Tο σαλιγκάρι από την Αρχαία Κόρινθο

snail_ar

Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

Το ξέρατε ότι τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα και παράγουν από 120 έως 150 αυγά ετησίως; Ότι πέφτουν όχι μόνο σε χειμερία, αλλά και σε θερινή νάρκη για να αποφύγουν το πολύ κρύο και την πολλή ζέστη; Ότι το χαβιάρι σαλιγκαριών είναι ένα πανάκριβο deli έδεσμα και ότι το κέλυφός του, πλούσιο σε ασβέστιο είναι εμπορεύσιμο, όπως και η βλέννα τους που θεωρείται κορυφαίο σκληρυντικό νυχιών;

Αυτά και άλλα πολλά γι’ αυτό το ιδιαίτερο ζωάκι μαθαίνει κανείς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Fereikos με την Πένυ και τη Μαρία Βλάχου, τις αδερφές που από το 2007 έχουν επιδοθεί στην εκτροφή σαλιγκαριών, την επεξεργασία τους και την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.



farma



«Πριν δημιουργήσουμε την εταιρεία Feréikos, ταξιδέψαμε, σπουδάσαμε και εργαστήκαμε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Λόγω του ότι και οι δύο ως αρχικές σπουδές είχαμε επιλέξει την φιλολογία, για την ονομασία της εταιρίας ήταν φυσικό να διαλέξουμε μια αρχαιοελληνική λέξη: Έτσι, το όνομα Feréikos προέρχεται από τα λήμματα (φέρω + οίκος), δηλαδή «κουβαλώ το σπίτι μου» όπως ακριβώς και το σαλιγκάρι», διάβασα στην ιστοσελίδα τους πριν την επίσκεψη κι αυτή η διάσταση μου προκάλεσε την περιέργεια ακόμα περισσότερο.

Η εταιρία Fereikos διαχειρίζεται σήμερα εξ ολοκλήρου τη διαδικασία των σαλιγκαριών: Από την πρώτη ανάλυση του εδάφους του εκτροφείου έως και την τελική τυποποίηση και συσκευασία τους. «Τσάμπα σπουδάσατε», τους είχε πει τότε ο παππούς διστακτικός. Κι όμως! «Οι σπουδές μας συνέβαλαν όχι μόνο στην υπέρβαση πολλών εμποδίων, αλλά μας βοήθησαν επίσης στο να συνεργαστούμε και να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες μας σε διάφορες αγορές στο εξωτερικό», επισημαίνει η Μαρία.

«Στο παλιό χωράφι του παππού Δημήτρη, δημιουργούμε σήμερα καινοτόμα προϊόντα που βασίζονται σε παραδοσιακές, υγιεινές, μεσογειακές συνταγές», μου εξηγεί η Πένυ, την ώρα που τα παιδιά προσπαθούν να εντοπίσουν σαλιγκάρια μέσα στο φρεσκοσπαρμένο χωράφι. «Σπανάκι, ρόκα, χόρτα βλήτα, αλλά το αγαπημένο τους είναι τα ραδίκια», χαμογελάει ο Άκης, σύζυγος της Πένυς που έχει αναλάβει ένα μέρος της εκτροφής και της επεξεργασίας. «Αναπαράγονται από τον Απρίλιο ως τον Ιανουάριο, οπότε πέφτουν σε χειμερία νάρκη, κι εμείς τα μαζεύουμε, τα ξεδιαλέγουμε, τα βράζουμε και τα τυποποιούμε σε έτοιμα γεύματα», εξηγεί καθώς περιηγούμαστε στο παρασκευαστήριο και τα παιδιά έχουν αρχίσει και συμπαθούν πια τα σαλιγκάρια.


snails4


Τα σαλιγκάρια είναι ένα υγιεινό έδεσμα με υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και χρησιμοποιούνται στη γκουρμέ κουζίνα. Τα κορίτσια όμως εδώ παρασκευάζουν υπέροχα ορεκτικά, όπως τα σαλιγκάρια μαρινάτα, βελούδινες σάλτσες, όπως η σάλτσα ντομάτας με σαλιγκάρια, δύο έτοιμες συνταγές ζυμαρικών με μεσογειακά κοχύλια και ταλιατέλες, καθώς και δύο διαφορετικές συνταγές ριζότο σαλιγκαριών με μανιτάρια και με πάπρικα αντίστοιχα, που είναι έτοιμες για φάγωμα σε λίγα λεπτά.

Ένα τραπέζι είχε στηθεί μόλις ολοκληρώσαμε την ξενάγηση στο χώρο και το κτήμα με μια ετικέτα κρασιού από την περιοχή για καθεμία από τις συνταγές σαλιγκαριών. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ ούτε μικρούς, ούτε μεγάλους να δοκιμάζουν σαλιγκάρια για πρώτη φορά τόσο εύκολα.

Βγαίνοντας στον κάμπο, αντικρίσαμε μια εικόνα αληθινής Άνοιξης: τα παιδιά στρογγυλοκάθονταν στο χωράφι χρωματίζοντας το άδειο κέλυφος των σαλιγκαριών και στο βάθος ένα λιβάδι από παπαρούνες. Η μεγάλη μου κόρη με πλησίασε με ένα γυάλινο βαζάκι: «θα το προσέχω», μου είπε διστακτικά. Πλέον έχουμε για κατοικίδιο, ένα σαλιγκάρι.

Υ.Γ: Το κτήμα βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο και η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στην Ακροκόρινθο, καθώς και στο αρχαίο λιμάνι και την παραλία του Λεχαίου. Για να επισκεφτείτε το κτήμα Fereikos, επικοινωνήστε πρώτα με την ιστοσελίδα https://www.fereikos.com/el/home_gr/ και για να διοργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή που να περιλαμβάνει βιωματική ξενάγηση και γεύμα στο κτήμα, επικοινωνήστε με την πλατφόρμα www.mamakita.gr στο e-mail mommylook@mamakita.gr.



snails1



snails2

ΣΧΟΛΙΑ

Απάτη!!!

Παιδιά είναι απάτη!!! Την πάτησα άγρια και προειδοποιώ να μην την πατήσουν άλλοι αθώοι.

Αισχίνης

Λάδι λάδι και τηγανίτα τίποτα.... Όταν είχε ξεσπάσει η μόδα της σαλιγκαροτροφείας είχα περάσει από τα γραφεία τους για ενημέρωση και μου ζήτησαν να τους πάω νερό και χώμα από το χωράφι μου για να τα στείλουν στην Ιταλία για εξέταση αναφορικά με το αν κάνουν για τα σαλιγκάρια......Μιλάμε για τον ορισμό του αεριτζή Έλληνα που ξέρει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες... Άσε δε τα περίφημα και ανύπαρκτα εκτροφεία τους, τα λεγόμενα <<ανοιχτού τύπου>> που προωθούσαν και ΟΥΤΕ ΕΝΑ δεν είναι οικονομικά βιώσιμο καθόσον δεν έχει βγάλει κανένα τετραετία ζωής.... Άμα ασχοληθείς λίγο με το θέμα της σαλιγκαροτροφείας θα απορείς πως αυτοί οι τσαρλατάνοι αεριτζήδες υπάρχουν ακόμα και δεν τους έχουν κλείσει μέσα για απάτη..... Ρε μλκ ..να στείλουν νερό και χώμα στην Ιταλία λέει για ανάλυση...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες