Καινοτομία από τα θρανία

junior-achievement-greece

Οι 10 πιο καινοτόμες μαθητικές «επιχειρήσεις» που έφτασαν στα τελικά του μεγάλου διαγωνισμού που γίνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece με στόχο την ανάδειξη τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Τι σκέφτονται οι επιχειρηματίες του αύριο και ποια είναι τα προϊόντα που σχεδιάζουν ώστε να κάνουν τη διαφορά; Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες και έξυπνες ιδέες που σκέφτηκαν μαθητές και πώς τελικά σκέφτεται η νέα γενιά;

Οι κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων που έλκουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς επιχειρηματιών καταδεικνύουν ότι οι νέοι σήμερα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στον τομέα της υγείας και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Τέσσερις πρωτοβουλίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα την προστασία του περιβάλλοντος, τρεις την υγεία, μία την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, μία τις τέχνες και μάλιστα την παραδοσιακή μουσική και μία την προστασία καταναλωτή. Σε αυτό το διαγωνισμό, δυνατό παρόν ήρθε από την πλευρά των δημοσίων σχολείων της Αττικής αλλά και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στον τελικό του διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα βρεθούν οι 10 πιο πρωτοπόρες και καινοτόμες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ελλάδας (αλφαβητικά):
junior-achievement-greece-1
junior-achievement-greece-2
junior-achievement-greece-3
junior-achievement-greece-4
junior-achievement-greece-5

«Εράν Music» - 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς: Διαδικτυακή πλατφόρμα που ενθαρρύνει όσους αγαπούν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα να ξεκινήσουν μαθήματα, οικονομικά και από την άνεση του σπιτιού τους. Τα μαθήματα για κρητική και ποντιακή λύρα, μπουζούκι, λαούτο, σαντούρι κ.ά. παραδίδονται μέσω βίντεο από έμπειρους δασκάλους – οργανοπαίχτες σε προσιτές τιμές και οι χρήστες σύντομα μπορούν να παίζουν με άνεση.

«Εύγε» - Γενικό Λύκειο Φιλοθέης: Όργανο εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για την Τρίτη Ηλικία, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κάθισμα. Οι ηλικιωμένοι κάνοντας ήπιες, ασφαλείς ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, μπορούν να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Είναι επιστημονικά εγκεκριμένο με τη συνεργασία φυσιάτρου, γηριάτρου και φυσικοθεραπευτή.

«Ποντοπόρεια - Hellenic Cargo Safety» - 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου: Λύσεις για ολιστική διαχείριση φορτίου με δύο μηχανισμούς: Ιntelligent Balance (ib):Κρατά το container σε παράλληλη θέση σε σχέση με τη θάλασσα για την αποφυγή καταστροφής του φορτίου και προστασία του περιβάλλοντος και Intelligent Watcher (iw): Έλεγχος θέσης και βάρους σε πραγματικό χρόνο με ενημέρωση του διαχειριστή για αποφυγή παράνομων εκφορτώσεων.

«Αnt» - Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων: Εφαρμογή για κινητά στην οποία ο χρήστης εισάγει με 4 διαφορετικούς τρόπους συγκεκριμένα προϊόντα - από οποιοδήποτε e-shop- που θέλει να αγοράσει (π.χ. αθλητικά παπούτσια). Η «Αnt» (μυρμήγκι στα ελληνικά) παρακολουθεί την πτώση της τιμής σε όλα τα επιλεγμένα προϊόντα και ειδοποιεί το χρήστη (με sms ή email) όταν η τιμή φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο για να τα αγοράσει.

«Count-IT» - Κολλέγιο Ανατόλια: Mετρητής που συνδέεται με οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, δίνοντας στον καταναλωτή τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανά συσκευή και πρόσβαση στις μετρήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του. Ο μετρητής «CountIT» λειτουργεί και ως διακόπτης έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει κάποια συσκευή μέσω του κινητού του.
junior-achievement-greece-6
junior-achievement-greece-7
junior-achievement-greece-8
junior-achievement-greece-9
junior-achievement-greece-10

«Duke’s Firewatch» - Εκπαιδευτήρια Δούκα: Συσκευή με τριών ειδών αισθητήρες που ανιχνεύει την έναρξη πυρκαγιάς και στέλνει αυτόματα ειδοποίηση σε λίστα παραληπτών, πυροσβεστών και εθελοντών. Η συσκευή τοποθετείται σε κατοικημένες περιοχές και δάση, έχει μεγάλη εμβέλεια, είναι ενεργειακά αυτόνομη και διαθέτει κέλυφος που την προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.

«Euphoria Βeauty» - 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού: Εταιρεία παραγωγής χειροποίητων, αγνών σαπουνιών σε στερεή και υγρή μορφή, με βάση το ελληνικό ελαιόλαδο. Η υψηλή ποιότητα και η καλαίσθητη συσκευασία δίνει την αίσθηση ενός premium προϊόντος όσον αφορά τα οφέλη του, που όμως προσφέρεται σε χαμηλή τιμή για να είναι προσιτό σε όλους. Σε συνεργασία με άλλες 3 μαθητικές «επιχειρήσεις» προσφέρουμε και το Beauty Basket με 4 προϊόντα ομορφιάς.

«Homo Ergo» - Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας: Υπηρεσία Υγείας με 4 θυγατρικές
εταιρείες που υποστηρίζουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητά. 1. Cardiobit, για ακριβείς μετρήσεις triplex και ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, 2. Diabeates, για εξειδικευμένη-μεσογειακή διατροφή, 3. Prevent – U, για προσωποποιημένες, προληπτικές εξετάσεις και 4. Humaid, για έμμεση χρηματοδότηση κοινωνικών οργανισμών υγείας.

«Guardians» - Εκπαιδευτήρια Καίσαρη: Συσκευή που αποτρέπει τους οδηγούς να παρκάρουν σε θέση ΑΜΕΑ. Η «Ρarking Lot Guard» τοποθετείται στο οδόστρωμα και αφού περάσουν 3 λεπτά από τη στιγμή που θα σταθμεύσει μη εξουσιοδοτημένο όχημα, αρχίζει να χτυπά συναγερμός. Αν το όχημα δεν απομακρυνθεί, το σύστημα ειδοποιεί την τροχαία. Ο νόμιμος κάτοχος της θέσης δεν ενοχλείται από το σύστημα μιας και με τη χρήση ειδικού τηλεχειριστηρίου απενεργοποιεί το συναγερμό πριν χτυπήσει.

«SAVeat» - Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού: Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης κατά της σπατάλης τροφίμων μέσω της οποίας γίνεται διαχείριση των κοντολήξιμων προϊόντων από τα super markets έτσι ώστε να αγοράζονται έγκαιρα από τους καταναλωτές σε τιμή προσφοράς. Πέντε ημέρες πριν τη λήξη τους προϊόντα που περισσεύουν προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα για άμεση κατανάλωση.

Η νικήτρια ομάδα θα έχει την μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα γίνει στις 3-5 Ιουλίου στην πόλη Lille της Γαλλίας. Η ελληνική συμμετοχή θα διεκδικήσει Πανευρωπαϊκή διάκριση και θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση πραγματικής επιχείρησης με την ιδέα της.

Παράλληλα, κατά την επίσημη τελετή των βραβεύσεων θα απονεμηθούν 4 βραβεία «Δημιουργικότητας», «Κοινωνικής Καινοτομίας», «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» και «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» σε μαθητικές επιχειρήσεις που δεν προκρίθηκαν στη δεκάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

Πάρα πολύ

εντυπωσιακές όλες οι τελικές συμμετοχές των σχολικών μας μονάδων- δημόσιων και ιδιωτικών. Που σημαίνει ότι στη χώρα μας δεν στερούμαστε έμπνευσης, στερούμαστε οργανωτικού πλαισίου, από πλευράς δημόσιας διαχείρισης -στήριξης της επιχειρηματικότητας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες