Μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό: Καλοκαίρι με συναυλίες, φεστιβάλ και Επίδαυρο

Μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό: Καλοκαίρι με συναυλίες, φεστιβάλ και Επίδαυρο

Κανονικά τα φεστιβάλ και οι παραστάσεις με 40% πληρότητα, έξτρα επιχορηγήσεις για τους καλλιτέχνες - Tο συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του πολιτισμού ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ - Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το ολοκληρωμένο σχέδιο

irodio-arthro
Τα ευχάριστα νέα, ύστερα από τις ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, είναι ότι τελικά δεν θα είναι ένα καλοκαίρι χωρίς τέχνη αλλά με παραστάσεις, συναυλίες, Επίδαυρο και, όπως φαίνεται, και Ηρώδειο.

Παρά τους αρχικούς φόβους ότι θα ήταν ένα άνυδρο από πλευράς πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι, η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Στέλιο Πέτσα διαβεβαίωσε ότι, εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέψουν, τα φεστιβάλ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τον Ιούλιο ενώ θα προβλέπονται και μικρές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι ανοίγουν στις 18 Μαίου.

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνησε η υπουργός, ότι υιοθετώντας πιστά τα πρωτόκολλα -τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής κ.λπ.- και καλύπτοντας το 40% στο όριο πληρότητας μπορούν να ανεβούν κανονικά παραστάσεις στους ανοιχτούς χώρους ενώ εναπόκειται στους εκάστοτε δήμους και περιφέρειες να αποφασίσουν κατά πόσο θα πραγματοποιήσουν τα δικά τους τοπικά φεστιβάλ.

Παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε έξτρα επιχορηγήσεις του ποσού των 800 ευρώ και για μη προβλεπόμενες κατηγορίες καλλιτεχνών ενώ θέσπισε το μητρώο καλλιτεχνών, με χαλαρές όπως είπε προυποθέσεις πτυχίου δραματικής σχολής και κάποιων ενσήμων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν παραπάνω κατηγορίες στο μέλλον και όχι εκτάκτως, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού ανακοινώνοντας το νέο σχέδιο που προέκυψε κατόπιν πολυήμερης διαβούλευσης και ύστερα από συναντήσεις με σωματεία, εκπροσώπους καλλιτεχνών κ.λπ. ο στόχος του σχεδίου ήταν διττός: να κρατηθεί ενεργός ο πολιτισμός και να στηριχθούν καλλιτέχνες και δημιουργοί. «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του Πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η κ. Μενδώνη. «Από την αρχή, η κυβέρνηση και το υπ. Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και στον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση παρά τις ιδιαιτερότητές του», ανέφερε η υπουργός.

Οικονομικά το συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του πολιτισμού ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ με τα 60 εκατομμύρια να αφορούν σε οριζόντια μέτρα και τα 35 σε αναπτυξιακά. Ωστόσο σε ερώτηση του 'Πρώτου Θέματος' αν θα υπάρξει κάποια έκτακτη ενίσχυση από τον Προυπολογισμό και το Υπουργείο Οικονομικών δεν φάνηκε κάτι τέτοιο ενώ, όπως φαίνεται, η υπουργός προσβλέπει και στη σημαντική συνεισφορά των χορηγιών.

Τι προβλέπει το ολοκληρωμένο σχέδιο:

Επέκταση της επιχορήγησης των 800 ευρώ

Κλείσιμο
Σε αντίθεση με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και τη σχετική ερώτηση γιατί το υπουργείο άργησε να ανακοινώσει τα μέτρα η κυρία Μενδώνη υποστήριξε πως αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα.

Τονίζοντας αρχικά πως «δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα πριν τον συμβατικό τους χρόνο από 1/3/2020 έως 20/3/2020» έσπευσε κατόπιν να συμπληρώσει ότι υπάρχει διορθωτική μέριμνα ώστε να λάβουν το επίδομα και όλοι όσοι η σύμβαση τους έληξε και πριν από αυτό το διάστημα ανακοινώνοντας έτσι την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα το επίδομα, το οποίο συνεχίζεται και το Μάιο μπορούν να λάβουν:

- Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

- Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Κανονικά οι επιχορηγήσεις στα ΔΗΠΕΘΕ

Κάνοντας ειδική μνεία στον καίριο ρόλο των ΔΗΠΕΘΕ η υπουργός τόνισε ότι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, έστω και διαδικτυακά, αν χρειαστεί λαμβάνοντας κανονικά την επιχορήγηση την οποία δεν χρειάζεται να επιστρέψουν. Μάλιστα είπε επισπεύσθηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. Επιπλέον θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Ειδικό Μητρώο Καλλιτεχνών

Για πρώτη φορά θεσπίζεται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών το οποίο θα αναγνωρίζεται μέσα από δήλωση σε ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν καλλιτέχνες και δημιουργοί, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα. Επίσημη ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας η 13η Μαίου.

Καταπολέμηση της πειρατείας

Ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της πειρατείας ανακοίνωσε η Μενδώνη με άμεση ψήφιση των σχετικών διατάξεων, κάτι που διαφαίνεται συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο.

Κοινωνική Απασχόληση

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης θα υπάρχει σε συνεργασία με το κ. Βρούτση για 10.000 καλλιτέχνες και ειδικό προσωπικό ύψους 13.000.000 με κοινωνικά και λοιπα κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους.

Πρόβες-κινηματογραφικά γυρίσματα

Οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από τις 18 Μαίου αλλα με ειδικές προυποθέσεις: τήρηση ανάλογων αποστάσεων, εξαερισμών, ειδικοί κανόνες για βεστιάριο, κομμωτήριο, μακιγιάζ.

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά

Σύμφωνα με την Υπουργό τα σινεμά μπορούν να λειτουργούν κανονικά από την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Πότε ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαίου με την τήρηση ειδικών πρωτοκόλλων ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους έχοντες ηλεκτρονικό εισιτήριο, ένα μέτρο που μάλλον αφορά περισσότερο τα μουσεία και εκεί όπου προβλέπεται και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Πότε ανοίγουν τα μουσεία

Τα μουσεία που πλέον θα λειτουργούν με κλιματιστικά ανοιχτού κυκλώματος μόνο ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα εισέρχεται στον κλειστό χώρο ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις.

Πότε ξεκινούν παραστάσεις και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους

Τα φεστιβάλ, οι παραστάσεις και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου και εφόσον οι περιστάσεις το επιτρέψουν. Όπως είπε η Υπουργός σε αυτό βοηθάει σημαντικά ο καλός καιρός καθώς είναι δυο μήνες «που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα», σημείωσε η υπουργός. Το όριο πληρότητας θα είναι περίπου στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από τη σειρά καθισμάτων.

Σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό θα είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρων. Αυτό, ωστόσο, είναι το πλέον ευχάριστο νέο καθώς δίνει τη δυνατότητα στην κανονική διεξαγωγή των φεστιβάλ όπως Αθηνών και Επιδαύρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε ανοίγουν σινεμά, μουσεία - Τι θα γίνει με τις ανοιχτές εκδηλώσεις - Όλα τα μέτρα για τον πολιτισμό

Θεατρικοί παραγωγοί: «Ο χώρος μας πλήττεται δραματικά, ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός»

Support Art Workers: Ζουγανέλης, Παϊτέρης, Τρύπη στη συγκέντρωση των εργαζομένων στον Πολιτισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης