Lia, όπως ελιά!
Lia, όπως ελιά!
Η Χριστίνα Στριμπάκου μας συστήνει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Lia από τους οικογενειακούς ελαιώνες της Τριφυλίας και μας καλεί σε ελαιογνωσίες για όλη την οικογένεια
Σε έναν τόπο βαθιά συνδεδεμένο μυθολογικά, ιστορικά και παραγωγικά με το ελαιόδεντρο και το ελαιόλαδο, η Χριστίνα Στριμπάκου επέστρεψε με αφορμή την οικονομική κρίση για να βρει τον αληθινό πλούτο στον οικογενειακό ελαιώνα. Δημιούργησε τη Lia, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που «μυρίζει» κορωνέικη ποικιλία, το «έκλεισε» στο πρώτο άσπρο μπουκάλι που θυμίζει Αρχαία Ελλάδα και το εξέλιξε με τέτοιο τρόπο που βραβεύτηκε ως το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο. Κι αφού ο πρώτος στόχος επετεύχθη, σήμερα μας καλεί σε μοναδικές ελαιογνωσίες με όραμα την ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από την τριφυλιακή γη σε όλο τον κόσμο.
«Η ελιά, λια όπως την αποκαλούμε στην περιοχή, είναι το δέντρο που μας μεγάλωσε. Παίζαμε παιδιά στη σκιά της, μας έμαθε να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον και πλέον τώρα που μεγαλώσαμε μας ανταποδίδει την αγάπη που της έδειξαν γενιές και γενιές», διαβάζω στην ιστοσελίδα της εταιρείας και ξεκινώ το ταξίδι για τα Φιλιατρά. Οι ελαιώνες της οικογένειας Στριμπάκου απλώνονται πάνω από τα Φιλιατρά στην περιοχή της Τριφυλίας κάτω από το όρος Αιγάλεω, το οποίο ονοματοδότησε έτσι ο Παυσανίας στα ταξίδια του. Βρίσκονται δε στη γη που συνδέεται με το βασίλειο του Νέστορα και την Αρχαία Μεσσήνη, όπου η ελαιοπαραγωγή είναι συνεχής από τη μυκηναϊκή εποχή, όπως πιστοποιούν τα ευρήματα. «Είναι η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους, η οποία αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα που -από κοινού- συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες», παρατηρεί ο Κωνσταντίνος Στριμπάκος, ο αδερφός της, που τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια είναι σε εγρήγορση ακολουθώντας, αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής.
Η Χριστίνα είναι ένα φωτεινό πρόσωπο με όραμα και αγάπη για τον τόπο, για την πρόοδο και την αριστεία. «Ήταν η πιο γόνιμη περίοδος για να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», μου είπε στην πλατεία των Φιλιατρών, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. «Οι γονείς μας, μας έμαθαν ότι η γεωργία και η γη είναι συναρπαστική, μας παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα και έτσι αρχίσαμε να ειδικευόμαστε και να επιδιώκουμε την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει».
H οικογενειακή παράδοση, όμως, δεν είναι μια «μουσειακή» αναπαραγωγή για τη Χριστίνα. Γίνεται σύνδεσμος για τις γεύσεις, τους ανθρώπους. Γίνεται πολιτισμός, καθημερινή ζωή και έμπνευση. Γιατί δεν είναι μόνο η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που οδήγησε στην επιτυχία και τα βραβεία. Είναι και η ταυτότητα του προϊόντος και η ιστορία που αυτό κουβαλά: «Καταγόμαστε από τη γη όπου οι πρόγονοί μας παρήγαγαν και εμπορεύονταν ελαιόλαδο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Και για το εμπόριό τους είχαν επινοήσει μια ολόκληρη γραφή, τη Γραμμική Β'. Εμπνευσμένοι από εκεί δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο λογότυπο, σε συνεργασία με το Bob Studio, με πολιτιστικές αναφορές στα δοχεία ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Μια παλιά μυλόπετρα με ένα νέο κύκλο που συμβολίζει την εξελικτική πορεία από την παράδοση στη σύγχρονη εποχή. Αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό συνδέει το ελαιόλαδο LIA με την πολιτιστική κληρονομιά μας».
Η συσκευασία είναι σύγχρονη και κομψή, αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία. Είναι η πρώτη λευκή συσκευασία που φτιάχτηκε όχι μόνο για να προστατέψει το ελαιόλαδο από το φως αλλά για να επικοινωνήσει το υπέροχο φως της χώρας μας και του ελαιώνα μας», μου εξηγεί χαμογελώντας καθώς περπατάμε στον ανθισμένο ελαιώνα.
Το ελαιόλαδο Lia εξάγεται κατά 90% στο εξωτερικό και φέτος βραβεύτηκε ως το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο. Αυτή όμως η πορεία έφερε τη Χριστίνα και τον αδερφό της, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και αγώνα, σε μια αναπάντεχη -και τυχερή- συναναστροφή με ξεχωριστούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Το ένα έφερε το άλλο και σήμερα η Χριστίνα ειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα σχέδιά της είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος, γιατί όπως αναφέρει «οι άνθρωποι που γνωρίζουν από καλό ελαιόλαδο, φέρουν έναν πολιτισμό και μια ιδιαίτερη κουλτούρα».
«Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους καταναλωτές μας να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το Ελαιόλαδο που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε!». Πόσο τυχεροί είμαστε τελικά που μπορούμε να βιώνουμε μια τέτοια γιορτή στον τόπο μας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λάδι και τις ελαιογνωσίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της Lia.
Η Ελένη Φωτίου είναι ταξιδιωτική συντάκτης και δημιουργός της πλατφόρμας ταξιδιωτικών συμβούλων για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα mamakita.gr.
«Η ελιά, λια όπως την αποκαλούμε στην περιοχή, είναι το δέντρο που μας μεγάλωσε. Παίζαμε παιδιά στη σκιά της, μας έμαθε να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον και πλέον τώρα που μεγαλώσαμε μας ανταποδίδει την αγάπη που της έδειξαν γενιές και γενιές», διαβάζω στην ιστοσελίδα της εταιρείας και ξεκινώ το ταξίδι για τα Φιλιατρά. Οι ελαιώνες της οικογένειας Στριμπάκου απλώνονται πάνω από τα Φιλιατρά στην περιοχή της Τριφυλίας κάτω από το όρος Αιγάλεω, το οποίο ονοματοδότησε έτσι ο Παυσανίας στα ταξίδια του. Βρίσκονται δε στη γη που συνδέεται με το βασίλειο του Νέστορα και την Αρχαία Μεσσήνη, όπου η ελαιοπαραγωγή είναι συνεχής από τη μυκηναϊκή εποχή, όπως πιστοποιούν τα ευρήματα. «Είναι η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους, η οποία αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα που -από κοινού- συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες», παρατηρεί ο Κωνσταντίνος Στριμπάκος, ο αδερφός της, που τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια είναι σε εγρήγορση ακολουθώντας, αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής.
Η Χριστίνα είναι ένα φωτεινό πρόσωπο με όραμα και αγάπη για τον τόπο, για την πρόοδο και την αριστεία. «Ήταν η πιο γόνιμη περίοδος για να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», μου είπε στην πλατεία των Φιλιατρών, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. «Οι γονείς μας, μας έμαθαν ότι η γεωργία και η γη είναι συναρπαστική, μας παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα και έτσι αρχίσαμε να ειδικευόμαστε και να επιδιώκουμε την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει».
H οικογενειακή παράδοση, όμως, δεν είναι μια «μουσειακή» αναπαραγωγή για τη Χριστίνα. Γίνεται σύνδεσμος για τις γεύσεις, τους ανθρώπους. Γίνεται πολιτισμός, καθημερινή ζωή και έμπνευση. Γιατί δεν είναι μόνο η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που οδήγησε στην επιτυχία και τα βραβεία. Είναι και η ταυτότητα του προϊόντος και η ιστορία που αυτό κουβαλά: «Καταγόμαστε από τη γη όπου οι πρόγονοί μας παρήγαγαν και εμπορεύονταν ελαιόλαδο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Και για το εμπόριό τους είχαν επινοήσει μια ολόκληρη γραφή, τη Γραμμική Β'. Εμπνευσμένοι από εκεί δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο λογότυπο, σε συνεργασία με το Bob Studio, με πολιτιστικές αναφορές στα δοχεία ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Μια παλιά μυλόπετρα με ένα νέο κύκλο που συμβολίζει την εξελικτική πορεία από την παράδοση στη σύγχρονη εποχή. Αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό συνδέει το ελαιόλαδο LIA με την πολιτιστική κληρονομιά μας».
Η συσκευασία είναι σύγχρονη και κομψή, αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία. Είναι η πρώτη λευκή συσκευασία που φτιάχτηκε όχι μόνο για να προστατέψει το ελαιόλαδο από το φως αλλά για να επικοινωνήσει το υπέροχο φως της χώρας μας και του ελαιώνα μας», μου εξηγεί χαμογελώντας καθώς περπατάμε στον ανθισμένο ελαιώνα.
Το ελαιόλαδο Lia εξάγεται κατά 90% στο εξωτερικό και φέτος βραβεύτηκε ως το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο. Αυτή όμως η πορεία έφερε τη Χριστίνα και τον αδερφό της, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και αγώνα, σε μια αναπάντεχη -και τυχερή- συναναστροφή με ξεχωριστούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Το ένα έφερε το άλλο και σήμερα η Χριστίνα ειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα σχέδιά της είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος, γιατί όπως αναφέρει «οι άνθρωποι που γνωρίζουν από καλό ελαιόλαδο, φέρουν έναν πολιτισμό και μια ιδιαίτερη κουλτούρα».
«Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους καταναλωτές μας να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το Ελαιόλαδο που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε!». Πόσο τυχεροί είμαστε τελικά που μπορούμε να βιώνουμε μια τέτοια γιορτή στον τόπο μας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λάδι και τις ελαιογνωσίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της Lia.
Η Ελένη Φωτίου είναι ταξιδιωτική συντάκτης και δημιουργός της πλατφόρμας ταξιδιωτικών συμβούλων για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα