Μια έκθεση στον τόπο του

Μια έκθεση στον τόπο του

Ο ζωγράφος Νίκος Μόσχος έχει την τιμή να δει μια έκθεση αναδρομικού κατά κύριο λόγο χαρακτήρα να φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

artist_ar

Ο Νίκος Μόσχος στα 40 χρόνια του είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους και αναγνωρίσιμους λόγω της ιδιαίτερης γραφής του ζωγράφους της γενιάς του – με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με ανταπόκριση από ιδιώτες συλλέκτες και θεσμικούς φορείς και στη δύσκολη πλέον αγορά των έργων τέχνης. Αν και σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Μόσχος – γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα- δεν είναι ένας ζωγράφος της «λαμπερής βιτρίνας» αλλά του «εσωτερικού ανθρώπινου κόσμου», εν τούτοις διαθέτει ένα πιστά αφοσιωμένο κοινό συνομιλητών.

Αυτήν την εποχή ο Νίκος Μόσχος είναι στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για μια έκθεση – τιμή που γίνεται στο έργο και την εν γένει παρουσία του στα εικαστικά πράγματα. Πρόκειται για μια έκθεση -τίτλο της, «Οριακά ανθρώπινος/Marginally human»- που έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει έργα από το 2012 μέχρι και σήμερα- με τα έργα που θα παρουσιαστούν να προέρχονται ως επί το πλείστον από ιδιωτικές συλλογές μαζί με κάποια καινούρια. Η έκθεση – με οργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου- θα ανοίξει στο κοινό την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου/Βασιλική Αγίου Μάρκου και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.



afisa


Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει κατάλογος των έργων με κείμενα του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου και του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας James Wright.

Για την έκθεση αυτή ο ιστορικός τέχνης, Χριστόφορος Μαρίνος σχολιάζει: «Η ζωγραφική είναι, πέρα από τρόπος ζωής, μια ηθική δραστηριότητα, και τα έργα του Νίκου Μόσχου αποδεικνύουν τη σχέση μας με τον κόσμο. Αν έπρεπε να συντάξουμε ένα λεξιλόγιο που αποδίδει την αισθητική και την αίσθηση που αποπνέουν τα έργα του, θα επιλέγαμε ως πιο αντιπροσωπευτικές τις λέξεις “αμάγαλμα”, “κράμα”, “κυκεώνας”, “συμφυρμός”, “χοάνη”. Η ζωγραφική του Μόσχου –μια ζωγραφική “σε σημείο βρασμού”– θίγει ερωτήματα φιλοσοφικά: για τη βία, τον ανθρωπισμό, τη συνύπαρξη. Η σύγκρουση των μορφών στους πίνακές του σχετίζεται άμεσα με την έννοια του μετανθρωπισμού (posthumanism), μεταφράζεται δηλαδή ως φιλοσοφική σύγκρουση για το μέλλον του ανθρώπου».

Τέλος, ορισμένα βιογραφικά στοιχεία για τον ζωγράφο. Ο Νίκος Μόσχος γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1997-2003). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις: το 2016 στην SWAB Art Fair (Bαρκελώνη) με την ΕNA Contemporary Gallery, το 2014 στην SWAB Art Fair (Βαρκελώνη) με την ALMA Gallery, το 2013 στην Art Athina με την Gallery Penindaplinena (Αθήνα), το 2012 στην Xippas Gallery (Αθήνα), το 2010 στην Galerie Theorema (Βρυξέλλες) και το 2007 στην Γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου (Αθήνα). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (2004, 2007, 2009), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007), στην Art Athina (2005-2015), καθώς και στην Ιταλία (Μπολόνια 2003, Βενετία 2008, Ρώμη 2009, Παλέρμο/Museo Diocesano 2019, Γένοβα/Museo di Sant'agostino 2019), στο Πεκίνο (2008), στην Κωνσταντινούπολη (2010), στις Βρυξέλλες (2010, 2011), στη Βιέννη (2014), στη Νέα Υόρκη (2015), στο Βερολίνο (2015), στο Στσέτσιν (Κάστρο των Πομερανών Δουκών 2019) κ.ά.

Κλείσιμο
Έχει φιλοτεχνήσει αρκετά έργα για εξώφυλλα βιβλίων, cd’s και περιοδικά. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), στη Sammlung-Schirm (Βερολίνο), στο PTE Fine Arts (Νέα Υόρκη), στη Bernard Cheong Collection (Σιγκαπούρη), στη Συλλογή A. Krausser (Ντουμπάι), και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


afisa4
afisa3
afisa2
afisa1


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης