε λέξεις και κείμενα, ξεπερνά τα όρια κάθε αφήγησης, υπερβαίνει κάθε έννοια που σχετίζεται με τους ορισμούς και τα κάθε είδους στεγανά. Είναι όμως και μεγάλη η ανάγκη που νιώθουν οι δικοί του άνθρωποι, αυτοί που συμπορεύτηκαν μαζί του, να κάνουν τις δικές τους δημόσιες εξομολογήσεις, για τελευταία φορά, ενώπιόν του.  

Μίκης Θεοδωράκης - Στα Άκρα
Κλείσιμο

 

Κι έπειτα, θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι έτσι όπως ο ίδιος το ήθελε, όπως το είχε σχεδιάσει, εδώ και πολύ καιρό, με κάθε λεπτομέρεια. Προορισμός του θα είναι ο Γαλατάς Χανίων, η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, και το οικογενειακό μνήμα όπου εκείνος αναπαύεται μαζί με μητέρα του, Ασπασία και τον πολυαγαπημένο του αδελφό, Γιάννη. Εκεί, στο κοιμητήριο της μικρής αυτή κωμόπολης, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα γίνει η ταφή του. 

mikis_theodwrakis_apeviwse_art


 Η φιλόξενη ελληνική γη, τα ιερά χώματα της Κρήτης θα υποδεχτούν ένα γνήσιο Έλληνα, έναν μεγάλο αγωνιστή, έναν εμβληματικό καλλιτέχνη με οικουμενική διάσταση. Και κάπως έτσι θα κλείσει ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο, διάρκειας σχεδόν ενός αιώνα, ο κύκλος της επίγειας ζωής μιας από σημαντικότερες, πιο επιδραστικές και πλέον μυθικές προσωπικότητες που γέννησε αυτός ο τόπος. Και ο Μίκης όλων των Ελλήνων, ο Θεοδωράκης όλης της υφηλίου, θα περάσει, επισήμως πλέον, εκεί που πάντα ήταν η θέση του, στην αιωνιότητα.  

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, μετά από σχετική αίτηση που κατατέθηκε την Παρασκευή, από πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του συνθέτη προκειμένου να διασφαλιστεί η τελευταία του επιθυμία σχετικά με τις λεπτομέρειες της κηδείας του. Στην διαδικασία η οικογένεια Θεοδωράκη θα εκπροσωπηθεί από δικηγόρο καθώς η κόρη του συνθέτη, Μαργαρίτα, η οποία αρχικά είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις σχετικά με τον τόπο ταφή του οι οποίες όμως φαίνεται πως κάμφηκαν, θα βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου θα πραγματοποιηθεί απόψε συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης ενώ ο γιος του Γιώργος έχει ξεκαθαρίσει πως όλο αυτό δεν τον αφορά καθώς δεν θα αψηφούσε ποτέ τον πατέρα του.   

giorgos-theodorakis


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Πρώην πεζοναύτης πυροβόλησε και σκότωσε 4 ανθρώπους, ανάμεσά τους βρέφος - Τραυματίστηκε βαριά 11χρονο κορίτσι

Πανδημία-Ιταλία: 49 θάνατοι και πάνω από 5.300 κρούσματα σε 24 ώρες

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πλατεία Βάθης: Απεγκλωβίστηκε 35χρονος με κλιμακοφόρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης